BIOMOLÈCULES
Glúcids Definició Composició química. Fórmula molecular. Hidrats de carboni. Classificació Monosacàrids Oligosacàrids Disacàrids Polisacàrids: Homopolisacàrids Heteropolisacàrids Glúcids associats a altres tipus de molècules: Peptidoglicans Glicoproteïnes Glicosaminoglicans Heteròsids Glicolípids
· En tots els glúcids sempre hi ha un grup aldehid (-CHO, aldosa) o un grup cetona (-CO-, cetosa). · Fórmula: CnH2nOn. - Monosacàrids: de 3 a 7 carbonis amb alcohols (-OH), excepte un que té el grup carbonil.
Funcions Biològiques: Energètica, comunicació intercel·lular. Propietats físiques: sòlids cristal·lins, de color blanc, hidrosolubles i dolços. Propietats químiques: es poden oxidar (perdre electrons), per tant redueixen altres substàncies (poder reductor). Classificació: segons el nombre de carbonis: TRIOSES (3C) Aldotriosa= gliceraldehid Cetotriosa = dihidroxiacetona Fórmula empírica: C3H6O3 TETROSES (4C) Aldotetroses=, treosa. Cetotretrosa = eritrulosa.
PENTOSES (5C) Aldopentoses = D-ribosa, D-desoxiribosa. Cetopentosa= D-ribulosa (fotosíntesi). HEXOSES (6C) Estructura típica és cíclica i no lineal. Aldohexosa= glucosa. Cetohexosa = fructosa.
Si el grup alcohol del carboni asimètric més distant del grup carbonil està a la dreta de la molècula es diu que és de configuració D. Si el grup alcohol (-OH) està a l'esquerra, es diu de configuració L (predomina la D).
Piranosa: Anells de 5 carbonis i l'oxigen. Glucosa, segons la projecció Haworth. Piranosa: Anells de 5 carbonis i l'oxigen. Furanosa: Anells de 4 carbonis i l’oxigen.
Conformació espacial:
Disacàrids. Unió de dos monosacàrids, amb l’alliberament d’una molècula d’aigua. Són sòlids, cristal·lins, blancs, solubles en aigua i dolços. Enllaç O-glicosídic:
- Polisacàrids: Unió de molts monosacàrids mitjançant l’enllaç O- glicosídic. Són sòlids,insolubles en aigua, no dolços i sense poder reductor (reactiu Fehling). Tipus: - Homopolisacàrids (Un tipus de monosacàrid): midó, glicogen, cel·lulosa i quitina. - Heteropolisacàrids: (Diversos tipus de monosacàrid) Pectina, agar, goma aràbiga. Segons la funció: Polisacàrids de reserva: Midó (amilosa i amilopectina), glicogen. Polisacàrids estructurals: Cel·lulosa, quitina.
Midó:
Glucogen:
Cel·lulosa:
Quitina:
Pectina: Paret vegetal. Goma aràbiga: Indústria.
Hemicel·lulosa:Paret vegetal. Agar-agar:
Glúcids + altres molècules. Peptidoglicans: mureïna. 19
Proteoglicans: Matriu extracel·lular i mucositat. Heteròsids: sucre + aglicona (no glúcid)
Glicosaminoglicans o mucopolisacàrids: Associats a proteïnes. Glicolípids