La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

Coneixement del Medi Natural

Presentaciones similares


Presentación del tema: "Coneixement del Medi Natural"— Transcripción de la presentación:

1 Coneixement del Medi Natural
4t. de Primària L’APARELL RESPIRATORI

2 L’aparell respiratori
VIES RESPIRATÒRIES Les persones necessitem aire per viure i per tant hem de respirar. La part del cos que s’encarrega de la respiració s’anomena aparell respiratori. En l’aparell respiratori distingim dues parts: Les vies respiratòries Els pulmons PULMONS

3 Les vies respiratòries
L’aire entra al nostre cos i arriba als pulmons a través de les vies respiratòries. A les vies respiratòries hi distingim: FOSES NASALS- Conductes interiors del nas. FARINGE- Comunica les fosses nasals amb la boca. LARINGE- Conducte on hi ha les cordes vocals. TRÀQUEA- Tub format per anells que va des de la faringe fins a la meitat del pit, on es divideix en dos. BRONQUIS- Tubs en que es divideix la tràquea. Cada bronqui va a parar un pulmó.

4 Els pulmons Els pulmons són dues masses esponjoses i rosades que hi ha al pit, darrere de les costelles. El pulmó esquerre és més petit que el dret, perquè deixa espai al cor. En els pulmons, els bronquis es ramifiquen en tubs cada cop més prims anomenats bronquiols. Al final dels bronquiols, hi ha uns sacs molt petits: els alvèols. A sota dels pulmons hi ha un múscul que s’anomena diafragma. El diafragma separa la cavitat del pit de la del ventre.

5 El mecanisme de la respiració (1)
Quan respirem fem dos moviments amb el cos: la inspiració i l’expiració. La inspiració En la inspiració l’aire arriba als pulmons a través de les vies respiratòries. El diafragma es contreu i els pulmons s’inflen i s’omplen d’aire. L’aire entra per les fosses nasals que escalfen i humitegen l’aire i retenen una part de la pols que conté, que s’enganxa en uns pèls petits. Després l’aire passa a la faringe, la laringe i la tràquea, i entra als pulmons a través dels bronquis. En els pulmons, circula pels bronquíols fins arribar als alvèols.

6 El mecanisme de la respiració (2)
Intercanvi de gasos En els alvèols, es produeix un intercanvi de gasos. L’oxigen de l’aire que hi ha als alvèols passa a la sang. El diòxid de carboni que genera el nostre cos i que és transportat per la sang passa als alvèols i és expulsat a l'exterior. En l’expiració, el diafragma es relaxa i els pulmons es desinflen i deixen anar l’aire que contenen. L’aire amb diòxid de carboni surt a l’exterior a través de les vies respiratòries. L’expiració

7 Malalties de l’aparell respiratori (1)
L’aparell respiratori està recobert per dins per una pell humida que s’anomena mucosa. La mucositat que deixa anar reté la pols de l’aire que respirem. Moltes malalties de l’aparell respiratori apareixen quan la mucosa s’inflama. Refredat- Inflamació de la mucosa de les fosses nasals i la laringe. Angines- Inflamació de les amigdales i la faringe. Faringitis- Inflamació de la faringe. Bronquitis- Inflamació dels bronquis.

8 Malalties de l’aparell respiratori (2)
Asma- Els bronquiols es tanquen i no es pot respirar bé. Càncer de pulmó- Tumors que es fan als pulmons. La causa principal de la malaltia és el consum de tabac. Pulmó d’un no fumador Pulmó d’un fumador Medicament per l’asma El consum de tabac és molt perjudicial per la salut. Moltes malalties estan relacionades amb l’hàbit de fumar.

9 Hem après...


Descargar ppt "Coneixement del Medi Natural"

Presentaciones similares


Anuncios Google