Orientació en família Eines per a l’acompanyament en la tria d’itineraris educatius Maig 2016.

Slides:



Advertisements
Presentaciones similares
BATXILLERAT 34R/1I/1P-212. EL BATXILLERAT LOE EL BATXILLERAT ÉS UNA ETAPA FORMATIVA Durada: 2 ANYS Titulació: BATXILLER SORTIDES: a)Estudis universitaris.
Advertisements

ITINERARIS A 4t d’ESO. CURRÍCULUM ESO LOE PREVIST PER AL CURS Segona llengua estrangera: s’oferirà en franja de matèries optatives un mínim.
IES Benicalap.
CURRICULUM DEL BATXILLERAT EN LA COMUNITAT VALENCIANA DECRET 87/ DE JUNY Institut d’Educació Secundària “COTES BAIXES” CERTIFICADA EN FORMACIÓ EN.
Som de l’eugeni.
Eso, CFGM i Batxillerats
Avda. Josep Llobet i Bonastre, s/n
COHABITATGE ‘COHOUSING’*
Presentació nova organització 4t ESO 12/2/2016
Orientació en família Eines per a l’acompanyament en la tria d’itineraris educatius Març 2017.
ORIENTACIÓ 16/17 Generalitat de Catalunya Departament d’Ensenyament
ORIENTACIÓ ACADÈMICA INS JÚLIA MINGUELL.
Institut Lluís Domènech i Montaner
Projecte de Diversificació Curricular
BENVINGUTS/DES Institut Lluís Domènech i Montaner
El paper dels barris en les xarxes socials a Catalunya. Una aproximació. José Luis Molina (UAB) Projecte finançat pel MICINN (CSO /SOCI), Estudio.
I ARA, QUÈ PUC FER?.
SELECTIVITAT 2013.
Presentació del curs acadèmic
JORNADA DE PORTES OBERTES Curs
Els recursos de la TET. Un punt de partida.
REUNIÓ AMB PARES I MARES DE 3r I 4t D’ESO
I ARA, QUÈ PUC FER?.
SERVEI DE SUPORT PRELABORAL a les escoles 1 1.
Títols de la Generalitat de Catalunya sense efectes acadèmics
Qui som? Escola concertada formada per una Cooperativa de mestres i una Associació Cultural Catalana Laica Ambient familiar, una sola línia Nivells educatius:
Durada dels estudis = 2000 hores
Jornada de portes obertes
TRETS DIFERENCIADORS 3r ESO
ORIENTACIÓ 3r ESO CURS
El viatge de Primària a Secundària
Orientació acadèmica als alumnes de 4t d’ESO-El Batxillerat LOMCE
ESO ? CFGM Fundació Escola Cristiana
ESPAI DE REFLEXIÓ I DEBAT AMB JOVES UNIVERSITARIS INQUIETUDS NECESSITATS DEMANDES ROL DEL COL·LEGI ESPAI DE REFLEXIÓ I DEBAT AMB JOVES UNIVERSITARIS.
PROGRAMA D’ORIENTACIÓ
ORGANITZACIÓ DEL 4t d’ESO
REPTES DE L’FP DUAL APORTACIONS PER A LA REFLEXIÓ JESUS MARTIN.
OBJECTIUS TALLER Saber d’on partim (PRIMÀRIA) i cap a on anem (SECUNDÀRIA) Descobrir els principals CANVIS que es produeixen. Saber què implica el canvi.
Jornada de portes obertes de Batxillerat 2018
L’orientació acadèmica i professional dels alumnes d’ESO:
JORNADA D’ORIENTACIÓ AL BATXILLERAT
Després de l’ESO què? Després de l’ESO...què? Ajuntament de Cardedeu.
Presentació de 1r d’ESO Curs
Presentació BATXILLERAT
La formació professional, una opció de futur i amb futur
LA FORMACIÓ PROFESSIONAL
Característiques  L'Educació Secundària Obligatòria o ESO dura quatre anys i està dividida en dos cicles: el primer (1r i 2n d'ESO), per a l'alumnat de.
ITINERARIS EDUCATIUS Marc Escalé, Bruna Riera i Marta Arumí.
Inici del curs setembre de 2018
Coneixements i idees previs
EL BATXILLERAT I LES NOVES PROVES D’ACCÉS A LA UNIVERSITAT

CFA Sebastià Juan Arbó Curs
SELECTIVITAT 2011.
REUNIÓ AMB FAMÍLIES ORIENTACIÓ 4T D’ESO Generalitat de Catalunya
LA NOVA SELECTIVITAT I L’ACCÉS A LA UNIVERSITAT
PROVES ACCÉS UNIVERSITAT (PAU) PREINSCRIPCIÓ UNIVERSITÀRIA 2019
Eso, CFGM i CFGs i Batxillerats
Validació de l’experiència laboral
Reunió amb mares i pares d’alumnes de 4t d’ESO Institut Joanot Martorell 10/maig/2011.
RD-L 5/2016, de modificació de la LOMCE
BATXILLERAT Promoció
NOU MODEL D’ACCÉS A LA UNIVERSITAT 2010.
Programes de formació i inserció (PFI) Administració i gestió Agrària Arts gràfiques Comerç i màrqueting Edificació i obra civil Electricitat.
Reunió de famílies 3r d’ESO El 4t d’ESO
QUÈ FEM DESPRÉS DE L’ESO?
ITINERARIS 4t d’ESO.
TRETS DIFERENCIADORS 4t ESO
CICLES FORMATIUS.
REUNIÓ MARES I PARES OCTUBRE r de Batxillerat
Transcripción de la presentación:

Orientació en família Eines per a l’acompanyament en la tria d’itineraris educatius Maig 2016

Molt important! Fins ara tot venia donat, però ara... què? S’inicia un nou camí de formació i accés a una nova etapa vital que ha de portar a la felicitat ........ Amb interès, amb motivació les pedres del camí semblen fina sorra, porten al compromís personal. El suport-acompanyament de la família fins ara ha estat bàsic, però ara continua sent-lo.

Quines són les principals preocupacions davant el nou repte? Compartiu algunes.... La clau: Què? Com? Per a què?

Veritat o fals ? Hi ha estudis que no serveixen per a res. Hi ha professions que tenen sortides. El millor són els estudis universitaris. És imprescindible fer un batxillerat. Els joves marxen perquè aquí no hi ha feina. El mercat laboral valora més una carrera universitària que una Formació Professional. És millora un lloc que estigui a prop, són molt joves. La formació al llarg de la vida és imprescindible per tenir una vida professional rica.

La realitat actual és la mateixa que la nostra a la seva edat? Crisi econòmica profunda. Canvis ràpids i continus a nivell social, cultural, tecnològics... Variables que ens desorienten: Excés d’informació. Ampla oferta formativa (compte homologada o no?). Immediatesa. Edat. Moltes professions que no sé que fan ni quins requisits són necessaris. Emprenedoria? Desconeixement del nostre fill o filla: Interès Competències-capacitats Expectatives Autoestima Punts forts i febles Nivells formatius baixos s’associen a : Inseguretat Baixa autoestima Sentiment d’incapacitat

S’acaba l’ESO. És el moment de prendre decisions. Toca ajudar-los: Família i Institut Què Com Per a què?

Decisió El procés de presa de decisions: Elements Mercat de treball Oferta formativa Autoconeixement

El Mercat de treball Canviant Flexible Incert Mòbil (altres poblacions , països) Més llibertat Menys seguretat Freelance Menys oportunitats a casa Emprenedoria Cooperatives

Coneixem un sector en concret. Què necessito saber Coneixem un sector en concret? Què necessito saber? Què es pregunta un adolescent? Tasques habituals Condicions de treball Característiques personals. Perfil personal. Remuneració econòmica Perspectives futures de la professió Professions relacionades Llocs on obtenir informació

Quins perfil demana el mercat laboral actual? Responsabilitat Compromís Flexibilitat Iniciativa Constància Col·laboració Ètica professional Capacitat d’assumir riscos Respecte Autosuperació Gestió de la incertesa. Gestió de les emocions

L’autoconeixement Elements clau: Personalitat. Com sóc? Els altres són un mirall Elements clau: Personalitat. Com sóc? Habilitats. Què ser fer? Interessos. Què m’agrada fer? Valors. Què és important per a mi? Quan gaudeixo més? La natura Les relacions amb els altres Les activitats individuals La independència...

Elements controlar que condicionen la tria Familiars (expectatives ) Expectatives personals (no faré batxillerat perquè és molt difícil...) Socials (els meus companys fan... Potser que faig el mateix o al mateix lloc... Així no aniré sol/a... La gent diu que la formació professional és per als que no poden...) Econòmics Distància (no estudio aquest cicle perquè està lluny...) Interès, motivació...

Elements clau Familiars: La professió dels pares (antipatia o empatia) Expectatives familiars Socials: La moda i els estereotips (sèries TV, programes...) Opinió dels amics Professions de l’entorn Educatius: Rendiment acadèmic, competències assolides, habilitats... Opinió dels tutors/es Condicions d’accés Psicològics i personals: Edat Característiques físiques Grau de maduresa Personalitat Presa de decisions Nivell d’aspiracions (zona de confort)

Oferta educativa Con GESO ? Sense GESO ? Estudiar a Catalunya

  Batxillerat: Hi ha tres modalitats de batxillerat: ciències i tecnologia, humanitats i ciències socials, arts. Batxillerat: matèries Matèries 1r 2n Llengua catalana i literatura 2h Llengua castellana i literatura Llengua estrangera 3h Educació física   Filosofia Ciències per al món contemporani (Cultura científica) Història de la filosofia Història Tutoria 1h Treball de recerca (*) Matèria comuna d'opció 4h Matèria de modalitat Modalitat o específiques 4 o 2 + 2 TOTAL 30h

Matèries comunes d'opció Modalitat de batxillerat Matèria comuna d'opció Ciències i tecnologia Matemàtiques i i II Humanitats i ciències socials Humanitats Llatí I i II Ciències socials Matemàtiques aplicades CS I i II Arts Història i fonaments de les arts I i II Matèries de modalitat. Ciències i tencologia biologia, ciències de la terra (geologia), dibuix tècnic, física, químa, tecnologia industrial i electrotècnica (2n) Humanitats i ciències socials economia d'empresa, grec, literatura castellana, literatura catalana, literatura universal (1r), història del món contemporani (1r), economia (1r)geografia (2n), història de l'art (2n) Arts Anàlisi musical, cultura audiovisual, dibuix artístic, dibuix tècnic, literatura castellana, literatura catalana, literatura universal (1r), llenguatge i pràctica musical (1r), volum (1r.), anatomia aplicada (1r), arts escèniques (2n) Matèries específiques Una altra matèria de modalitat, llengua i cultura occitanes, història de la música i de la dansa, psicologia, segona llengua estrangera, sociologia, tècniques d'expressió graficoplàstica, religió, estada a l'empresa.

Formació professional: Cicles formatius de grau mitjà   Famílies, continguts, instituts, etc.

Insituts públics de la comarca Preinscripcions Insituts públics de la comarca   Institut Alexandre Gali (Les Roquetes). Batxillerat Ciències i tecnologia, humanitats i ciències socials. CFGM Atenció a persones amb situació de dependència. (2 de maig) Institut Montgròs (Ribes) Ciències i tecnologia, humanitats i ciències socials. - Institut Can Puig (Ribes) Ciències i tecnologia, humanitats i ciències socials. CFGM Gestió administrativa. (*) Dolors Mallafré: Batx. Ciències i tecnologia, humanitats i ciències socials i Batxillerat artístic. (5 de maig)

Vilanova i la Geltrú   Institut Manuel de Cabanyes: Batxillerat Ciències i tecnologia, humanitats i ciències socials. (4 de maig) Institut Baix a Mar: Batx. Ciencies i tecnologia, humanitats i ciències socials. - Institut Joaquim Mir: Batx. Ciències i tecnologia, humanitats i ciències socials i CFGM Gestió administrativa, Activitats comercials, Sistemes microindormpatics i xarxes. (6 de maig) - Institut Lluch i Rafecas: Batx. Ciències i tecnologia, humanitats i ciències socials i CFGM Cures auxiliars d'infermeria, Equips i instal.lacions electrotècniques, Instal.lació i manteniment electromecànic, Mecanització. (7 i 18 de maig) Sitges Institut Joan Ramon Benaprés Batx. Ciències i tecnologia, humanitats i ciències socials i CFGM Cuina i gastronomia i serveis en restauració. Institut Vinyet: Batx. Ciències i tecnologia, humanitats i ciències socials. Cubelles Institut Cubelles: Batx. Ciències i tecnologia, humanitats i ciències socials.