La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

UD 2: NECESSITAT DE MENJAR I BEURE APARELL DIGESTIU: FISIOLOGIA

Presentaciones similares


Presentación del tema: "UD 2: NECESSITAT DE MENJAR I BEURE APARELL DIGESTIU: FISIOLOGIA"— Transcripción de la presentación:

1 UD 2: NECESSITAT DE MENJAR I BEURE APARELL DIGESTIU: FISIOLOGIA

2 Digestió: Ruptura dels principis immediats dels aliments en els seus components més elementals, per poder ser absorbits per l’organisme. 1. Boca. - Gust : papil·les gustatives - D. mecànica: dents i llengua. - D. Química: saliva (1-1,5 litres /dia) Secreció serosa (Ptialina o amilasa salival) Secreció mucosa: lubrica i protegeix la mucosa. - Formació del bol alimentari.

3 2. Deglució (bol de boca – esòfag)
1) Bol passa a la bucofaringe (llengua i paladar tou). Voluntari 2) Bloqueig de nasofaringe i laringe (epiglotis). Involuntari 3) Bol avança per l’esòfag (peristaltisme). Involuntari 3. Estómac Bol + secrecions gàstriques (2 litres / dia) = QUIM - El quim s’acumula a l’estómac que el va enviant progressivament cap al intestí prim. - Els líquids abandonen l’estómac (sense menjar) en minuts - El menjar pot estar-hi de 2 - 3h fins a 6h (aliments rics en greixos)

4 Mucosa gàstrica: - Moc  protecció i lubricació. - Àcid clorhídric  Estova les proteïnes i antisèptic. - Factor intrínsec  absorció de B12. - Lipasa gàstrica  digestió de greixos emulsionats en àcids grassos i glicerina (rovell, llet...) - Pepsinogen  Precursor de la pepsina. S’activa amb HCl. - Pepsina  trenca les proteïnes en pèptids. Sortida del quim: - Enterogastrona (hormona alliberada per la mucosa intestinal). Disminueix la velocitat. - Gastrina. Estimula secreció d’àcid gàstric i la contracció de la vesícula biliar. - Sistema nerviós autònom (receptors en la mucosa duodenal)

5 4. Intestí prim En condicions normals el quim triga 3-5h en arribar a la vàlvula ileocecal. 1) QUIM + SUC PANCREÀTIC (1-1,5 l/dia) - Bicarbonat sòdic: per neutralitzar HCl - Tripsinogen i quimotripsinogen: es transformen en tripsina i quimotripsina. Proteïnes  pèptids o aa. - Amilasa pancreàtica. Digestió midó. - Lipasa pancreàtica 2) + BILIS (1 l / dia) - Pigments biliars: bilirubina - Sals biliars: a partir del colesterol del fetge

6 3) + SUC INTESTINAL O ENTÈRIC (1,5-2 l / dia)
- Moc - Peptidases - Disacaridases - Amilasa intestinal - Lipasa intestinal QUIM  QUIL

7 Boca Estómac Intestí prim Saliva S. gàstric bilis S. pancreàtic
S. intestinal HC X Monosacàrids Proteïnes Aminoàcids Greixos AG- glicerol Absorció intestinal Monosacàrids i aminoàcids  capil·lars sanguinis  fetge (70g glucosa/h) Àcids grassos  60-70% a capil·lars limfàtics  teixit adipós. 30-40% a capil·lars sanguinis  fetge Aigua, sals minerals i vitamines  capil·lars sanguinis

8 5. Intestí gros En condicions normals de la vàlvula ileocecal al anus de 15 a 30h. Quan el cec està buit i la vàlvula ileocecal es relaxa. El quim avança. - No es realitza digestió - Gran secreció de moc - Absorció d’aigua - Eliminació de substàncies de rebuig - Manteniment de la flora intestinal que digereixen restes cel·lulars i proteïnes i produeixen vitamines K, B12, tiamina, riboflavina i gasos. - Defecació: esfínters anals, diafragma, músculs abdominals i pélvics.

9 EXERCICIS 1) Què fa que l’aliment avanci al llarg del tub digestiu? 2) Descriu el funcionament de la epiglotis durant la respiració i la deglució i fes un dibuix. A quina regió es localitza? 3) Per què un recent nascut quan vomita la llet que acaba d’ingerir, ho fa de en forma de grumolls? 4) Quina és la porció del intestí prim més curta? 5) Quin conducte aboca la bilis al duodè? 6) Quins nutrients resulten del procés de digestió? 7) Quin nutrient és majoritàriament absorbit pels capil·lars limfàtics de les vellositats intestinals? 8) Quin suc conté bicarbonat sòdic? Quina és la seva funció?

10 9) Quins sistemes corporals regulen el funcionament de l’estómac?
10) Quina és la funció de l’estómac? 11) Quina és la funció de l’àcid clorhídric? 12) Què és el factor intrínsec? 13) Quines secrecions conté la saliva? 14) Què és la deglució? 15) Què són els illots de Langerhans? 16) és el pàncrees un òrgan exclusivament digestiu?

11


Descargar ppt "UD 2: NECESSITAT DE MENJAR I BEURE APARELL DIGESTIU: FISIOLOGIA"

Presentaciones similares


Anuncios Google