FER OLI A UNA TAFONA: OFICI DE TAFONER

Slides:



Advertisements
Presentaciones similares
FEINA DE SEGAR FEINA DE SEGAR
Advertisements

DIA DE LES VERGES 21 d’Octubre.
AIGUAMOLLS DE L’ALT EMPORDÀ CdA Empúries.
Cambios en el espacio: transformaciones geométricas
AIGUAMOLLS DE L’ALT EMPORDÀ CdA Empúries.
Llistat d’elements d’origen islàmic
ENERGIA Energia és allò capaç de transformar la matèria.
L’ERA DEL MAQUINISME Àlex Mogena.
AIGUAMOLLS DE L’ALT EMPORDÀ CdA Empúries.
Escola Orlandai 4t CURS.
Alimenta el teu cos.
La Terra.
LES PLANTES I LES SEVES PARTS
Alumnes de 4t Coneixement del medi natural Curs
La Càmera C A R L I È.
El Planeta Terra.
CLAUDE MONET.
TECNOLOGIA 1º D’ESO MATERIALS: LA FUSTA.
CALES DE L’ESCALA.
La funció de relació en els vegetals
CONSULTA OBERTA LA CONSULTA OBERTA COM A REPTE PERSONAL I PROFESSIONAL. AJUDAT A VALORAR ELS ADOLESCENTS D’UNA ALTRA MANERA, FINS ARA, AL MENYS PER MI.
Estació Depuradora d’Aigües Residuals VALL DEL GES
PubMed i el gestor de revistes del CRAI de la UB (servei SFX)
Xaf, el corb marí.
1 Gasos: conceptes bàsics La velocitat de difusió dels gasos
Laia Martín Calderón Gerard Redondo Huelín Quique Talabán Martínez
LA LLUM És una forma d’energia que percebem amb el sentit de la vista
COM VIATJA EL SO? Nenes i nens de 4t de primària IEA Oriol Martorell
La seu vella La seu vella és una catedral romànica d’estil gòtic situada dalt d’un turó de Lleida que porta el mateix nom que la catedral. Es va començar.
TEMA 5 : FUNCIÓ DE NUTRICIÓ
TORRES DE DEFENSA A BEGUR.
QUÈ FA QUE UNA PILOTA BOTI MÉS QUE UNA ALTRA?
HORT = TREBALL EN EQUIP - 4t
TEMA 2 Unitat 2: El problema de l’aigua.
8 TIPUS D'AQÜÍFERS El modelatge del relleu Biologia i geologia 3r ESO
Mollerusa Museu del vestit de paper.
Sant Bartomeu Classe de cinquè i sisè CEIP La Valldan.
TEMA 5 : FUNCIÓ DE NUTRICIÓ
3. TOTS SOM DIFERENTS..
AIGUAMOLLS DE L’ALT EMPORDÀ.
CAMPANYA DE RECOLLIDA D'OLI USAT
LA LLUNA RUTH MORETA, HELENA CUNILL, HAIRAT ABUBAKAR, NOUH DAHOU, ROGER FONT I MIQUEL DELS SANTS.
Mescla Eutèctica Estudi analític del comportament del punt de fusió d’una mescla homogènia d’aigua i sal.
Concurs Bíblic Víctor Bernal Martínez Col·legi Sant Josep Obrer
CAP DE CREUS.
L’AIGUA A LA NATURA.
Ruben Balada Tripiana Informática
El màrqueting i els seus elements
-FIGURA SEGONA SETMANA: JOSEP I MARIA DIMECRES 9 -FIGURA SEGONA SETMANA: JOSEP I MARIA SOMRIU, JA QUEDA POC PER CELEBRAR EL NAIXEMENT DE NEN JESÚS.
Els corriols Piu i Piua.
La llegenda en el Poblat Ibèric
HORT = TREBALL EN EQUIP - 4t
EL REGNE ÉS ENMIG NOSTRE EL REGNE ÉS ENMIG NOSTRE
ELS PROCESSOS GEOLÒGICS
Aigua Projecte 2n primària.
DALI ESPAI FEM CULTURA.
Les taules de multiplicar
Coneixement del Medi 4t. de Primària L'aparell digestiu.
FER OLI A UNA TAFONA: OFICI DE TAFONER
Consum per substàncies per any (últim mes)
Cant espiritual Joan Maragall.
La literatura i les matemàtiques van de la mà.
FEINA DE SEGAR FEINA DE SEGAR
EL CAMÍ FORESTAL.
PRIMAVERA GRUP IV 01a.
MORFOLOGIA i SINTAXI PRONOMS RELATIUS i PRONOMS INTERROGATIUS
TORTELL DE REIS Ingredients 200 g de farina 6 g de llevat
Setmana de la Solidaritat 2010 – 2011 Escola Pública “Josep Carner” (Badalona) L’ EDUCACIÓ, UN FUTUR EN IGUALTAT: el que han de fer nens i nens de tot.
EXPERIMENTEM AMB L'AIGUA
AIGUAMOLLS DE L’ALT EMPORDÀ CdA Empúries.
Transcripción de la presentación:

FER OLI A UNA TAFONA: OFICI DE TAFONER

TRULL ARBRE PERXA TREMUJA BALANCÍ RUTLÓ VOLSOSOS SUMOLA EL TRULL ÉS LA PART A ON L’OLIVA S’ESCLAFA, LES OLIVES ES TRABUQUEN DINS LA TREMUJA, D’AQUÍ PASSEN A LA SUMOLA I GRÀCIES A LA PRESSIÓ DEL RUTLÓ DAMUNT LA SUMOLA L’OLIVA ES VA ESCLAFANT.

TREMUJA DINS LA TREMUJA S’HI TRABUCA L’OLIVA QUE PROCEDEIX DELS GRANERS.

RUTLONS D’UNA TAFONA MECANITZADA ESCLAFANT L’OLIVA QUE HI HA DAMUNT LA SUMOLA. LA PASTA VA SORTINT CAP A LA PART EXTERIOR DE LA SUMOLA I A POC A POC CAU DINS ELS VOLSOSOS. RUTLÓ SUMOLA VOLSOSOS

VOLSOSOS ELS VOLSOSOS SÓN AQUESTS CANALS, A VEGADES SIMPLEMENT SÓN INCLINACIONS DE LA MATEIXA PEDRA, QUE SERVEIXEN PER ARRE- PLEGAR LA PASTA QUE CAU DE DAMUNT LA SUMOLA (PEDRA PLANA I CIR- CULAR QUE SE SITUA DAVALL ELS RUTLONS).

ESPORTINADOR TOTA LA PASTA D’OLIVA PROCEDENT DELS VOLSOSOS ES DIPOSITA DINS L’ESPORTINADOR. AQUESTA PASTA JA DEIXA UN OLI DINS L’ESPORTINADOR I ÉS EL QUE S’ANOMENA OLI VERGE.

ESPORTINS LA PASTA D’OLIVA PROCEDENT DE L’ESPORTINADOR SERVEIX PER OMPLIR ELS ESPORTINS.

PREMSADA BASSI QUAN ELS ESPORTINS SÓN BEN PLENS DE PASTA D’OLIVA I COL·LOCATS UN DAMUNT L’ALTRE, DONCS COMENÇA LA PREMSADA QUE CONSISTEIX EN PRÉMER-LOS FINS QUE SURT L’OLI. AQUEST SUC QUE SURT ÉS UNA MESCLA D’AIGUA CALENTA I OLI, TOT CAU DINS EL BASSI PER DIRIGIR-SE A LES PIQUES DE TRIAR.

PREMSA BIGA ESPIGA ESPORTINS CREUERS CUIXERA QUINTAR PER TANT A LA PREMSA ES FA LA SEGONA PART DEL PROCÉS, O SIA, LA PREMSADA DE LA PASTA D’OLIVA. EL TAFONER MOU ELS CREUERS PERQUÈ L’ESPIGA, QUE ESTÀ ENGANXADA AL QUINTAR, PUGI CAP AMUNT. COM QUE EL QUINTAR ÉS DE PEDRA I PESA MOLT ,FA BAIXAR LA BIGA QUE DES- CANSA EN UN DELS SEUS COSTATS DAMUNT LES CUIXERES, PER TAL QUE PREMI LA PILA D’ESPOR- TINS I PUGUI FER SORTIR LA MESCLA D’AIGUA CALENTA I OLI. AQUESTA MESCLA CAU DINS EL BASSI SITUAT A BAIX DELS ESPORTINS.

PREMSA ANTIGA ESPIGA BIGA FORNAL ESPORTINS QUINTAR A LA FORNAL S’ENCALENTEIX L’AIGUA QUE S’HA DE TRABUCAR DAMUNT ELS ESPORTINS ELS QUALS SÓN PLENS DE PASTA D’OLIVA. LA PERSONA ENCARREGADA D’ENCALENTIR L’AIGUA S’ANOMENAVA DIMONI.

FUNCIÓ DE L’AIGUA L’AIGUA CALENTA QUE S’EMPRA A UNA TAFONA TÉ UNA TRIPLE FUNCIÓ: 1R. L’AIGUA CALENTA AJUDA A DECANTAR L’OLI DE LA PASTA D’OLIVA. 2N. PURIFICA L’OLI JA QUE L’AIGUA CALENTA TÉ UN EFECTE ESTERILITZADOR. 3R. QUAN L’AIGUA REFREDA I SE SEPARA DE L’OLI, S’EMPORTA TOTES LES SUBSTÀNCIES QUE IMPURIFICARIEN EL PRODUCTE FINAL.

PIQUES DE TRIAR LA MESCLA D’AIGUA CALENTA I OLI PROCEDENT DEL BASSI, ARRIBA A LES PI- QUES DE TRIAR. AQUESTES PIQUES SÓN UNS DIPÒSITS PROFUNDS. A LA PRIMERA PICA LA MESCLA REFREDA I ARRIBA UN PUNT EN QUÈ L’OLI ES TRIA. LA MENOR DEN- SITAT D’AQUEST FA QUE L’AIGUA QUEDI DAVALL I L’OLI A DALT. AQUESTA AIGUA PRESENTA UN COLOR MOLT INTENS, BLAU O NEGRE I REP EL NOM DE MOLINADA. L’OLI OBTINGUT ES DECANTA DE L’AIGUA I S’EMMAGATZEMA A LA BOTIGA DE L’OLI.

RECICLAR LES SOBRES TOT ALLÒ QUE SOBRAVA DE LES DIFERENTS PARTS DEL PROCÉS ES REUTILITZAVA. PER TANT, DES DE FA MOLT DE TEMPS LA GENT ERA MÉS CONSCIENT QUE NO PAS ARA PEL QUE FA AL TEMA DE RECICLATGE. LA PINYOLADA PROCEDENT DE LA PREMSA S’UTILITZAVA COM A COMBUSTIBLE PER A LES INDÚSTRIES. ELS BAIXOS DE LES PIQUES DE TRIAR S’EMPRAVEN PER A FER SABOR O LLEIXIU. L’OLI DE BAIXA QUALITAT S’EMPRAVA PER ESMORCAR LES OVELLES.

CAMP D’APRENENTATGE D’ORIENT Conselleria d’Educació i Cultura Govern de les Illes Balears AUTORS : Rafel Bonnín i Toni Rosselló Novembre de 2011