Tema 2: Els glícids. Característiques dels glícids.

Slides:



Advertisements
Presentaciones similares
INTRODUCCIÓN AL ESTUDIO DE LA BIOQUÍMICA
Advertisements

GLÚCIDOS Universidad Nacional del Nordeste
Realizado por Chema Ariza
UNIDAD IX HIDRATOS DE CARBONO.
CLASIFICACION DE LOS MONOSACARIDOS.
Los carbohidratos También se conocen como glúcidos, azúcares o hidratos de carbono. En su formación intervienen átomos de carbono, hidrógeno y oxígeno,
ISOMERIA Ja en els inicis de la química es començà a observar la presència de substàncies amb propietats sovint molt diferents, però amb el mateix tipus.
CARBOHIDRATOS Universidad de Carabobo Facultad de Ciencias de la Salud
Aldosa Edward Alexander Vanegas Rosas curso: 902 Profesor: james Año : 2012.
UNIDAD 4 GLÚCIDOS. DEFINICIÓN Los glúcidos son compuestos orgánicos constituidos por carbono, hidrógeno y oxígeno; en algunos casos pueden tener además.
TEMA 2: GLÚCIDOS RESUMEN ISOMERÍA. En todas las aldosas (pentosas o hexosas) el hemiacetal se produce entre el aldehído y el alcohol del último átomo.
GLÚCIDOS.
Glúcidos.
Profesora: Laura cano NOMBRES: Universidad Autónoma de la Ciudad de Mexico Promoción de la Salud San Lorenzo Tezonco.
TEMA 3 GLÚCIDOS.
INTRODUCCIÓN AL ESTUDIO DE LA BIOQUÍMICA
D. Ph. Perla Lucía Ordóñez Baquera
LOS GLÚCIDOS.
Clasificación de Carbohidratos
FH 115 FCM-UNAH GRUPOS FUNCIONALES HIDRATOS DE CARBONO.
COM ES TRANSMET O TRANSFEREIX LA CALOR?
Nutrició i Dieta Els principis immediats font de matèria i energia.
REPÀS BIQUÍMICA: BIOMOLÈCULES I BIOTECNOLOGIA
La Nutrició i l’ Alimentació
Anabolisme Emma Reina Jornet.
Carbohidratos I Lic. Raúl Hernández M..
BIOQUÍMICA.
Reaccions de precipitació
ALIMENTACIÓN Y NUTRICIÓN I
BIOQUÍMICA.
Biologia i geologia 4t ESO
La nutrició i l’alimentació
MÚLTIPLES I DIVISORS.
GLÚCIDS.
Els virus.
5 Els elements i els compostos químics ESQUEMA ESQUEMA INTERNET
Reaccions de precipitació
Tema 2. DIVISIBILITAT.
MÚLTIPLES I DIVISORS ESCOLA EL Cim- 6è de primària.
MESCLES I DISSOLUCIONS
L’enllaç peptídic L’unió entre aa es du a terme mitjançant l’enllaç peptídic És un enllaç covalent que s’estableix entre el grup carboxil d’un aa i el.
FORMULACIÓ ORGÀNICA 1r BAT.
ISOMERIA DE COMPOSTOS ORGÀNICS I BIOLÒGICS
INTRODUCCIÓN AL ESTUDIO DE LA BIOQUÍMICA
4 Introducció Introducció Equilibri químic Equilibri químic
Definició Propietats Classificació
ESQUEMA RECURSOS INTERNET.
Energia i velocitat de les reaccions químiques
Viatge a l’interior de la matèria.
LA NUTRICIÓ EN LES PLANTES
TEMA 1 Classificació de la matèria: substàcies pures
Tema 5 Enllaç químic.
Mi nombre es Bond.
BIOMOLÈCULES.
Noms: Cristobal Grup i nivell: 5èA Escola: CEIP Anselm Clavè
L'ÀTOM Repàs del que hem fet fins ara:
QUÍMICA 2 BATXILLERAT Unitat 10 PROPIETATS PERIÒDIQUES DELS ELEMENTS.
L’ALIMENTACIÓ HUMANA Tema 2.
LA NUTRICIÓ I LA SALUT.
ESCOLA ANTONI TÀPIES- 5èB
BIOQUÍMICA.
Universidad Autónoma del Estado de México Facultad de Medicina Título: “HIDRATOS DE CARBONO” Unidad de aprendizaje: Bioquímica I Programa educativo: Licenciatura.
LA NUTRICIÓ I LA SALUT.
1.3 |Cations i anions Catió: Àtom o grup d’àtoms amb càrrega elèctrica positiva. K+ , Ba2+ , H3O+ , NH La fórmula d’un catió monoatòmic és el símbol.
TEMA 2 ELS GLÚCIDS.
BIOQUÍMICA.
ELS ESTAT DE LA MATERIA Estat Sòlid Estat Líquid Estat Gasós
Conceptes previs Lleis químiques Teoria cineticomolecular.
Carbohidratos HIDRATO DE CARBONO GLÚCIDOS. FUENTE: Lic. Raúl Hernández M.
Enllaç químic El sistema periòdic David Mor Elbal.
Transcripción de la presentación:

Tema 2: Els glícids. Característiques dels glícids. 1.1. La classificació dels glúcids. 2. Els monosacàrids. 2.1. Les trioses. 2.2. Les tetroses. 2.3. Les pentoses. 2.4. Les hexoses. 3. Els disacàrids. 3.1. Disacàrids d’interès biològic. 4. Els polisacàrids. 4.1. El midó. 4.2. El glicogen. 4.3. La cel·lulosa. 4.4. La quitina. 4.5. Els heteropolisacàrids. 5. Els glícids associats a altres tipus de molècules.

1. Característiques dels glícids. Són biomolècules formades per C, H i O en una proporció de CnH2nOn, és a dir (CH2O)n. També s’anomenen hidrats de carboni o carbohidrats. En tots els glícids sempre hi ha un grup carbonil, és a dir, un carboni unit a un oxigen mitjançant un doble enllaç. El grup carbonil pot ser un grup aldehid o un grup cetona, per això els glúcids s’anomenen polihidroxialdehids o polihidroxicetones.

1.2. La classificació dels glícids.

Els oligosacàrids i els disacàrids es poden hidrolitzar, es poden descomposar en monosacàrids per l’acció d’enzims digestius o per l’acció d’un àcid.

2. Els monosacàrids. Són glícids constituïts per una sola cadena polihidroxialdehídica o polihidroxicetònica, que pot tenir de tres a set àtoms de carboni. S’anomenen afegint la terminació –osa als àtoms de carboni: -Trioses: 3 àtoms de C. -Tetroses: 4 àtoms de C. -Pentoses: 5 àtoms de C. -Hexoses: 6 àtoms de C. -Heptoses: 7 àtoms de C.

Propietats físiques: -Són sòlids cristal·lins de color blanc. -Tenen gust dolç. -Són solubles en aigua, gràcies als radicals –OH i –H que posseeixen. Propietats químiques: -Són capaços d’oxidar-se, és a dir, de perdre electrons davant d’altres substàncies que, quan els accepten es redueixen. Tenen capacitat de reduir el reactiu de Fehling. -Són capaços d’aminar-se, de reaccionar amb àcids, de incorporar grups fosfats i grups sulfats i d’unir-se a altres monosacàrids.

2.1. Les trioses. Formats per 3 àtoms de Carboni. Hi ha dues trioses, l’aldotriosa que s’anomena gliceraldehid, i la cetotriosa que s’anomena dihidroxiacetona. La fórmula empírica de totes dues és C3H6O3. Són abundants a l’interior de la cèl·lula ja que són metabòlits intermedis de la degradació de la glucosa.

Nomenclatura: Aldoses i cetoses aldotriosa cetotriosa Són isòmers!

El gliceraldehid té el segon àtom de carboni asimètric, té les quatre valències saturades per radicals diferents. A causa d’això s’hi poden distingir dos isòmers espacials o estereoisòmers: el D-gliceraldehid, quan el –OH és a la dreta, i el L-gliceraldehid, quan el –OH és a l’esquerre. Cadascun d’aquests isòmers espacials és imatge especular de l’altre i per això s’anomenen estructures enantiomorfes.

Formes D i L D- gliceraldehid L- gliceraldehid Són isòmers òptics!

2.2. Les tetroses. Formades per 4 àtoms de C.

2.3. Les pentoses. Formades per 5 àtoms de C. Destaquen: D-ribosa, en l’àcid ribonucleic (RNA), la D-2-desoxiribosa, en l’àcid desoxiribonucleic (DNA) i la D-ribulosa, reacciona amb el CO2 durant la fotosíntesi per a formar matèria orgànica. L’estructura més estable no és la lineal sinó la cíclica.

D-ribosa D-desoxiribosa D-ribulosa

2.4. Les hexoses. Formats per 6 àtoms de C. A causa dels angles que formen els enllaços químics dels carbonis entre si, l’estructura més freqüent de les hexoses no és la lineal o oberta sinó la cíclica o tancada. L’aldohexosa més abundant és la glucosa, i la cetohexosa més freqüent en els vegetals és la fructosa.

La glucosa És el glícid més abundant perquè aporta la major part de l’energia que necessiten les cèl·lules. En la natura es troba lliure en els fruits madurs, com ara el raim; per això s’anomena sucre de raïm. En dissolució, les molècules de glucosa es tanquen sobre si mateixes i formen un hexagon que rep el nom de glucopiranosa. La glucosa s’uneix per a formar polímers, com el midó el glicogen i la cel·lulosa.

Centrem-nos en: D-glucosa

Transformació de la glucosa de la projecció de Fischer (plana) a la projecció de Haworth

Repassem-ho

carboni anomèric Un nou carboni asimètric

És α o β?

α-D-glucopiranosa β-D-glucopiranosa

Pirano Furano

La fructosa Es troba en forma cíclica pentagonal, per la qual cosa rep el nom de D-fructofuranosa. Es troba lliure a la fruita i, associada amb la glucosa, forma la sacarosa. És molt levogira, per la qual cosa també s’anomena levulosa.

D-fructosa D-fructofuranosa