La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

ACCIDENT LABORAL RICARD JIMÉNEZ novembre 2008. DEFINICIÓ La legislació determina que un accident de treball és tota lesió corporal que el treballador.

Presentaciones similares


Presentación del tema: "ACCIDENT LABORAL RICARD JIMÉNEZ novembre 2008. DEFINICIÓ La legislació determina que un accident de treball és tota lesió corporal que el treballador."— Transcripción de la presentación:

1 ACCIDENT LABORAL RICARD JIMÉNEZ novembre 2008

2 DEFINICIÓ La legislació determina que un accident de treball és tota lesió corporal que el treballador sofreixi amb ocasió o per conseqüència del treball que executi per compte aliè (art. 115 LGSS).

3 Per tant, perquè un accidents tingui aquesta consideració és necessari que: 1.Que el treballador/a sofreixi una lesió corporal. Entenent per lesió tot dany o detriment corporal causat per una ferida, cop o malaltia. S'assimilen a la lesió corporal les seqüeles o malalties psíquiques o psicològiques. 2.Que executi una labor per compte aliè (els autònoms, emprades de llar, no estan inclosos). 3.Que l'accident sigui amb ocasió o per conseqüencia del treball, és a dir, que existeixi una relació de causalitat directa entre treball - lesió. La lesió no constitueïx, per si sola, accident de treball

4 Quins supòsits estan considerats com Accidents de Treball? Accidents produïts en ocasió de les tasques desenvolupades encara que siguin distintes a les habituals: S'entendrà com accident de treball, aquell que hagi ocorregut durant la realització de les tasques encomanades per l'empresari, o realitzades de forma espontània pel treballador/a en interès del bon funcionament de l'empresa, (encara que aquestes siguin distintes a les de la seva categoria professional) (Art. 115.2c LGSS). Accidents soferts en el lloc i durant el temps de treball: Les lesions sofertes durant el temps i en el lloc de treball es consideren, excepte prova en contrari, accidents de treball (Art. 115.3 LGSS).

5 Quins supòsits estan considerats com Accidents de Treball? Accidents en missió: Són aquells sofertssofrits pel treballador/a en el trajecte que hagi de realitzar per al compliment de la missió, així com l'esdevingut en l'acompliment de la mateixa dintre de la seva jornada laboral. Accidents de càrrecs electivos de caràcter sindical: Són els sofertssofrits amb ocasió o per consegüent de l'acompliment de càrrec electivo de caràcter sindical o de govern de les entitats gestores de la Seguretat Social, així com els accidents ocorreguts a l'anar o tornar del lloc que s'exerceixen les funcions que els són pròpies (Art. 115.2b LGSS). Actes de salvament: Són els accidents esdevinguts en actes de salvament o de naturalesa anàloga quan tinguin connexió amb el treball. S'inclou el cas d'ordre directa de l'empresari o acte espontani del treballador/a (Art. 115.2d LGSS).

6 Quins supòsits estan considerats com Accidents de Treball? Malalties o defectes anteriors: Són aquelles malalties o defectes patits amb anterioritat, que es manifesten o agreugen com a conseqüència d'un accident de treball (Art. 115.2.f LGSS). Malalties intercurrentes: S'entén per tals les quals constituïxen complicacions del procés patològic determinat per l'accident de treball mateix. Per a qualificar una malaltia com intercurrente és imprescindible que existeixi una relació de causalitat immediata entre l'accident de treball inicial i la malaltia derivada del procés patològic (Art. 115.2.g LGSS).

7 Quins supòsits estan considerats com Accidents de Treball? Les malalties comunes que contregui el treballador/a amb motiu de la realització del seu treball, no incloses en la llista de malalties professionals. S'ha d'acreditar fefaentment la relació causa - efecte entre la realització d'un treball i l'aparició posterior de la malaltia(Art. 115.2i LGSS). Els deguts a imprudències professionals (Art. 115.5 a LGSS): es qualifica així als accidents derivats de l'exercici habitual d'un treball o professió i de la confiança que aquests inspiren a l'accidentat

8 Quins supòsits estan considerats com Accidents de Treball? Accident in itinere: És aquell que sofreix el treballador/a a l'anar al treball o al tornar d'aquest. No existeix una limitació horària (Art. 115.2d LGSS). Hi ha 3 elements que es requereixen en un accident in itinere: 1)Que ocorri en el camí d'anada o volta. 2)Que no es produeixin interrupcions entre el treball i l'accident. 3)Que s'empri l'itinerari habitual.

9 Que accidents NO tenen la consideració d'Accident de Treball? Els accidents deguts a imprudència temerària del treballador/a (Art. 115.4 b, LGSS): es considera Imprudència temerària quan l'accidentat ha actuat de manera contrària a les normes, instruccions o ordres donades per l'empresari de forma reiterada i notòria en matèria de Seguretat i Higiene. Si coincideixen risc manifest, innecessari i greu, la jurisprudència ve entenent que existeix imprudència temerària, si no serà una imprudència professional. ? Els deguts a força major estranya al treball: és a dir, quan aquesta força major, sigui de tal naturalesa que no guardi relació alguna amb el treball que es realitza en el moment de sobrevenir l'accident. No constituïxen suposats de força major estranya fenòmens com la insolación, el llamp i altres fenòmens anàlegs de la naturalesa (sí el treball habitual del treballador/a és a la intempèrie sí és A.T.). En el cas d'atemptat terrorista que afecta al treballador/a en el lloc de treball no estem davant un cas de força major sinó davant una actuació d'un tercer. Art. 115.4 a LGSS ?

10 Que accidents NO tenen la consideració d'Accident de Treball? Accidents deguts a dol del treballador/a accidentat: Es considera que existeix dol quan el treballador/a conscient, voluntària i maliciosament provoca un accident per a obtenir prestacions que es deriven de la contingència. Art. 115.4 b LGSS Accidents derivats de l'actuació d'altra persona: Els accidents que són conseqüència de culpa civil o criminal de l'empresari, d'un company de treball o d'un tercer constituïxen autèntics accidents de treball sempre que guardin alguna relació amb el treball. L'element determinant és la relació causa - efecte. Art. 115.5.b LGSS. Així les bromes o jocs que poden originar un accident ocorreguts durant el treball o els sofertssofrits al separar una renyina seran A.T.


Descargar ppt "ACCIDENT LABORAL RICARD JIMÉNEZ novembre 2008. DEFINICIÓ La legislació determina que un accident de treball és tota lesió corporal que el treballador."

Presentaciones similares


Anuncios Google