La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

Capitalisme i liberalisme

Presentaciones similares


Presentación del tema: "Capitalisme i liberalisme"— Transcripción de la presentación:

1 Capitalisme i liberalisme
El SISTEMA CAPITALISTA i el Liberalisme Econòmic Capitalisme i liberalisme

2 1. El naixement del liberalisme
EL LIBERALISME ÉS UNA IDEOLOGIA (una forma d’entendre com s’ha d’organitzar una societat) Els orígens del Liberalisme es troben als ideals de la IL·LUSTRACIÓ francesa (al S. XVIII). El “pare” del Liberalisme fou ADAM SMITH (1723 – 1790), que va exposar els seus ideals a l’obra La Riquesa de les nacions. El Liberalisme es va expandir per la Gran Bretanya, i després a altres països d’Europa i del Món durant ELS SEGLES XIX i XX. el liberalisme és la base del sistema capitalista.

3 2. ELS IDEALS DEL LIBERALISME
Segons el liberalisme, el MOTOR DE L’ECONOMIA és ... ... la INICIATIVA PRIVADA ... i, per tant ... ... Els MITJANS DE PRODUCCIÓ (fàbriques, terres, màquines, capitals ...) han de ser de PROPIETAT PRIVADA. L’ESTAT no ha d’intervenir en l’economia ... I es defèn la idea que la INICIATIVA PRIVADA només es mou per la recerca del MÀXIM BENEFICI. Aquest BENEFICI acabarà repercutint sobre el conjunt de la SOCIETAT.

4 3. LA LLEI DEL MERCAT El Liberalisme afirma que el cor de l’economia és el “MERCAT”, que és el lloc on es troben aquells que vénen (OFERTA) i aquells que compren (DEMANDA). defèn la idea que el Mercat tendeix a equilibrar-se sol, és a dir, que OFERTA i DEMANDA acaben sempre adaptant-se l’una a l’altra (P.E. - Una nova demanda sempre provoca que aparegui l’oferta que la pugui satisfer).

5 3. LA LLEI DEL MERCAT “Llei de l’Oferta i la Demanda”
La Demanda augmenta i el preu d’equilibri s’incrementa. L’Oferta augmenta i el preu d’equilibri disminueix. El preu d’equilibri d’un bé X varia en relació directa a la seva demanda i inversa a la seva oferta.

6 4. LA COMPETÈNCIA La recerca del màxim BENEFICI
... porta a ... ... la contínua COMPETÈNCIA entre EMPRESES REDUIR COSTOS CONTROLAR ELS MERCATS AUGMENTAR LA PRODUCCIÓ I LES VENDES MILLORAR LA PRODUCTIVITAT ... i provoca ... EXPLOTACIÓ LABORAL / MONOPOLIS / CONCENTRACIÓ EMPRESARIAL

7 5. LA “concentració empresarial”
COMPETÈNCIA DESIGUAL MULTINACIONALS HOLDINGS CARTELS MONOPOLIS SOCIETATS ANÒNIMES XARXES EMPRESARIALS / PETITA EMPRESA EMPRESA FAMILIAR ARTESANS PROFESSIONALS AUTÒNOMS Procés de “concentració” de les empreses “els peixos grossos es mengen els petits”...

8 6. EL PAPER DE LA BANCA La necessitat de finançament (aportació de capitals) a les empreses fou coberta cada cop més per la BANCA. Els Bancs aportaven els diners dels estalviadors a les empreses (préstecs o inversions). Paper d’INTERMEDIARIS. També van facilitar mitjans de pagament (crèdits, talons, pagarés ...)

9 7. Els problemes del capitalisme
DESIGUALTATS SOCIALS APARICIÓ DE “CRISIS” explotació laboral Sobreproducció (acumulació d’estocs) i caiguda de preus, Atur i caiguda del consum, Tancament d’empreses, Problemes mediambientals, Deslocalització Inflació (cost de la vida) Especulació (negocis especulatius) Desigualtat en les oportunitats acumulació de la riquesa

10 7. Els problemes del capitalisme


Descargar ppt "Capitalisme i liberalisme"

Presentaciones similares


Anuncios Google