“Bones pràctiques agràries en el conreu del calçot.” Dr. Pere Muñoz Odina Horticultura Ambiental
Zona Producció Calçot: “Àrea Vulnerable Contaminació per nitrats” 1. INTRODUCCIÓ. Zona Producció Calçot: “Àrea Vulnerable Contaminació per nitrats” 205/2000 Generalitat Catalunya ALT CAMP Zona 4 Alcover Alió Bràfim Garidells, Els Masó, La Milà, El Nulles Puigpelat Rourell, El Vallmoll Valls Vilabella BAIX CAMP Borges del Camp, Les Botarell Cambrils Montbrió del Camp Mont-Roig del Camp Reus Riudoms Selva del Camp, La Vilanova d'Escornalbou Vinyols i els Arcs TARRAGONÊS Constantí Morell, El Pallaresos, Els Perafort Pobla de Mafumet, La Salou Secuita, La Vilallonga del Camp Vila-seca
Directiva 2006/118/CE “Relativa a la protecció d’aigües subterrànies contra la contaminació i el deteriorament”vigent des de el 16/01/07 y aplicació abans del 16/01/09 Estableix que: “les aigües subterrànies son un recurs natural valuós que s’ha de protegir de la contaminació química i del deteriorament” Específicament: Cura amb la contaminació per nitrats
Bona Gestió de la fertilització: (Condicionalitat) Atenció a la matèria orgànica. Cercar fons nitrogen naturals: lleguminoses adob verd. Fertilització racional: Quantitat Fraccionament. Emprar eines de diagnòstic: Analítiques sòl, planta, Producció Integrada: “Límit aportació Nitrogen 220 kg N/ha” “Límit aportació àrea vulnerable 250 kg N/ha”
Data plantació: Precocitat (Producció Primerenca) Rendiment més elevat (preu superior) Problemes fitosanitaris: “Incidència Plagues (Trips, Mosca) Malalties (Virosi)“
Producció Segell IGP “Calçot de Valls” Proporcionar i garantir producte “Qualitat” “Ambientalment correcte” IRTA Unitat Horticultura Ambiental Oficina Comarcal DAR (Alt Camp) Consell Comarcal Alt Camp Any 2001: “Experimentació conreu calçot”
OBJECTIUS: 1. Avaluar la influència de la data de plantació sobre la precocitat de la entrada en producció, la incidència de virosis i la producció i qualitat final. 2. Avaluar la incidència de la gestió de diferents tipus d’adob i dosis d’adobat nitrogenat sobre els paràmetres productius i de qualitat d’un conreu de calçot.
2. MATERIAL I MÈTODES. Localització: La Masó (Alt Camp.) Disseny experimental: Blocs a l’atzar 3 repeticions. 2 factors: Data Plantació (2 dates) Dosis Fertilitzants Nitrogenats (3 dosis) 18 parcel·les experimentals 150 cebes per parcel·la (2700 cebes)
Data Plantació: A: 21 Agost S: 09 Setembre Dosis final Nitrogen: 1. 140 Kg N ha-1 2. 240 Kg N ha-1 3. 275 Kg N ha-1 Dosis Nitrogen: 1. 0 Kg N ha-1 2. 100 Kg N ha-1 3. 135 Kg N ha-1
Detall de les parcel·les experimentals
Detall de les parcel·les experimentals del mes de setembre
Detall de les cebes en el moment de la plantació
Detall cebes brotades de les parcel·les experimentals
Avaluació i Controls: Controls període collita: 20-12-2007 fins 09-04-2008 6 controls: a) nº motes arrencades / nº cames. b) Calçots comercials i no comercials: número pes brut. c)Longitud, pes i diàmetre calçots. d) nº feixos o manats i pes net.
Selecció dels calçots comercials d’una parcel·la experimental
Detall d’uns manats de calçots amb l’etiqueta de la IGP.
Efecte data plantació molt més important efecte fertilització 3.RESULTATS. Efecte data plantació molt més important efecte fertilització 3.1. EFECTES DE LA DATA DE PLANTACIÓ. Taula 1. Número de plantes collides i percentatge de brotació. Lletres diferents indiquen diferències estadísticament significatives entre dates de plantació (p<0.05, test LSD). Data Plantació nº plantes collides % brotació Agost 1287 a 95 a Setembre 1128 b 84 b La plantació del setembre va presentar un número inferior de cebes brotades
PARÀMETRES PRODUCTIUS Número mitjà de calçots totals superior a l’Agost
Descens del 50% número mitjà de calçots comercials
2005-2006 2006-2007 Idèntic resultat (menys accentuat) dues campanyes anteriors
Plantació Agost: Producció primerenca Millors condicions climàtiques Taula 2. Número mitjà de calçots comercials per mota i percentatge de motes amb calçots comercials en funció de la data de plantació i per cada data de plantació analitzada. Lletres diferents en la mateixa columna indiquen diferències estadísticament significatives (p<0.05, test de Tuckey). DATA Collita 1 Collita 2 Collita 3 Collita 4 Collita 5 Collita 6 Agost 5.1 6.8 6.5 a 4.5 a (12%) (19%) (8%) (5%) (56%) Setembre 4.1 b 5.1 b 4.7 a 1.5 (9%) (23%) (63%) Plantació Agost: Producció primerenca Millors condicions climàtiques
PARÀMETRES DE QUALITAT Sense diferències per data. Valors dins reglament IGP Calçot de Valls
Longitud superior plantació Agost. Valors dins reglament IGP Calçot de Valls
No efecte número total de calçots 3.2. EFECTES DE LA DOSI DE FERTILITZANT. Plantació Agost No efecte número total de calçots
Plantació Agost No efecte número calçots comercials
Plantació Setembre Calçots totals superior amb fertilització
Calçots comercials superiors (30%) amb fertilització fraccionada
PARÀMETRES DE QUALITAT Sense diferències per dosi de fertilitzant. Valors dins reglament IGP Calçot de Valls
4.- CONCLUSIONS.
“Bones pràctiques agràries en el conreu del calçot.” Dr. Pere Muñoz Odina Horticultura Ambiental