Constitució de l’empresa, finances, comptabilitat i recursos humans

Slides:



Advertisements
Presentaciones similares
1  L´empresa necessita de recursos financers.  Anomenem finançament a l´obtenció dels mitjans necessaris per dur a terme les inversions.  Recordem:
Advertisements

ECONOMIA DE L’EMPRESA 1 BATXILLERAT UNITAT 1 L’EMPRESA I L’ENTORN.
En aquest tema veurem els apartats següents:
En aquest tema veurem els apartats següents:
UNITAT 1 L’EMPRESA I L’ENTORN ECONOMIA DE L’EMPRESA 1 BATXILLERAT.
MANUAL NOMINAPLUS.
1 u n i t a t Conceptes bàsics de tècnica comptable.
FORMES JURÍDIQUES D’EMPRESES
1.- L’EMPRESA Per què és necessària l’empresa?
Societats Capitalistes:
1 u n i t a t Relació laboral i contracte de treball.
Planificació financera
FORMES JURÍDIQUES D’EMPRESES
ELS INDICADORS ECONÒMICS: OCUPACIÓ I PREUS
El Projecte Qualitat és la proposta pel canvi en el context de l’escola vers una cultura de la Qualitat que cerca la sistematizació com a procés per a.
El mercat i els sistemes d’organització industrial
PROJECTE XARXA EMPRESES INCLUSIVES DEL GARRAF
PRESSUPOST MUNICIPAL AJUNTAMENT SANT HILARI SACALM REGIDORIA D’HISENDA
COMPTABILITAT FINANCERA
L’activitat econòmica i el patrimoni empresarial
Anàlisi econòmica i financera
Societats d’Interès Social:
MEMÒRIA ECONÒMICA 2016.
PETITS REPORTERS Títol.
UNITAT 4: EVIDENCIA,RISC I IMPORTANCIA RELATIVA
1 u n i t a t El departament de Recursos Humans.
Models de Qualitat 17 d’Octubre de 2017.
SERVEI DE SUPORT PRELABORAL a les escoles 1 1.
Finançament i selecció
Finançament bancari a curt termini
1 u n i t a t La funció comercial de l’empresa.
Jornada de portes obertes
En aquest tema veurem els apartats següents:
ANÀLISI DELS ESTATS FINANCERS DE L´EMPRESA
TRETS DIFERENCIADORS 3r ESO
Col·laboracions i recerca de sinèrgies per a l'estructuració del sector: experiència de La Confederació II Trobada anual d’entitats del Club de Suport.
Margin Management Concept
PLA DE FORMACIÓ DEL CENTRE
Cercle de comparació d’Esports Jornada de cloenda 15/12/2017
Infraestructures i Productivitat Universitat de Barcelona
COMPTE GENERAL EXERCICI 2015
Presentació de la Guia per a la identificació i
EL PROCÉS DE DIRECCIÓ DE L’EMPRESA
Servei d’Assistència en RRHH Aspectes pràctics de la implementació en nòmina del R.D. Llei 8/2010 DOCUMENT INTERN DE TREBALL 3 juny 2010.
1.- L’EMPRESA Per què és necessària l’empresa?
L´aprovisionament L´aprovisionament consisteix a comprar els materials necessaris per l´activitat de l´empresa (la majoria matèries primeres), emmagatzemar-los.
COMPTE GENERAL exercici 2011.
L’empresa com a sistema organitzat
NOVES LÍNIES DE FINANÇAMENT ICF
Unitat 10. El món empresarial.
2n BLOC. TEMA 8 CREDITORS I DEUTORS I PER O.C.
EL MARC CONCEPTUAL DE LA COMPTABILITAT
Obligacions fiscals de l'empresa: declaració censal, IAE i IVA
EL PATRIMONI EMPRESARIAL I EL BALANÇ DE SITUACIÓ
ENQUESTA DE SATISFACCIÓ INTERNA COM A EINA DE GESTIÓ COMPLEMENTÀRIA
Serveis de Consultoria
TEMA 7. COMPRES, VENDES I EXISTÈNCIES
Catàleg de llocs de treball del CPNL
PROJECTE EXPERIMENTAL D’HOMOLOGACIÓ D’EMPRESES D’FCT
EL SISTEMA ECONÒMIC.
Sistema de descàrrega d’aplicacions per a mòbils intel·ligents
1r. BLOC. INTRODUCCIÓ ALS CONCEPTES COMPTABLES BÀSICS.
EL RESULTAT DE L’EMPRESA: EL COMPTE DE P i G
1 u n i t a t Conceptes bàsics de tècnica comptable.
El patrimoni empresarial.
NORMALITZACIÓ COMPTABLE
S’UTILITZEN EN LES OPERACIONS DE FINANÇAMENT DE L’EMPRESA A LL/T.
2012 COMPTE GENERAL Intervenció General.
El departament de Recursos Humans
Economia Social i creació d’empreses
Transcripción de la presentación:

Constitució de l’empresa, finances, comptabilitat i recursos humans Roc Lleixà Sessió formativa Orientacions per a la gestió de les empreses de productes alimentaris locals i de qualitat 21 de juny del 2012

Índex Esdevenir Empresa 1.1. Formalització: Persones jurídiques 1.2. Tràmits i obligacions de l’empresa agroalimentària Viabilitat del negoci 2.1. Inversió 2.2. Finançament 2.2.1. Fonts de finançament extern 2.2.2. Cost del finançament 2.3. Compte de pèrdues i guanys 2.4. Balanç de situació 2.4.1. Actiu Fix 2.4.2. Actiu Circulant 2.4.3. Passiu 2.4.4. Anàlisi del Balanç de Situació 2.4.5. Càlcul del Fons de Maniobra 2.5. Gestió de la tresoreria Organització dels Recursos Humans

1. Esdevenir empresa Requereix tenir en compte molts aspectes de naturalesa diversa, tant des del punt de vista de l'organització de la producció com de la comercialització del producte.   Cal considerar els costos Els ingressos Analitzar de manera continuada la situació del negoci Definir estratègies de millora. Formalització: donar cobertura legal al negoci constituint una empresa. El funcionament correcte passa per respectar el marc legal S'ha de veure com a una garantia que enforteix el negoci Genera confiança a tercers: Proveïdors Clients Treballadors Inversors La pròpia Administració pública Cal reflexionar en profunditat sobre quina és la forma més adequada de fer-ho

1.1. Formalització: les formes jurídiques Escollir la forma jurídica que més s'ajusti a les necessitats de l'empresa agroalimentària.   Capital que es vol invertir Nombre de socis Responsabilitat que es vol assumir Impostos als quals s'ha d'acollir El cost que suposa En el cas de les micro i petites empreses de l’agroalimentació, les formes jurídiques més utilitzades són: El treballador autònom La societat limitada La societat cooperativa La societat de responsabilitat limitada nova empresa.

Quadre resum de les característiques principals de les formes jurídiques de les micro i petites empreses Nombre de socis Capital Responsabilitat Fiscalitat directa Empresari autònom 1 No existeix mínim legal Il·limitada IRPF Societat de resp. limitada Mínim 1 Mínim 3.000 € Limitada al capital aportat a l'empresa Impost de societats Societat de resp. Limitada Empr. Nova Màxim 5 Mínim 3.012 € Màxim 120.202 € Societat Cooperativa Mínim 3 Mínim fixat als estatuts Impost de societats (Règim especial)

Societat de responsabilitat limitada Quadre resum dels avantatges e inconvenients de les formes jurídiques de les micro i petites empreses Avantatges Inconvenients Empresari autònom La seva constitució no requereix molts tràmits. No és obligatori inscriure's en el Reg. Merc. No exigeix capital mínim inicial. L'empresari gestiona personalment l'empresa. Fiscalment paga segons els seus guanys. Tot el risc del negoci recau sobre el treballador autònom. En cas de deutes, l'empresari autònom respon amb el patrimoni del negoci i el propi. Societat de responsabilitat limitada Es requereix escriptura pública de constitució i inscripció en el Registre Mercantil. No requereix una elevada quantitat de capital per constituir-se. La responsabilitat deis socis està limitada a les seves aportacions. Menys requisits formals que en les SA. Les participacions deis socis es poden transmetre lliurement, però amb el consentiment deis altres socis. És obligatori constituir una junta d'accionistes a l'any, com a mínim. L'empresari esta obligat a dipositar els comptes anuals en Registre Mercantil. Societat de respons. limitada (Empr. Nova) Similar a la SRL però major simplicitat en els registres comptables. Si superen els 5 socis i els 120.202 euros del capital social s'hauran de convertir en SL. Societat cooperativa Es requereix escriptura pública de constitució i inscripció en Registre de Cooperatives. No es necessita capital mínim per constituir-la. Els socis es donen d'alta o baixa voluntàriament. Tots participen amb els mateixos drets. El seu objectiu és el bé comú de tots i no el benefici econòmic. Ténen bonificacions socials. Es necessita un mínim de persones per constituir-se. S'ha de fer una assemblea a l'any com a mínim. La societat cooperativa esta obligada a dipositar els comptes anuals. La presa de decisions pot ser lenta si els socis no estan d'acord.

1.2. Tràmits i obligacions de l'empresa agroalimentària En el Manual tenim una taula amb els Recursos de suport a la creació d’empreses:   Centres locals de serveis a les empreses de la circumscripció de Barcelona per part de la Diputació de Barcelona. Servei de Teixit Productiu de la Diputació de Barcelona. Xarxa Inicia del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya. Oficines de gestió empresarial (OGE) de la Generalitat de Catalunya.

2. Viabilitat del negoci Conèixer la situació econòmica i financera de l'empresa és un factor essencial per poder portar a terme una bona gestió.   La gestió econòmica i financera ha de servir-se de tot un conjunt d'eines de gestió i control que aportin la informació necessària per a l’anàlisi. A continuació es presenten un seguint de nocions bàsiques:

2.1. Inversió • Inversions inicials: local, instal·lacions, maquinaria, vehicles, mobiliari, etc.   • Inversions de renovació: destinades a substituir elements que han quedat obsolets. • Inversions destinades a expandir el negoci: amb l'objectiu d'incrementar el volum de producció o els productes a comercialitzar. • Altres inversions: amb l'objectiu de reduir costos, millorar la qualitat del producte, etc.

2.2. Finançament • Recursos propis • Capitalització de prestacions per desocupació (recursos propis) • Crèdits o préstecs • Subvencions • Altres: condicions de pagament a proveïdors

2.2.1. Fonts de finançament extern Instruments Aspectes importants Utilitats Préstec A curt termini. A llarg termini. Compte de crèdit Per a necessitats transitòries. Renting L’adquisició per part d’una entitat financera. Existeix la possibilitat de comprar el bé pel seu valor residual al final del període establert. Per a l’adquisició de béns, mobles o immobles. Leasing Per a elements de transport, informàtics i maquinària.

2.2.2. Cost de finançament Finançament extern: és l'import (a partir del tipus d’interès) que cobra l'entitat. En el cas recursos propis: el cost d'oportunitat.

2.3. Comptes de Pèrdues i Guanys Es crea a partir de les partides d'ingressos i despeses (periodificació)   Càlcul de les despeses de negoci   • Compres consumides • Arrendaments • Reparacions i conservació • Serveis de professionals independents • Transports • Primes d'assegurances • Serveis bancaris i semblants • Publicitat, propaganda i relacions públiques • Subministraments • Tributs • Despeses de personal • Despeses financeres • Amortitzacions • Altres

Càlcul dels ingressos del negoci   Els ingressos d'explotació estan condicionats pel volum de vendes i pel preu de venda    Anàlisi del compte de resultat Permetrà avaluar i identificar alguns aspectes bàsics per a la gestió del negoci, com poden ser: Quin és el volum de ventes a partir del qual s'obtenen beneficis. Si el preu de venda és suficient per cobrir els costos fixos i variables. Si l'estructura de costos fixos i variables és l'adequada. Quina és l'evolució de la xifra de negocis. Quina és l'evolució de les diferents partides de despesa per tal de detectar variacions i determinar si les causes són justificades o no. Una de les eines més utilitzada és el càlcul del punt d'equilibri o punt mort: el punt mort és el volum de vendes que cal aconseguir per cobrir tots els costos i a partir del qual s'obtenen beneficis. Cal conèixer els costos fixos i variables, així com també el preu de venda. Punt mort = Costos fixos / Marge

Exemple Les despeses fixes són 35.000 €   El preu mig de venda per unitat de producte  15 € El cost mig variable per unitat  6 € 35.000 Punt mort = ------------------ = 3.889 unitats 15 - 6

Capital (aportacions socis) 2.4. Balanç de Situació Reflecteix la situació patrimonial d'una empresa: els béns, drets i les obligacions en un moment determinat agrupades entre l'actiu i el passiu. ACTIU PASSIU Béns Capital (aportacions socis) Drets Deutes

2.4.1. Actiu fix o immobilitzat No es convertiran en diners en un període superior a un any:   -Immobilitzat intangible: Propietat intel·lectual Patent Aplicacions informàtiques -Immobilitzat material: Terrenys Edificacions Instal·lacions Maquinaria Mobiliari Mitjans de transport. -Inversions financeres a llarg termini que l'empresa fa a tercers

2.4.2. Actiu circulant Anomenat també corrent, es convertiran en diners en un període inferior a un any.   -Existències: Mercaderies Productes acabats Productes semi acabats Subproductes Matèries primeres, etc. -Deutors Saldos de clients Efectes a cobrar Bestretes al personal Bestretes a proveïdors, etc. -Inversions financeres a curt termini -Tresoreria: Saldos de caixa Comptes bancaris

2.4.3. Passiu Està format per totes les fonts de finançament que té l'empresa   -Patrimoni net (o recursos propis). Capital Reserves Resultat de l'exercici Subvencions, donacions i llegats rebuts -Passiu no corrent: venciment superior a un any   -Passiu corrent: venciment inferior a un any Deutes a curt termini amb entitats de crèdit Creditors Proveïdors Efectes comercials a pagar Seguretat Social Hisenda Pública

2.4.4. Anàlisi del Balanç de Situació Per avaluar i identificar alguns aspectes bàsics per a la gestió del negoci   - Si l'empresa podrà atendre els seus pagaments. - Si és correcte el nivell d'endeutament i el tipus de deute que té l'empresa. - Si té suficients capitals propis. - Si és eficient la gestió deis actius. - Si existeix equilibri entre l'import de la inversió i el finançament.

Fons de Maniobra = Actiu Circulant - Passiu Corrent 2.4.5. Càlcul del fons de Maniobra Fons de maniobra = actiu corrent - passiu exigible a curt termini Ha de ser positiu, sinó indica que hi problemes de liquiditat. Exemple: Fons de Maniobra = Actiu Circulant - Passiu Corrent F.M. = 4.500 - 2.000 = 2.500 - L’actiu corrent ha de ser gairebé el doble que el passiu corrent a curt termini - La part de l'actiu corrent que correspon a deutors més la tresoreria (o sigui sense estocs) ha d'igualar, aproximadament, al passiu corrent exigible a curt termini. Realitzable (deutors) + disponible (tresoreria) = > exigible a curt termini + 3.600 = 3.900 > 2.000 - El patrimoni net ha de representar entre el 40% i 50% del total del passiu.

2.5. Gestió de Tresoreria Pla de tresoreria que inclou les entrades i sortides de diners.  La periodicitat amb què són captades aquestes diferències permet prendre mesures amb prou antelació per corregir els desfasaments entre cobraments i pagaments.    Aspectes clau de la gestió de tresoreria: El control i seguiment de la tresoreria Les condicions de cobrament Les condicions de pagament El possible caràcter estacional El risc de no cobrar Les condicions de finançament En cas de detectar problemes de liquiditat cal: Avançar la transformació dels actius corrents en diners Vendre immobilitzat Reconvertir deute a curt termini en deute a llarg termini Ampliar capital amb aportacions monetàries Possibilitat d'ajornament de retorn de deutes Negociació de noves condicions amb tercers (clients, proveïdors, bancs, etc.)

3. Organització dels Recursos Humans Les persones són la base de totes les organitzacions i són un factor crític per a la competitivitat:   Reducció de l'absentisme Millora del clima laboral Augment de la productivitat Millora de la qualitat dels productes i serveis Segons la diagnosi dels productes de la terra a la província de Barcelona, elaborada per la Diputació de Barcelona l'any 2008, el 80% de les empreses d'aquest sector de la província de Barcelona no tenen més de 5 treballadors.

Descripció de llocs de treball   • Denominació del lloc de treball • Les funcions o tasques a desenvolupar • Formació o coneixements • Competències i habilitats transversals: informàtiques, idiomes, etc. Selecció (valors) Cal tenir clares les característiques del lloc a cobrir. Els canals per trobar el personal: Anuncis en premsa Portals de cerca de feina per internet Anar a les escoles especialitzades Per poder fer una bona selecció cal disposar amb antelació del currículum dels candidats. Durant el procés d'entrevista convé també deixar clares les condicions del lloc de treball: Tipus de contracte Salari Jornada, etc.

Contractació     Mitjançant el contracte es fixen la majoria de condicions laborals Categoria professional Remuneració Tasques assignades Durada de la jornada Modalitat contractual (indefinida, en pràctiques per obra o servei, etc.) El web del Ministeri de Treball i immigració <http://www.mtin.es/> [Consulta: setembre 2011] o el web del Departament d'Empresa i Ocupació. <www.gencat. cat/treball/> [Consulta: setembre 2011] L’empresa pot gaudir de bonificacions pel fet de fer contractes indefinits o bé per convertir contractes temporals en indefinits. Avantatge de contractar persones amb discapacitat (LISMI)

 Formació (cal ensenyar com volem que es faci la feina)   La formació és l'aprenentatge de conceptes i procediments i cada cop més es tendeix a la formació permanent. Tipus de formació en el lloc de treball: Formal o externa: per transmetre noves capacitats o coneixements. Informal o interna: per a tasques especifiques . Els beneficis que reporta una formació adequada i de qualitat són: Augment de la motivació Augment de la capacitació professional Millora de la qualitat Millora de la productivitat

Entitats que ofereixen formació:   Formació en gestió empresarial: el Recull del Servei de Teixit Productiu de la Diputació de Barcelona amb més de 160 activitats formatives diferents en diversos àmbits de la gestió empresarial <http://www.diba.cat/promoeco/tecnica/catact.asp> Formació en seguretat alimentaria: l‘Àrea de Salut Pública i Consum a petició de l'ens local corresponent. Formació especialitzada: el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural <http://www20.gencat.cat/portal/site/DAR> Gremi de Cansaladers i Xarcuters <http://www.gremicarn.net> Gremi de Flequers <http://www.gremipa.coml> Unió de Pagesos <http://www.formacio.uniopagesos.org/>

Retribució Hi ha diferents maneres d'establir la remuneració:   Hi ha diferents maneres d'establir la remuneració: Ajustant-la al conveni Millorant-la a partir del conveni Negociant entre el treballador i l'empresa (conveni propi) L'empresa ha de definir una política salarial coherent Cada cop s'introdueixen més criteris de retribució variable com un component important del salari que són un factor de millora de la productivitat.

Promoció   La promoció professional és un reconeixement de l'empresa. S'entén com l'adquisició de noves responsabilitats i/o funcions, més qualificades i/o més ben retribuïdes. Dos tipus:    Horitzontal: sense canviar de lloc de treball Vertical: a un lloc de treball de més responsabilitat La major dificultat per a l'empresa resideix a establir els criteris de promoció. La promoció professional és possible en totes les empreses, per petites que siguin.

Jornada laboral i conciliació de la vida personal i laboral   En el contracte es concreta el còmput d'hores que s'han de treballar. Els horaris que s'allarguen repercuteixen en els treballadors i en la qualitat de la seva feina. Cada cop més la jornada laboral és un factor determinant per decidir anar a treballar o romandre en una empresa concreta. Cada cop es valora més la possibilitat de conciliar la seva vida laboral amb la personal  Hi ha diferents aspectes a tenir en compte:    Marge de flexibilitat a l'entrada i/o la sortida. Modificació o rotació de torns per motius personals o familiars. Temps de descans. Període de vacances. Reorganització del temps de treball. Cal pactar unes condicions que siguin favorables per a ambdues parts.

Valoració de llocs de treball   Avaluació objectiva de cadascuna de les feines que es fan a l'empresa, amb independència de la persona que la faci.  Ha de servir per: Fer més justa la remuneració Reducció de conflictes salarials Definició de les característiques de cada lloc de treball Evitar remuneracions basades en recomanacions Augmentar la implicació i el rendiment del treballador Desavantatges: Increment de les despeses administratives Valoració individual Gran dificultat per valorar molts treballs Els sistemes per valorar aquests llocs de treball són diversos No quantitatius (valoració per classificació jeràrquica, o valoració per classificació en categories) Quantitatius (valoració per puntuació de factors, o valoració per comparació de factors).

Retribucions econòmiques   La valoració del treball s'acompanya d'una retribució econòmica coherent. Cal tenir en compte que: El salari percebut pel treballador/a en les condicions acordades ha de ser un reflex de totes aquestes circumstàncies i alhora una motivació per millorar l’eficiència de l'empresa. La forma de retribució pot ser variable, però la implantació d'incentius per la quantitat i qualitat del treball fet ha de ser una eina més per a l’eficiència.

GRÀCIES PER LA VOSTRA ATENCIÓ Roc Lleixà roclleixa@economistes.com 93.865.57.09 www.dinamis.co