La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

SESSIONS INFORMATIVES COORDINADORS DE PREVENCIÓ DE RISCOS LABORALS DE CENTRES DOCENTS MATERIAL DE PREVENCIÓ DE RISCOS LABORALS.

Presentaciones similares


Presentación del tema: "SESSIONS INFORMATIVES COORDINADORS DE PREVENCIÓ DE RISCOS LABORALS DE CENTRES DOCENTS MATERIAL DE PREVENCIÓ DE RISCOS LABORALS."— Transcripción de la presentación:

1 SESSIONS INFORMATIVES COORDINADORS DE PREVENCIÓ DE RISCOS LABORALS DE CENTRES DOCENTS MATERIAL DE PREVENCIÓ DE RISCOS LABORALS

2 OBJECTE ÀMBIT D’APLICACIÓ
3. NOTIFICACIÓ D’ACCIDENTS, INCIDENTS LABORALS O MALALTIES PROFESSIONALS OBJECTE - Donar instruccions per a la notificació d’accidents de treball, incidents o malalties professionals (comunicació precisa, de com s’ha produït l’accident: moment, lloc, causes, conseqüències, danys a la persona, etc.) - Permetre el registre, la investigació i l’aplicació de mesures correctores per evitar la repetició ÀMBIT D’APLICACIÓ Treballadors i treballadores del Departament d’Ensenyament que prestin serveis en centres docents i en serveis educatius (Personal Docent i Personal d’Administració i Serveis): - Funcionaris docents adscrits a MUFACE (Docents MUFACE) - Personal funcionari de l’Administració Civil de l’Estat adscrit a MUFACE (PAS MUFACE) - Personal funcionari de l’Administració de la Generalitat de Catalunya adscrit a la Seguretat Social (PAS Afiliats a SS.SS.) - Personal docent interí i Personal Laboral (professors de religió i experts) adscrit a la Seguretat Social (Docents Afiliats a SS.SS.)

3 DEFINICIONS Accident de treball:
3. NOTIFICACIÓ D’ACCIDENTS, INCIDENTS LABORALS O MALALTIES PROFESSIONALS DEFINICIONS Accident de treball: Tota lesió corporal que pateix el treballador en ocasió o com a conseqüència del treball desenvolupat per compte d’altri (LGSS, article 115) Accident en acte de servei: Aquell que es produeixi en ocasió o com a conseqüència de les activitats pròpies de la prestació del servei a l’Administració (RGMA, article 59). Per a la seva determinació es tindrà en compte l’indicat com a accident de treball en la LGSS. Incident: Esdeveniment no desitjat, que no ha causat danys o lesions a cap treballador, que pot haver causat o no danys materials, i que només la sort o l’atzar han evitat que no fos un accident de treball.

4 3. NOTIFICACIÓ D’ACCIDENTS, INCIDENTS LABORALS O MALALTIES PROFESSIONALS
DEFINICIÓ D’ACCIDENT Són també accident laboral o accident en acte de servei: - Els que es pateixen per anar o tornar del lloc de treball (in itinere) - Els que es pateixen en desplaçaments fora del centre de treball en compliment de les ordres rebudes (in mission) - Els que es pateixen en ocasió o com a conseqüència de l’exercici de càrrecs electes de caràcter sindical, inclosos els desplaçaments - Els que es pateixen en ocasió o com a conseqüència de les tasques que, encara que siguin diferents a les de la seva categoria professional, executi el treballador en compliment de les ordres de l’empresari o espontàniament en interès del bon funcionament de l’empresa. - Els que es pateixen en actes de salvament i similars quan tinguin connexió amb el treball - Les malalties, que no siguin considerades malalties professionals, que sofreixi el treballador amb motiu de la realització del seu treball, sempre que es demostri que la malaltia va tenir com a causa exclusiva l’execució del treball

5 3. NOTIFICACIÓ D’ACCIDENTS, INCIDENTS LABORALS O MALALTIES PROFESSIONALS
DEFINICIÓ D’ACCIDENT Són també accident laboral o accident en acte de servei: - Les malalties o defectes, soferts amb anterioritat pel treballador, que s’agreugin com a conseqüència de les lesions d’un accident - Les conseqüències de l’accident que resultin modificades en la seva naturalesa, durada, gravetat o finalització, per malalties intercurrents, que constitueixin complicacions derivades del procés patològic determinat per l’accident mateix o tinguin el seu origen en afeccions adquirides en el nou medi en que s’hagi situat el pacient per a la seva cura Es presumirà, excepte prova en contra, que son accident de treball les lesions que sofreixi el treballador durant el temps i en el lloc de treball

6 DEFINICIÓ D’ACCIDENT No tindran la consideració d’accident de treball:
3. NOTIFICACIÓ D’ACCIDENTS, INCIDENTS LABORALS O MALALTIES PROFESSIONALS DEFINICIÓ D’ACCIDENT No tindran la consideració d’accident de treball: - Els que siguin deguts a força major estranya al treball (la que sigui de tal naturalesa que no guardi cap relació amb el treball que s’executava). No es considera força major la insolació, el llamp o altres fenòmens similars de la natura - Els que siguin deguts a dol (engany, frau, simulació) o a imprudència temerària del treballador accidentat No impediran la qualificació d’un accident com a accident de treball: - La imprudència professional que es conseqüència de l’exercici habitual del treball i que deriva de la confiança que aquest inspira - La concurrència de culpabilitat civil o criminal de l’empresa, d’un company o d’un tercer, excepte que no guardi cap relació amb el treball

7 DEFINICIÓ DE MALALTIA PROFESSIONAL
3. NOTIFICACIÓ D’ACCIDENTS, INCIDENTS LABORALS O MALALTIES PROFESSIONALS DEFINICIÓ DE MALALTIA PROFESSIONAL Malaltia professional (tant per SS.SS com per MUFACE) - La contreta a conseqüència del treball executat per compte aliè (o en les activitats pròpies de la prestació de serveis a l’Administració) en les activitats que s’especifiquen en el quadre que s’aprovi i que estigui provocada per l’acció dels elements o substàncies que en l’esmentat quadre s’indiquin per a cada malaltia professional (LGSS, article 116) - Reial Decret 1299/2006, de 10 de novembre, que aprova el quadre de malalties professionals de la Seguretat Social, i els seus annexos Per exemple: Annex 1, Grup 2 (Malalties professionals causades per agents físics), Agent L (Nòduls de les cordes vocals a causa dels esforços sostinguts de la veu per motius professionals), Subagent 01, Activitat 01, Codi 2L0101 (Activitats en les que es precisa us mantingut i continu de la veu, com són professors, cantants, actors, teleoperadors, locutors)

8 ÀMBIT D’APLICACIÓ - DETALLS
3. NOTIFICACIÓ D’ACCIDENTS, INCIDENTS LABORALS O MALALTIES PROFESSIONALS ÀMBIT D’APLICACIÓ - DETALLS Àmbits d’Afiliació dels treballadors: - Treballadors afiliats a la Seguretat Social: - Les contingències comunes (malalties no laborals, accidents no laborals) els cobreix la Seguretat Social, a través de la xarxa Sanitària Pública (CAP, ABS, Hospitals, etc.). Una possible baixa mèdica per aquests motius ha de ser signada pel metge de capçalera o pel metge especialista - Les contingències professionals (accidents de treball, malalties professionals) són coberts per cada empresa a través de la contractació d’una Mútua d’Accidents de Treball i Malalties Professionals. El Departament d’Ensenyament en aquest moment ha contractat els serveis de la Mútua ASEPEYO. Una possible baixa mèdica per aquests motius ha de ser signada pel metge de la Mútua. És la MATiMP qui determina, en primera instància, si és o no accident de treball o malaltia professional.

9 ÀMBIT D’APLICACIÓ - DETALLS
3. NOTIFICACIÓ D’ACCIDENTS, INCIDENTS LABORALS O MALALTIES PROFESSIONALS ÀMBIT D’APLICACIÓ - DETALLS Àmbits d’Afiliació dels treballadors: - Treballadors afiliats a la Seguretat Social: - Si una persona és visitada per la Mútua i aquesta li signa una baixa mèdica o si no hi ha baixa mèdica, la consideració d’accident de treball és immediata. - En cas contrari la Mútua podrà prestar Serveis Mèdics d’urgència, però recomanarà a la persona que s’adreci al seu metge de capçalera de la Seguretat Social al considerar que la patologia no és d’origen laboral. En aquest cas no hi haurà consideració d’accident de treball i no hi podrà haver baixa mèdica per part de la Mútua. - Si la persona s’adreça a un centre de la Seguretat Social i el metge de capçalera o d’urgències emet una baixa mèdica, la patologia es considerarà contingència comuna i no hi haurà constància del possible accident de treball.

10 ÀMBIT D’APLICACIÓ - DETALLS
3. NOTIFICACIÓ D’ACCIDENTS, INCIDENTS LABORALS O MALALTIES PROFESSIONALS ÀMBIT D’APLICACIÓ - DETALLS Àmbits d’Afiliació dels treballadors: - Treballadors afiliats a la Seguretat Social: - Si la persona s’adreça a un centre de la Seguretat Social, però informa que ha sofert un accident de treball, el metge de la Seguretat Social li recomanarà que s’adreci a la Mútua contractada per la seva empresa i no li signarà cap baixa mèdica, tot i que li pot donar atenció mèdica d’urgència. Compte: En cas de baixa mèdica, una part del sou del període de baixa i els tractaments els ha d’assumir la Seguretat Social (per contingències comunes) o la Mútua (per contingències professionals). Es tot més fàcil si es gestiona correctament cada cas. En ocasions les persones presenten baixes mèdiques de la Seguretat Social quan han sofert un accident de treball (en aquest cas la consideració és de contingència comuna, no hi ha reconeixement d’haver patit un accident de treball. Si això es vol rectificar s’ha de sol·licitar un canvi de contingència a l’INSS, que a vegades s’acaba resolent als jutjats.

11 ÀMBIT D’APLICACIÓ - DETALLS
3. NOTIFICACIÓ D’ACCIDENTS, INCIDENTS LABORALS O MALALTIES PROFESSIONALS ÀMBIT D’APLICACIÓ - DETALLS Àmbits d’Afiliació dels treballadors: - Treballadors afiliats a la MUFACE: - MUFACE presta l’assistència mèdica a través d’Entitats Mèdiques Concertades (Asisa, Adeslas, etc….). No hi ha distinció entre contingència comunica i contingència professional a l’hora de rebre l’assistència mèdica i a l’hora d’emetre una baixa mèdica. - Si un treballador ha sofert una contingència professional no en queda cap constància automàtica. Per aquest motiu, el treballador pot sol·licitar de manera voluntària l’establert en la Ordre APU/3554/2005, que regula el procediment pel reconeixement dels drets derivats d’accident en acte de servei o de malaltia professional en l’àmbit del mutualisme administratiu. El procediment s’instrumenta a través d’un expedient d’esbrinament de causes.

12 ÀMBIT D’APLICACIÓ - DETALLS
3. NOTIFICACIÓ D’ACCIDENTS, INCIDENTS LABORALS O MALALTIES PROFESSIONALS ÀMBIT D’APLICACIÓ - DETALLS Àmbits d’Afiliació dels treballadors: - Treballadors afiliats a la MUFACE: Hi ha funcionaris afiliats a MUFACE, que trien Seguretat Social com a Entitat Mèdica Concertada per prestar els serveis assistencials. L’afiliació continua a MUFACE. NO ESTAN AFILIATS A LA SEGURETAT SOCIAL

13 REFERÈNCIES LEGALS - Llei 31/1995, de prevenció de riscos laborals
3. NOTIFICACIÓ D’ACCIDENTS, INCIDENTS LABORALS O MALALTIES PROFESSIONALS REFERÈNCIES LEGALS - RDL 1/1994, de 20 de juny, text refós de la Llei General de la Seguretat Social - Llei 31/1995, de prevenció de riscos laborals - RD 375/2003, de 28 de març, Reglament General del Mutualisme Administratiu - Ordre de 16/12/1987, on s’estableixen models per a la notificació d’accidents - Ordre APU/3554/2005, que regula el procediment pel reconeixement dels drets derivats d’accident en acte de servei o de malaltia professional en l’àmbit del mutualisme administratiu

14 PROCEDIMENT Fax Personal: 977 24 88 77
3. NOTIFICACIÓ D’ACCIDENTS, INCIDENTS LABORALS O MALALTIES PROFESSIONALS PROCEDIMENT - S’ha de trametre el full de Notificació d’accident, incident laboral o malaltia professional als Serveis Territorials (via fax i per correu ordinari) Fax Personal: Fax General SS.TT (a/a Secció PRL): Correu ordinari: Serveis Territorials Departament d’Ensenyament a Tarragona C/ Sant Francesc, 7 43003 TARRAGONA - Per a tots els accidents (amb baixa mèdica o sense), incident o malalties professionals - Terminis: - Accident mortal: immediatament - Accident greu, molt greu o que afecti més de 4 treballadors/es: dins les 24 hores següents a l’accident - Accident lleu, accident sense baixa: abans de 48 hores

15 CIRCUIT INTERN DE NOTIFICACIÓ D’ACCIDENT DE TREBALL
CENTRE DE TREBALL ACCIDENT/INCIDENT/MMPP es comunica a Director/a del centre emplena FULL DE NOTIFICACIÓ D’ACCIDENT, INCIDENT LABORAL O MALALTIA PROFESSIONAL envia per fax i per correu DIRECTOR/A DELS SERVEIS TERRITORIALS Sistema DELTA/CAT365 Personal: Notificació de l’accident a la Mútua (dins dels terminis establerts) La Mútua ho comunica a l’Autoritat Laboral Comunicació Oficial: Accidents amb baixa i relació mensual d’accidents sense baixa Servei Prevenció: Notificació de l’accident a Direcció General de Recursos del Sistema Educatiu Comunicació interna i Investigació d’accident Interlocutor/a Notificació de l’accident a Comitè de Seguretat i Salut Dret informació Delegats/ades de Prevenció

16 EXERCICIS (Comentar els següents casos, actuacions i conseqüències)
3. NOTIFICACIÓ D’ACCIDENTS, INCIDENTS LABORALS O MALALTIES PROFESSIONALS EXERCICIS (Comentar els següents casos, actuacions i conseqüències) 1. Un treballador té un accident el diumenge a la tarda quan estava de viatge amb els alumnes de l’escola 2. Un treballador té un accident de cotxe la matinada de diumenge a dilluns quan tornava de cap de setmana després de conduir tota la nit des de Galícia per incorporar-se a primera hora a treballar a l’escola 3. Un treballador té un accident quan baixava la rampa de l’aparcament de casa seva per anar a buscar el cotxe per anar a l’escola 4. Un treballador de l’escola de primària ha sortit a les 5 de la tarda, però quan anava pel carrer ha vist que arribava un camió que portava unes taules que feia dies que esperava. Ha tornat a l’escola i entre ell i el conserge han ajudat a descarregar el camió. Una taula els ha caigut damunt i s’han lesionat el treballador i el conserge 5. Un treballador està al pati de l’escola i un alumne li dona una pilotada a la cara 6. Un treballador té un infart quan es troba a l’escola 7. Un treballador té una pèrdua aguda de veu (afonia), de sobte, quan està treballant a l’escola 8. Un treballador té un infart quan va en cotxe cap a l’escola per començar a treballar

17 EXERCICIS (Comentar els següents casos, actuacions i conseqüències)
3. NOTIFICACIÓ D’ACCIDENTS, INCIDENTS LABORALS O MALALTIES PROFESSIONALS EXERCICIS (Comentar els següents casos, actuacions i conseqüències) 9. Un treballador té un accident quan va cap a l’escola a treballar en cotxe i l’atestat dels mossos d’esquadra indica que conduïa sota els efectes de l’alcohol 10. Un treballador afiliat a la SS.SS ens truca el dimarts i ens diu que no vindrà a treballar ja que té una baixa mèdica del seu metge de capçalera ja que el divendres de la setmana anterior va patir un accident de treball quan va caure per les escales quan sortida a la tarda de l’escola. A més s’està plantejant si tramitar-ho o no com un accident de treball, més endavant ens comunicarà la seva decisió 11. Un treballador, afiliat a la SS.SS ens truca el dia 15 de gener i ens diu que no vindrà a treballar atès que està de baixa. Està 5 dies de baixa per malaltia comuna (per grip), després ens presenta una alta i el mateix dia una nova baixa per malaltia comuna (sense especificar el motiu) i per la que està de baixa 4 mesos. Abans d’incorporar-se ve a l’escola i ens diu que el dia 14 de gener va patir un accident de treball quan intentava separar a uns alumnes que s’estaven barallant i un d’ells li va donar un cop al cap. Ens demana que es tramiti el full de notificació d’accident. Comprovem que no hi ha constància de la baralla ni cap testimoni dels fets.

18 4. ASSISTÈNCIA SANITÀRIA POSTERIOR A UN ACCIDENT DE TREBALL
DEFINICIONS Assistència sanitària: Assistència mèdica que rep la persona malalta o accidentada Volant d’assistència mèdica: - document previ a l’assistència sanitària - només per accidentats que pertanyin al Règim General de la Seguretat Social - és un comunicat d’accident de treball - identifica a l’accidentat com a treballador d’una empresa que ha contractat els serveis d’una determinada Mútua i indica quina és la Mútua concreta - cada Mútua té el seu - emplenat pel director del centre - l’accidentat l’ha de lliurar a la Mútua en la primera visita Compte: En el Règim de MUFACE no hi ha volant ja que el procediment en cas d’accident és diferent al de la Seguretat Social

19 4. ASSISTÈNCIA SANITÀRIA POSTERIOR A UN ACCIDENT DE TREBALL
DEFINICIONS Volant d’assistència mèdica d’ASEPEYO:

20 4. ASSISTÈNCIA SANITÀRIA POSTERIOR A UN ACCIDENT DE TREBALL
DEFINICIONS Número patronal o Número del Codi del Compte de Cotització: S’ha d’indicar en els Volants d’assistència Mèdica de la Mútua 1. Personal docent interí (Règim Seguretat Social): Amb nomenament d’interinititat: 1.1. Professors de primària, de secundària, professors tècnics especialistes: (CCC: ) Amb contracte laboral: 1.2. Professors de religió: (CCC: ) 2. Personal d’administració i serveis (Règim Seguretat Social): 2.1. Personal funcionari: (CCC: ) 2.2. Personal interí: (CCC: ) 2.3. Personal laboral: (CCC: ): personal d’administració i serveis amb contracte laboral indefinit o temporal (personal de neteja, personal de manteniment, personal de llars d’infants, educadores de centres públics d’educació especial, audioprotessistes, fisioterapeutes,…)

21 4. ASSISTÈNCIA SANITÀRIA POSTERIOR A UN ACCIDENT DE TREBALL
DEFINICIONS Imprès de baixa mèdica per accident laboral: - Règim General de la S.S.: comunicat mèdic, emplenat per la mútua, de baixa mèdica per incapacitat laboral derivada d’accident laboral. Compte: si la baixa mèdica per incapacitat laboral l’emplena el metge de capçalera de la Seguretat Social, no hi haurà consideració d’accident de treball (la baixa serà per contingència comuna) - Règim de MUFACE: comunicat mèdic, emplenat pel metge/essa de capçalera o especialista, de baixa mèdica per incapacitat laboral (tant per contingència comuna com per contingència professional) (cada afiliat té el seu talonari de baixes)

22 4. ASSISTÈNCIA SANITÀRIA POSTERIOR A UN ACCIDENT DE TREBALL
PROCEDIMENT AFILIATS A LA SEGURETAT SOCIAL 1. S’ha de comunicar l’accident a la direcció del centre 2. Si la direcció del centre considera que és un accident de treball, incident o malaltia professional: - Enviar als Serveis Territorials el “Full de Notificació d’Accident, Incident Laboral o Malaltia Professional” (tant si hi ha baixa com si no, tant si hi ha danys a la salut com si no) 3. Si cal assistència sanitària: - Emplenar el “Volant d’Assistència Mèdica” de la Mútua ASEPEYO i lliurar-lo a la persona accidentada 4. La persona accidentada ha de lliurar el “Volant d’Assistència Mèdica” en un centre mèdic de la Mútua ASEPEYO en la primera visita que es faci a aquest centre Particularitats: - La persona accidentada pot anar directament a qualsevol centre assistèncial d’ASEPEYO (és la primer visita a ASEPEYO) - El llistat de centres assistèncials d’ASEPEYO (propis i subcontractats) es troba a

23 4. ASSISTÈNCIA SANITÀRIA POSTERIOR A UN ACCIDENT DE TREBALL
PROCEDIMENT AFILIATS A LA SEGURETAT SOCIAL 4. La persona accidentada ha de lliurar el “Volant d’Assistència Mèdica” en un centre mèdic de la Mútua ASEPEYO en la primera visita que faci a aquest centre Particularitats: - En cas d’urgència es pot anar a qualsevol centre mèdic, proper, de qualsevol titularitat. Però: s’ha d’informar que es tracta d’un accident de treball i que la Mútua que s’ha de fer càrrec de les despeses és ASEPEYO. Aquest centre mèdic no podrà emetre cap baixa mèdica per accident de treball. Posteriorment, la visita a ASEPEYO és obligatòria (primera visita a un centre d’Asepeyo) s’haurà d’informar que s’ha rebut assistència mèdica en un altre centre. Només ASEPEYO pot fer una baixa mèdica per accident de treball.

24 4. ASSISTÈNCIA SANITÀRIA POSTERIOR A UN ACCIDENT DE TREBALL
PROCEDIMENT AFILIATS A LA SEGURETAT SOCIAL 5. Si hi ha baixa mèdica per accident de treball: -Persona accidentada: ha d’adreçar l’imprès de baixa mèdica al director/a del centre (exemplar per l’empresa) - Director/a del centre: ha de trametre l’imprès de baixa mèdica als Serveis Territorials (per fax i correu - exemplar per l’empresa) Consideracions: - Si una persona ha tingut un accident, i amb el volant d’assistència sanitària ha anat a un centre assistencial d’ASEPEYO, i l’han rebut i l’han visitat, tant si hi ha baixa mèdica com si no, ja queda reconegut legalment que ha sofert un accident de treball. - En cas contrari la Mútua informarà a la persona que considera que no es tracta d’un accident de treball i que s’ha d’anar a visitar al seu metge de capçalera de la Seguretat Social. Si aquest emet una baixa tindrà la consideració de contingència comuna.

25 4. ASSISTÈNCIA SANITÀRIA POSTERIOR A UN ACCIDENT DE TREBALL
PROCEDIMENT AFILIATS A LA MUFACE 1. S’ha de comunicar l’accident a la direcció del centre 2. Si la direcció del centre considera que és un accident de treball, incident o malaltia professional: - Enviar als Serveis Territorials el “Full de Notificació d’Accident, Incident Laboral o Malaltia Professional” (tant si hi ha baixa com si no, tant si hi ha danys a la salut com si no) 3. Si cal assistència sanitària: - La persona accidentada s’ha d’adreçar a un dels centres mèdics concertats per la seva Entitat Mèdica (Per exemple: Asisa, Adeslas, Aegon, Mapfre Caser, Groupama, DKV, Seguretat Social, etc.). No s’ha de portar cap “Volant d’Assistència Mèdica”

26 4. ASSISTÈNCIA SANITÀRIA POSTERIOR A UN ACCIDENT DE TREBALL
PROCEDIMENT AFILIATS A LA MUFACE Particularitats: - En cas d’urgència es pot anar a qualsevol centre mèdic, proper, de qualsevol titularitat. Però: s’ha d’informar que qui s’ha de fer càrrec de les despeses és l’Entitat Mèdica contractada (Per exemple: Asisa, Adeslas, Aegon, Mapfre Caser, Groupama, DKV, Seguretat Social, etc.). Qualsevol metge de l’entitat mèdica contractada pot emetre la baixa mèdica (que és idèntica per contingència professional que per contingència comuna)

27 4. ASSISTÈNCIA SANITÀRIA POSTERIOR A UN ACCIDENT DE TREBALL
PROCEDIMENT AFILIATS A LA MUFACE 4. Si hi ha baixa mèdica per accident de treball: -Persona accidentada: ha d’adreçar l’imprès de baixa mèdica al director/a del centre (exemplar per l’empresa) - Director/a del centre: ha de trametre l’imprès de baixa mèdica als Serveis Territorials (per fax i correu - exemplar per l’empresa) Consideracions: - Quan una persona afiliada a MUFACE té un accident de treball, tot i tramitar el corresponent Full de Notificació d’Accident, Incident Laboral o Malaltia Professional i la possible baixa mèdica, no queda legalment reconegut el fet d’haver sofert aquest accident de treball. Per obtenir aquest reconeixement cal realitzar els tràmits indicats en la Ordre APU/3554/2005, que regula el procediment pel reconeixement dels drets derivats d’accident en acte de servei o de malaltia professional en l’àmbit del mutualisme administratiu.

28 4. ASSISTÈNCIA SANITÀRIA POSTERIOR A UN ACCIDENT DE TREBALL
RECONEIXEMENT D’ACCIDENT EN ACTE DE SERVEI 1. El procediment s’instrumentarà a partir d’un expedient d’esbrinament de causes (que té per objecte determinar les causes concurrents en les lesions i limitacions produïdes o les circumstàncies en que es va iniciar la patologia, així com establir la relació de causalitat entre elles i el servei o tasca desenvolupats pel mutualista). 2. L’expedient d’esbrinament de causes s’iniciarà a sol·licitud del mutualista afectat, que dirigirà una instància al Director dels Serveis Territorials del Departament d’Ensenyament a Tarragona. A la instància adjuntarà els documents i demés elements de prova que consideri pertinents (full de Notificació d’Accident, Incident Laboral o Malaltia Professional, baixes mèdiques, informes mèdics, informe de primera atenció d’urgència, comunicats amistosos d’accident de trànsit, atestats de trànsit, etc.)

29 4. ASSISTÈNCIA SANITÀRIA POSTERIOR A UN ACCIDENT DE TREBALL
RECONEIXEMENT D’ACCIDENT EN ACTE DE SERVEI 3. El Servei de prevenció de riscos laborals realitzarà la corresponent investigació de l’accident i emetrà un informe en que proposarà la qualificació de l’accident com a accident en acte de servei o no. 4. El Director dels Serveis Territorials comunicarà a la persona interessada la proposta de resolució elaborada (15 dies per presentar al·legacions) 5. El Director dels Serveis Territorials, dictarà resolució que es notificarà al mutualista i al Servei Provincial de MUFACE. 6. El mutualista afectat podrà fer ús de la resolució, portant-la a les oficines de MUFACE per a que se li reconeguin els drets derivats de malaltia professional o accident en acte de servei. 7. MUFACE emetrà una segona resolució en la que reconeixerà al mutualista afectat els drets derivats de malaltia professional o accident en acte de servei.

30 4. ASSISTÈNCIA SANITÀRIA POSTERIOR A UN ACCIDENT DE TREBALL
PRESTACIONS DERIVADES D’ACCIDENT EN ACTE DE SERVEI O MALALTIA PROFESSIONAL D’acord amb RD 375/2003, de 28 de març, Reglament General del Mutualisme Administratiu: - Article 76. Contingut de l’assistència sanitària per accident en acte de servei i malaltia professional, compren: - Tots els tractaments i actuacions sanitàries que es consideren necessàries i amb el mateix contingut que s’especifica en l’article 74: - Atenció primària: assistència sanitària en règim ambulatori, domiciliari i d’urgència i els programes preventius d’atenció primària - Atenció especialitzada: en règim ambulatori i hospitalari, hospital de dia, hospitalització a domicili, atenció d’urgència hospitalària i extrahospitalària, atenció psiquiàtrica, psicoteràpia individual, de grup i familiar i hospitalització de processos aguts i crònics, noves tècniques de diagnòstic o tractament que es realitzin amb càrrec a les Administracions sanitàries públiques, en algun dels centres propis o concertats del Sistema Nacional de Salut. - Prestacions complementàries: transport sanitari, oxigenoterapia a domicili, tractaments dietoteràpics complexos, prestacions ortoprotèssiques, etc.

31 4. ASSISTÈNCIA SANITÀRIA POSTERIOR A UN ACCIDENT DE TREBALL
PRESTACIONS DERIVADES D’ACCIDENT EN ACTE DE SERVEI O MALALTIA PROFESSIONAL D’acord amb RD 375/2003, de 28 de març, Reglament General del Mutualisme Administratiu: - Article 76. Contingut de l’assistència sanitària per accident en acte de servei i malaltia professional, compren: - La cirurgia estètica que guardi relació amb l’accident en acte de servei o malaltia professional - Tota classe de pròtesis i òrtesis (fèrules, elements ortopèdics, etc) i demés prestacions complementaries que es considerin necessàries en relació amb el procés patològic derivat de l’accident en acte de servei o malaltia professional - La prestació farmacèutica gratuïta - Article 110.Indemnització per lesions permanents no invalidants

32 4. ASSISTÈNCIA SANITÀRIA POSTERIOR A UN ACCIDENT DE TREBALL
EXERCICIS (Comentar els següents casos, actuacions i conseqüències) 1. Un treballador afiliat a la SS.SS ha anat a una reunió a Mataró (convocada pel Departament d’Ensenyament) i ha sofert un accident de treball. Suposant que els Serveis Territorials del Maresme-Vallès Oriental tinguin contractada la Mútua Universal, a quin centre assistencial ha d’anar? 2. Un treballador afiliat a la SS.SS té un accident de treball a l’escola, hem de trucar una ambulància per portar-lo a un centre sanitari. La persona accidentada té contractada una mútua particular i ens demana que l’ambulància el traslladi a un centre d’aquesta mútua. 3. Un treballador afiliat a MUFACE cau per les escales de l’escola, no es fa absolutament res, però demana el reconeixement dels drets derivats d’accident en acte de servei. 4. Un treballador afiliat a MUFACE té un accident a l’escola i es va a visitar a un centre de la Mútua ASEPEYO (amb o sense volant d’assistència).


Descargar ppt "SESSIONS INFORMATIVES COORDINADORS DE PREVENCIÓ DE RISCOS LABORALS DE CENTRES DOCENTS MATERIAL DE PREVENCIÓ DE RISCOS LABORALS."

Presentaciones similares


Anuncios Google