Criteris de sostenibilitat en el planejament de

Slides:



Advertisements
Presentaciones similares
El desplegament de la Xarxa de Fibra Òptica de Catalunya
Advertisements

El Sistema d’Espais Naturals
Pla de Recursos Humans per al mandat
Normativa autonòmica Llei 20/2009, del 4 de desembre, de prevenció i control ambiental de les activitats. Avantprojecte de Reglament Annex I. Avantprojecte.
Marc Càliz Cuervas Alex Carruesco Llorens Ricard López Mitjà
L’HOSPITAL SOSTENIBLE
El Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses per l’energia local sostenible
Actualització del mapa de soroll de trànsit de la ciutat de Girona.
Mapa de capacitat acústica de
“La vitalitat del camp és essencial per l’agricultura perquè l’activitat agrària és essencial per un camp viu”
ACTIVACIÓ DE LA GESTIÓ FORESTAL A TERRES DE L’EBRE
ESTUDI DE MOBILITAT URBANA SOSTENIBLE DE CALDES DE MONTBUI
LA PETJADA ECOLOGICA DE SANT BOI DE LLOBREGAT
LA GESTIÓ AMBIENTAL ALS PORTS DE CATALUNYA
PLA D’ESPAIS VERDS DE TARRAGONA
i compra pública ambientalment correcta
Diputació de Barcelona
IMPLANTACIÓ DE LES TECNOLOGIES DE LA INFORMACIÓ I COMUNICACIÓ A LA CIUTAT DE LLEIDA Anàlisi estadística - desembre 2000 IMPLANTACIÓ DE LES TIC A LA CIUTAT.
Projecte de millora de l’eficiència, la sostenibilitat i el benefici de la flota pesquera d’arrossegament Barcelona, 1 de febrer de 2010.
Pla Estratègic de Sostenibilitat
Prova pilot sensor de control volumètric a 4 municipis de la província de Barcelona Conchita Vicaria
Polítiques d’Ordenació Comercial
Catalunya: 10 pols de competitivitat 8 de juny del 2010
Plans d’autoprotecció i ACTIVITATS ESPORTIVES
Mapa de capacitat acústica de
CONSULTA POPULAR OLESANA
EL NOSTRE AJUNTAMENT I L’ESTALVI D’AIGUA
EXPLOTACIÓ D’ENERGIES RENOVABLES: SOLAR I EÒLICA
GRUP DE MEDI AMBIENT IES Guillem Sagrera 1997/2008.
LA SOSTENIBILITAT I L’ENSENYAMENT DELS ACCIONAMENTS ELÈCTRICS
Projectes de demostració en ecologia industrial: GIS i DIRECTRIUS
Ordenança de soroll de la Xarxa de ciutats i pobles cap a la Sostenibilitat Control de soroll dels vehicles de motor Montesquiu, 27 de novembre 2008 Maria.
Ports Nets: Un model de gestió integrada
La mesura i modelització de la sostenibilitat
Eines per una gestió local eficient de l’aigua:
Estratègia de Catalunya en l’Aplicació de la metodologia LEADER Tremp avança! Suma’t al futur. Sessió 1 Les ajudes de que disposem Els instruments.
Auditories energètiques
PROJECTE DE CONSTRUCCIÓ I EXPLOTACIÓ DEL TRAMVIA SALT-GIRONA
Eines per una gestió local eficient de l’aigua:
INTERVENCIÓ COMUNITÀRIA INTERCULTURAL
COM FER FRONT A LA MANCA D’HABITATGE SOCIAL
Fitxa cas.
Estat de benestar i drets socials
SUPERVISIÓ EXPERTA DE LA QUALITAT DEL SERVEI ELÈCTRIC
Reptes i oportunitats per a l'estalvi i l’eficiència energètica en els equipaments de Granollers Barcelona, 10 de març de 2015.
PLA REACTIVACIÓ MUNICIPAL Ajuntament de Sant Pere de Ribes
Un territori equilibrat i ben connectat Política territorial Un territori equilibrat i ben connectat La República Catalana és l’oportunitat per redissenyar.
Regidoria Territori i Medi Ambient Moli d’en Roure
PROGRAMA DE RESTAURACIÓ D’ÀREES PERIURBANES
PARC NATURAL DE LA SERRA DE COLLSEROLA
Antonio Romero-Barcos, Director-gerent
Nou reglament del Programa RENOVA
LAURA FUSTER, SUSANA MARTÍN, MARTA MARTÍNEZ
El teu esforç, la seva energia
UNITAT 14 MEDI AMBIENT I SOCIETAT.
Taula sectorial de Diversitat funcional Avaluació i línies de treball
Els Plans Especials Urbanístics de Protecció del Subsòl (i 2) Metodologia (en preparacio): el cas del Baix Ter Joan Solà i Jordi Montaner GEOSERVEI PROJECTES.
Agenda 21 Local de Santa Maria de Palautordera Setembre 2008
Ajuntament de Faura PRESSUPOST 2008 Novembre 2007.
ACTUACIONS SOBRE LA GESTIÓ I ÙS EFICIENT DE L’EDIFICI DE L’ESCOLA TÉCNICA SUPERIOR D’ARQUITECTURA DEL VALLES.
Sistema de descàrrega d’aplicacions per a mòbils intel·ligents
LA GESTIÓ AMBIENTAL ALS PORTS DE CATALUNYA
Proposta que us presenta
Sants-Montjuïc Abril de 2017 BIM/SA
més enllà del PIB: de la mesura a la política i les polítiques
2018.
El Pla General d’Ordenació
Xarxa de lluita contra el maltractament i la violència de gènere
UN ENTORN PRIVILEGIAT AL PEU DEL MONTNEGRE…
Mapa de capacitat acústica d’
Transcripción de la presentación:

Criteris de sostenibilitat en el planejament de Aplicació a l’àmbit local de l’Estratègia de Planejament i Construcció Sostenibles per a Catalunya Martorell, 28 de febrer de 2003 Criteris de sostenibilitat en el planejament de Sant Cugat del Vallès

Contingut: Característiques generals de Sant Cugat 2. Estudi ambiental dels nous creixements previstos 3. Introducció de criteris de sostenibilitat a les Ordenances dels Plans Parcials 4. Bonificacions fiscals i subvencions 5. Noves ordenances relacionades amb el planejament i la sostenibilitat

Característiques generals de Sant Cugat Població Població 67.000 habitants Densitat 1.386 hab/km2 Distribució per districtes L’increment de la població en els darrers 25 anys ha estat de 31.500 persones representa que la població s’ha doblat des de 1976 i s’ha estimat una capacitat de creixement fins a 90.000 habitants (2020) Font:Anàlisi i prospectiva de la realitat socio-demogràfica de Sant Cugat (2000)

Característiques generals del Sant Cugat Classificació del sòl El 50% de la superfície es urbana o urbanitzable Un 8% del sòl urbà és verd - de l’ordre de 100 ha. El 38% de la superfície municipal és sòl no urbanitzable i protegit: el Parc de Collserola i la serra de Galliners Font: Departament de Política Territorial i Obres Públiques

Sòl urbanitzable per usos Característiques generals del Sant Cugat Usos del sòl Sòl urbanitzable per usos Sòl urbanitzable no programat gairebé no en queda: Can Fontanals, Turó d’en Lluc i Can Busquets Un 11% del Parc de Collserola és urbà o urbanitzable.

2. Estudi ambiental dels nous creixements previstos: l’oportunitat del present El model de ciutat i el model urbanístic En aquest context d’anàlisi del planejament s’escau abordar també el planejament present i el model de ciutat que aquest generarà, és a dir, de les decisions i opcions actuals que acabaran de configurar la ciutat i el territori de Sant Cugat. Basant-nos en el document “Sant Cugat del Vallès: model de ciutat” gener de 2001, una estratègia amb tres eixos que tenen com a objectiu el creixement de forma sostenible: L’ordenació, l’urbanisme i l’edificació Els espais verds i els corredors ecològics La mobilitat

2. Estudi ambiental dels nous creixements previstos El model de ciutat pel qual ha optat l’Ajuntament és la clau que condicionarà les futures actuacions urbanístiques, així es pot resumir en els següents lemes: Una ciutat ...respectuosa amb l’entorn ...pròxima i policèntrica ...diversa i no segregada ...amb una mobilitat sostenible ...sostenible econòmica i ambientalment ...i amb edificis i espais públics d’alta qualitat energètica i ambiental    Articulació dels espais verds protegits amb els parcs urbans

Creació de dos nous barris El model de ciutat plantejat es concreta en dos dels propers nous barris Camí dels Monjos i Can Mates.

3. Introducció de criteris de sostenibilitat a les Ordenances dels Plans Parcials Per tal de fomentar l’edificació sostenible, els serveis tècnics municipals elaboren informes pels promotors de plans parcials amb una clara i àmplia proposta de criteris ambientals. El treball de transmetre des de l’Ajuntament als promotors, i en concret, als equips d’arquitectes, un seguit d’idees i recomanacions ambientals, constitueix una de les actuacions claus per tendir cap a la sostenibilitat dels futurs barris. Temes de les recomanacions ambientals per a l’edificació lliurades als promotors -Estalvi d’aigua -Reutilització d’aigües grises -Tractament d’aigües residuals -Contaminació acústica -Aïllament tèrmic -Energia i energia solar per ACS -Materials -Tractament de zones verdes i d’espais lliures -Prevenció incendis -Viabilitat i mobilitat -Gestió de residus -Contaminació lumínica -Impacte visual i paisatgístic  

4. Bonificacions fiscals i subvencions Impost sobre construccions, instal.lacions i obres La quota de l’impost corresponent a construccions, instal·lacions o obres que incorporin mesures innovadores i potestatives de construcció sostenible, es reduiran per aplicació del coeficient següent:  a.- Edificacions que incorporin sistemes de captació d’energia solar i/o mesures destinades a reduir el consum d’aigua mitjançant la seva reutilització, la part de la instal.lació addicional.....................40 % b.- Obres d’ampliació o instal.lació en edificacions existents destinades a incorporar elements de construcció sostenible basats en sistemes actius d’aprofitament de l’energia solar i/o mesures destinades a reduir el consum d’aigua mitjançant la seva reutilització...................................95 %

c.- La incorporació d’altres elements de construcció sostenible no inclosos en els anteriors apartats (disseny bioclimàtic dels edificis, mesures addicionals d’estalvi energètic, selecció de materials constructius ecològics, etc.) podran obtenir una bonificació de la quota de l’impost de fins el ....................................................................................................40% , en funció del seu especial interès en concòrrer a una circumstància d’interès general com és la protecció del medi ambient. D’altra banda, des de l’any 2001 s’ofereixen anualment subvencions per a les instal.lacions d’aprofitament d’energia solar i estalvi d’aigua.

5. Noves ordenances relacionades amb el planejament i la sostenibilitat Ordenança municipal reguladora de la implantació de sistemes de captació d’energia solar per a usos tèrmics en les edificacions Dades de partida: L’aprofitament d’energia solar a Sant Cugat representa el 0’013 % del consum d’energia primària. Aplicació: Obligació d’instal.lació de sistemes d’aprofitament d’energia solar a edificis residencials de més de vuit habitatges, edificacions per altres usos amb un consum equivalent i per a l’escalfament de piscines. Objectiu: Augmentar el % d’aprofitament actiu d’energia solar per tal de situar-lo al 0’5 % l’any 2010.

5. Noves ordenances relacionades amb el planejament i la sostenibilitat Ordenança municipal per a l’estalvi d’aigua Dades de partida: Aproximadament el 70 % del consum d’aigua és domèstic (5’5 M de m3/any respecte 8 M de m3/any). El consum domèstic mitjà és de 273 l/hab/dia.

Consum d’aigua (l/hab/dia) Evolució intermunicipal de consums d’aigua: Dades   Consum d’aigua (l/hab/dia) Domèstic Ind./Comerç Municipal Total St Cugat 273 96 15 384 Rubí 138 72 16 226 Terrassa 121 20 213 Esplugues 129 44 12 185

Evolució intermunicipal de consums d’aigua: Gràfica

Aplicació: L’Ordenança planteja sis sistemes per a l’estalvi d’aigua, cadascun dels quals s’aplica quan es supera un determinat llindar: Reguladors de pressió de l’aigua d’entrada: en tots els casos. Airejadors per a aixetes i dutxes: en tots els casos. Mecanismes d’estalvi a les cisternes dels vàters: en tots els casos.

Captadors d’aigua de pluja: edificis amb espais susceptibles de ser regats de superfície superior a 1.000 m2. Reutilització de l’aigua sobrant de les piscines: aquelles que tinguin una superfície de làmina d’aigua superior a 40 m2. Reutilització de l’aigua de dutxes i banyeres: tots els edificis amb més de 8 habitatges i edificis d’altres usos amb un consum anual d’aigua destinada a dutxes i banyeres superior a 400 m3.

Objectiu: Reduir el consum domèstic d’aigua fins als valors recomanats de 150 l/hab/dia l’any 2010.