TEMA 5 : FUNCIÓ DE NUTRICIÓ

Slides:



Advertisements
Presentaciones similares
ALIMENTACIÓ i NUTRICIÓ
Advertisements

Nutrició i Dieta Els principis immediats font de matèria i energia.
La Nutrició i l’ Alimentació
L’aparell digestiu i aparell respiratori
AIGUA I ACTIVITAT FÍSICA
Parts de l’aparell digestiu
APARELL DIGESTIU HUMÀ.
La nutrició i l’alimentació
L’alimentació saludable
Els animals vertebrats
MENU ESCOLETA PIUS XII P2 I P3 DESEMBRE
5 Els elements i els compostos químics ESQUEMA ESQUEMA INTERNET
Alimenta el teu cos.
LES PLANTES I LES SEVES PARTS
LA CIRCULACIÓ EN ELS ANIMALS
Característiques dels cucs:
Recorda: En la nutrició es produeix un intercanvi de substàncies entre les nostres cèl·lules i l'exterior del cos, gràcies a les superfícies d'intercanvi.
LA NUTRICIÓ Sisé de Primària.
TEMA 5 : FUNCIÓ DE NUTRICIÓ
UD 2: NECESSITAT DE MENJAR I BEURE APARELL DIGESTIU: FISIOLOGIA
Perquè mengem el que mengem?
L'Aparell digestiu.
CIÈNCIES NATURALS TEMA 1. LES FUNCIONS VITALS
FER OLI A UNA TAFONA: OFICI DE TAFONER
EL SISTEMA DIGESTIU.
Nutrició i Dieta És el procés d’entrada a l’organisme de les substàncies que el formen i que asseguren el seu funcionament. Una bona alimentació és requisit.
Aparell circulatori.
Les formigues.
APARELL REPRODUCTOR FEMENÍ
El cos humà Unitat 1.
La reproducció dels animals
Nutrició i Dieta És el procés d’entrada a l’organisme de les substàncies que el formen i que asseguren el seu funcionament. Una bona alimentació és requisit.
Éssers vius i éssers inerts
Excreció en els animals
HISTOLOGIA ANIMAL: ELS TEIXITS
Arnau Pajares, Abril Roqué, Umaru Ceesay, Laia Planas Curs:
TEMA 5 : FUNCIÓ DE NUTRICIÓ
L’aparell respiratori
LA NUTRICIÓ EN LES PLANTES
TEMA 5 : FUNCIÓ DE NUTRICIÓ
Son mamífers, vertebrats i herbívors.
L’APARELL LOCOMOTOR.
QUÈ FA EL NOSTRE COS AMB L’AIRE QUE AGAFA QUAN INSPIREM?
Paula Aguilar Ian Garcia Ayoub Garra Paula Cabrera Vano Barbakadze
TEMA 2 FUNCIÓ DE RELACIÓ.
Aquest exercici, és per comprovar el que has aprés.
Parts de l’aparell digestiu
Noms dels autors/autores Data d’entrega: dimarts 16 de Febrer
Tema 1: Organització del cos humà
Ajuntament de Vic. Regidoria de joventut: Judit Ramos.
Les Plantes Guillem Soler Garcia.
TEMA 5 : FUNCIÓ DE NUTRICIÓ
INTESTÍ PRIM Comença al pílor i s’estén fins a la vàlvula ileocecal.
L’APARELL REPRODUCTOR
L’APARELL DIGESTIU.
L’Aparell Circulatori
FUNCIÓ DE NUTRICIÓ: Aparell digestiu.
L’ALIMENTACIÓ HUMANA Tema 2.
La dieta dels futbolistes
LA NUTRICIÓ I LA SALUT.
APICULTURA.
Coneixement del Medi Natural
CUINAR, UNA ACTIVITAT HUMANA
LA REPRODUCCIÓ DELS ANIMALS
Coneixement del Medi 4t. de Primària L'aparell digestiu.
FER OLI A UNA TAFONA: OFICI DE TAFONER
El cos humà: Els aparells i els seus òrgans
LA NUTRICIÓ I LA SALUT.
Els animals vertebrats
INGESTIÓ DIGESTIÓ ABSORCIÓ EGESTIÓ dents llengua Glàndules salivals
Transcripción de la presentación:

TEMA 5 : FUNCIÓ DE NUTRICIÓ L’ APARELL DIGESTIU

APARELLS QUE INTERVENEN EN LA FUNCIÓ DE NUTRICIÓ La nutrició és la funció que consisteix a prendre substàncies del medi, transformar-les per aprofitar-les i eliminar les substàncies de rebuig. APARELLS QUE INTERVENEN EN LA FUNCIÓ DE NUTRICIÓ

L’ APARELL DIGESTIU

Parts de l’aparell digestiu

LA DIGESTIÓ PAS A PAS Durant la digestió els aliments es transformen en substàncies nutritives simples. La transformació és de dos tipus : Mecànica , que és la produïda pel moviment i trituració dels aliments i Química que és la produïda pels sucs digestius. La BOCA . A la boca hi ha : Les dents que tallen i trituren els aliments Les glàndules salivals que produeixen saliva. La llengua, que mou els aliments, els mescla amb la saliva i forma el bol alimentari.

Tenim 32 dents que tallen i trituren els aliments. Les dents tenen formes diferents perquè tenen funcions diferents: les incisives  TALLEN les canines  ESQUINCEN les molars i premolars TRITUREN I MOLEN

3. L’ Esòfag Quan l’esòfag rep el bol alimentari, les seves parets inicien uns moviments de contracció que l’empenyen avall. 4. L’estómac Durant aquetes dues o tres hores, les parets de l’estómac produeixen els sucs gàstrics al mateix temps que es contrauen i es relaxen perquè el bol alimentari es barregi amb aquest sucs. El bol alimentari es transforma així en una pasta cada vegada més líquida, anomenada quim. Finalment, els moviments de l’estómac fan que el quim passi a l’intestí prim per continuar la digestió.

5. l’intestí prim Quan el quim entra a l’intestí prim,es barreja amb tres sucs digestius: La bilis, produïda pel fetge . El suc pancreàtic, produït pel pàncrees. El suc intestinal, produït per les parets del mateix intestí prim. El quim i aquests sucs digestius es barregen i van avançant per l’intestí gràcies als moviments de contracció i relaxació dels músculs de les seves parets. Els aliments queden transformats en substàncies simples entre les quals hi ha els nutrients. Els nutrients travessen la mucosa que recobreix la paret interior de l’intestí i passen a la sang, que els distribueix per tot el cos. Aquesta fase es diu L’ absorció

5. l’intestí gros Les parets de l’intestí gros absorbeixen l’aigua i les sals minerals d’aquests residus que rep de l’intestí prim i les envien a la sang. El que queda forma una massa sòlida o femta, que és expulsada a l’exterior per l’ anus. Ara veurem aquest vídeos : La digestió Parts de l’aparell digestiu Radiologia de l’aparell digestiu Higiene , salut i cura de l’aparell digestiu : http://www.edu365.cat/primaria/muds/natural/digestiu3/index.htm

Esquema de l’aparell digestiu

Els aliments Els aliments poden ser: d'origen animal: la carn, el peix, els ous, la llet. d'origen vegetal: el pa, la fruita, la verdura, els llegums. Els aliments contenen nutrients que necessitem per viure. Cada nutrient fa una funció. Segons els nutrients, els aliments es classifiquen en diversos grups: Pa, arròs, cigrons i patates: ens donen energia. Verdura, hortalisses i fruita: ens donen sucre, vitamines, sals minerals i aigua. Llet, iogurt, formatge: tenen tots els nutrients. Carn, peix i ous: tenen moltes proteïnes i ens ajuden a créixer. Oli, mantega: tenen greixos; no convé menjar-ne gaire.

http://clic. xtec. cat/db/jclicApplet. jsp. project=http://clic. xtec http://clic.xtec.cat/db/jclicApplet.jsp?project=http://clic.xtec.cat/projects/medinat4/jclic/alidige4/alidige4.jclic.zip&lang=ca&title=Coneixement+del+medi+natural+4t+de+prim%E0ria