5.- EL TERCER MÓN I ELS PROBLEMES HERETATS DEL COLONIALISME (I).

Slides:



Advertisements
Presentaciones similares
La Revolució Russa 1917 LENIN.
Advertisements

Del llenguatge visual al missatge visual Su Richardson Burnt Breakfast Adaptació d’una presentació de M. Acaso.
EUA: de l’expansió a la depressió.
Organització, funcionament i gestió dels centres docents públics Les competències bàsiques Jornada de participació Tarragona, Materials a càrrec.
Cambios en el espacio: transformaciones geométricas
Política ambiental El cas Balear Anna Campos Alba Lladós Ramon Nos.
LA DOMINACIÓ EUROPEA DEL MÓN ( ).
El segle XIX: un segle de revolucions
EVOLUCIÓ DE LA SENSIBILITAT AL PREU DELS TURISTES ESPANYOLS
6.- LES CONSEQÜÈNCIES DE L’IMPERIALISME.
En aquest tema veurem els apartats següents:
Tema 10: Dinàmica.
Societats Capitalistes:
EL DINER, ELS BANCS I LA POLÍTICA MONETÀRIA
Imperialisme i Gran Guerra
LA POBLACIÓ ESPANYOLA EN EL S. XIX
Reaccions químiques.
Història del Món Contemporani 1r de Batxillerat
Propietats relacionades amb l'aspecte extern Altres propietats
1. La Segona Revolució Industrial
la depressió dels anys trenta
5.- DE LENIN A STALIN ( ) La Revolució Russa té influència en tota Europa: espartaquistes (Al.), Hongria, França, Espanya,... Es funda la IIIª Internacional.
MESCLES I DISSOLUCIONS
9.2. Creixement i desequilibris econòmics. El creixement econòmic als anys seixanta. Incorporació al creixement occidental posterior a la Guerra.
IMPERIALISME I PRIMERA GUERRA MUNDIAL
Sector secundari a) Definició de sector secundari.
LA INDEXACIÓ A LA INFLACIÓ
AGRICULTURA DE PLANTACIÓ
Bens Giffen.
Geografia i política humana d’espanya
1 u n i t a t La funció comercial de l’empresa.
COMENTARI DE GRÀFICS.
ANÀLISI DELS ESTATS FINANCERS DE L´EMPRESA
SOCIOLINGÜÍSTICA COMUNICACIÓ Pàg
(Robert S. Baron & Norbert L.Kerr )
SOCIETAT ESPANYOLA Segle XIX.
TEMA 9.- LA CRISI DE 1929 I LA DEPRESSIÓ ECONÒMICA MUNDIAL
4.- LES CONSEQÜÈNCIES DE LA GUERRA (I): TERRITORIALS.
ELS GRANS CONFLICTES IMPERIALISME
Capitalisme i liberalisme
LA SOSTENIBILITAT DEL MODEL DE CREIXEMENT DE BALEARS: NOVES APORTACIONS PER AL DEBAT JORNADES DE REFLEXIÓ ESTRATÈGICA DINS EL MARC DE LA “RECERCA I INNOVACIÓ.
ELS DRETS SOCIALS Rics i pobres
Tema 8. El període d’entreguerres ( ) (1)
TIPUS D’EVOLUCIÓ DE LA POBLACIÓ
la depressió dels anys trenta
Necessita Catalunya un nou finançament?
6.- CONTRASTOS I DESIGUALTATS EN EL MÓN ACTUAL.
Creixement Econòmic: Fets importants
La formació professional, una opció de futur i amb futur
DINÀMICA DELS FACTORS BIOLÒGICS: Grans grups d’edat
XIII a Setmana de la solidaritat
1.2.2 Fonts d’energia renovables Energia eòlica El Sol, en escalfar la Terra, origina el vent, la força ha aprofitat l'home des de l'antiguitat.
5.- LES NOVES POTÈNCIES IMPERIALISTES.
TEMA 1.
La literatura i les matemàtiques van de la mà.
6.5.- La magnitud del deute al Tercer Món.
Vulneració dels drets socials
Beatriz Guzmán Jun Hui Chen David de la Ossa Sergi Gontaler
EL SISTEMA ECONÒMIC.

Quin canvi!!!!.
la cohesió social va per barris
2.1.- La crisi als Estats Units: causes del crack del 1929 (II).
La vulneració dels drets socials
DINÀMICA DELS FACTORS BIOLÒGICS
3. Karl Marx: el materialisme històric 3. 5
S’UTILITZEN EN LES OPERACIONS DE FINANÇAMENT DE L’EMPRESA A LL/T.
L’ÚS D’INTERNET A LES BIBLIOTEQUES SEGONS LA RENDA FAMILIAR
FUNCIÓ DE PROPORCIONALITAT I FUNCIÓ AFÍ
3.- LA GLOBALITZACIÓ És una acceleració de la interdependència de les economies nacionals, provocada pels canvis tecnològics i la reducció de les barreres.
Transcripción de la presentación:

5.- EL TERCER MÓN I ELS PROBLEMES HERETATS DEL COLONIALISME (I). El colonialisme deixa, com a principal conseqüència, les majors desigualtats de la història de la humanitat: el 20% de la població (països rics) controla el 80% de la riquesa, mentre dos terços de la humanitat viuen en la pobresa Pobresa i colonialisme coincideixen: el colonialisme és la principal causa de pobresa Baixa renda per càpita Malnutrició Característiques del Tercer Món Analfabetisme Fort creixement demogràfic i alta mortalitat Repartiment molt desigual de la riquesa Dependència econòmica i tecnològica Les diferències entre rics i pobres continuen creixent: neoclonialisme i dependència

5.- EL TERCER MÓN I ELS PROBLEMES HERETATS DEL COLONIALISME (II). Neocolonialisme: control econòmic directe i polític indirecte dels països rics sobre els països pobres ELS MECANISMES DEL NEOCOLONIALISME SEGONS UN LÍDER DEL TERCER MÓN “El neocolonialisme actual representa l’imperialisme en la seua etapa final, pot ser la més perillosa (...). L’essència del neocolonialisme és que l’Estat que el pateix és, en teoria, independent i té tots els atributs externs de la sobirania internacional. En realitat, el seu sistema econòmic i, amb ell, la seua política estan dirigits des de fora. Els mètodes i la forma d’aquesta direcció poden presentar diverses formes. Per exemple, en un cas extrem, les tropes del poder imperialista poden ocupar el territori de l’Estat neocolonial i controlar el seu govern. Tot i això, més sovint ocorre que el control neocolonialista és exercit mitjançant mesures econòmiques o monetàries. L’Estat neocolonial serà obligat a comprar els productes manufacturats de la potència imperialista mitjançant la prohibició d’importar productes competidors del país que siga. El control sobre la política del govern de l’Estat neocolonial s’assegura amb pagaments pel cost de portar endavant l’Estat, el control sobre el nomenament de funcionaris civils que ocupen llocs des del qual es poden dictar polítiques i el control monetari sobre el canvi internacional a través de la imposició d’un sistema bancari controlat pel poder imperialista (...). El resultat del neocolonialisme és que el capital estranger s’utilitza per a l’explotació més que per al desenvolu- pament de les regions menys desenvolupades del món. La inversió, amb el neocolonialisme, augmenta molt més del que disminueix la distància entre els països rics i pobres del món.” K. KRUMAH: Neocolonialisme. L’última etapa de l’imperialisme, Siglo XXI, Mèxic, 1966. Comercial o intercanvi desigual Financera: depenen dels crèdits de bancs estrangers (deute extern) i de les inversions de multinacionals estrangeres que busquen mà d’obra barata i beneficis fiscals Triple dependència dels països pobres Tant els interessos dels crèdits com els beneficis de les multinacionals se’n van dels països pobres als rics No tenen diners per investigar i han de comprar la tecnologia cara als països rics (i pagar les royalties de patents) Conclusió: els diners van dels països pobres als rics, augmentant les diferències i impedint que els pobres puguen eixir de la pobresa