La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

1 u n i t a t Relació laboral i contracte de treball.

Presentaciones similares


Presentación del tema: "1 u n i t a t Relació laboral i contracte de treball."— Transcripción de la presentación:

1 1 u n i t a t Relació laboral i contracte de treball

2

3 Relació laboral La relació laboral és aquella en la qual un treballador presta els seus serveis voluntàriament, per compte aliè i dins de l’àmbit d’organització i direcció d’un empresari, a canvi d’una remuneració i les seves característiques són: Característiques Voluntarietat: el treballador presta els seus serveis voluntàriament a l’empresari. Alienitat: el treballador lliura els fruits del seu treball a l’empresari. Dependència: el treball es realitza sota el poder d’organització i direcció de l’empresari. Remuneració: el treballador obté una retribució a canvi dels serveis que presta a l’empresari. Es tracta d’una obligació personalíssima.

4 Relacions, activitats i treballs exclosos de la legislació laboral
Relació laboral Relacions, activitats i treballs exclosos de la legislació laboral Es poden trobar diferents exclusions de la legislació laboral, com són les següents: Servei dels funcionaris públics. Prestacions personals obligatòries. Consellers o membres d’òrgans d’administració. Els treballs realitzats a títol d’amistat, benevolència o bon veïnatge. Els treballs familiars, excepte si es demostra salari. Persones que intervinguin en operacions mercantils. Servei de transport. Relacions laborals de caràcter especial Són treballs que, malgrat complir tots els requisits d’una relació laboral, presenten particularitats.

5 Relacions laborals de caràcter especial
Relació laboral Relacions laborals de caràcter especial La del personal d’alta direcció. La del servei de la llar familiar. La dels penats en les institucions penitenciàries. La dels esportistes professionals. La dels artistes en espectacles públics. La de les persones que intervinguin en operacions mercantils. La dels treballadors amb discapacitat. La dels estibadors portuaris. Qualsevol altre treball que sigui expressament declarat com a relació laboral de caràcter especial per una llei.

6 Normativa reguladora de la relació laboral
Estatut dels Treballadors: és la norma més important del Dret del Treball, suposa el seu eix principal i regula la relació laboral des del punt de vista individual i col·lectiu. Normes de desenvolupament de l’Estatut dels Treballadors: són moltes les normes de desenvolupament de l’Estatut dels Treballadors que afecten directament la relació laboral (per exemple, les de jornada o salaris). Conveni col·lectiu: és un acord entre els representants dels treballadors i l’empresari o els seus representants, pel qual es regulen les condicions de treball en una empresa, un grup d’empreses o un sector d’activitat. Funcions Regular les condicions de treball Resoldre problemes particulars de regulació Contribuir a aconseguir la pau social

7 Principals drets i deures derivats de les relacions laborals
Drets i deures dels treballadors Drets bàsics (article 4.1 de l’ET) Treball i lliure elecció de professió o ofici Lliure sindicació Negociació col·lectiva Adopció de mesures de conflicte col·lectiu Vaga Reunió Participació a l’empresa Drets en la relació de treball (article 4.2 de l’ET) A l’ocupació efectiva A la promoció i formació professional en el treball A no ser discriminats directament o indirectament per a l’ocupació o, un cop ocupats, per raons de sexe, estat civil, edat, origen racial o ètnic, condició social, religió o conviccions, idees polítiques, orientació sexual o afiliació. A no ser discriminats per discapacitat, a la seva integritat física i a la seguretat i la higiene adequades.

8 Drets i deures dels treballadors
Principals drets i deures derivats de les relacions laborals Drets i deures dels treballadors Els següents deures dels treballadors es troben a l’article 5 de l’ET. Deures laborals: Complir amb les obligacions de conformitat a les regles de la bona fe i diligència. Observar les mesures de seguretat i higiene que s’adoptin. Complir les ordres i instruccions de l’empresari en l’exercici regular de les seves facultats directives. No concórrer amb l’activitat de l’empresa Contribuir a la millora de la productivitat. Drets i deures de l’empresari Són correlatius als del treballador, ja que si un té obligacions de diligència, l’altre té dret a exigir-les-hi.

9 El contracte de treball
Acord pel qual un treballador i un empresari manifesten la seva voluntat d’intercanviar els serveis que presta el primer per la retribució que lliura el segon, donant lloc així al naixement de la relació laboral. Subjectes Pel que fa als subjectes que es troben en la relació laboral, figuren el treballador i l’empresari: Treballadors: persones majors de 18 anys, menors emancipats, majors de 16 i menors de 18 amb consentiment dels seus pares o tutors. Empresari: són les persones físiques o jurídiques, públiques o privades, comunitat o béns o empreses de treball temporal que rebin prestació de serveis de treballadors.

10 El contracte de treball
Elements essencials Objecte: compromís de les dues parts, una per la prestació de serveis i una altra per la remuneració. Causa: amb la finalitat de produir béns o serveis. Consentiment: lliure i de mutu acord. Forma El contracte de treball es podrà celebrar per escrit o de paraula (principi de llibertat de forma). Durada El contracte de treball es podrà concertar per temps indefinit o per una durada determinada. Període de prova Serà el que s’estableixi en el conveni col·lectiu; en cas contrari, per als titulats, serà de 6 mesos i per a la resta de treballadors, serà de 2 o 3 mesos, depenent del núm. de treballadors.


Descargar ppt "1 u n i t a t Relació laboral i contracte de treball."

Presentaciones similares


Anuncios Google