La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

L'ÀTOM Repàs del que hem fet fins ara:

Presentaciones similares


Presentación del tema: "L'ÀTOM Repàs del que hem fet fins ara:"— Transcripción de la presentación:

1 L'ÀTOM Repàs del que hem fet fins ara:
Els àtoms tenen dues parts diferenciades: - el nucli - l'escorça Al nucli hi ha dos tipus de partícules: - els protons (p) - els neutrons (n) A l'escorça hi ha un tipus de partícules: - els electrons (e)

2 (unitats de massa atònica, u.m.a.)
L'Àtom . electró protó neutró Massa (unitats de massa atònica, u.m.a.) 0,001 1 Càrrega (eV) -1

3 L'Àtom Si l'àtom és neutre (referint-nos a la seva càrrega), té el mateix número d'electrons (partícules negatives) que de protons (partícules positives). El que diferencia els àtoms d'un element dels d'un altre element és el nombre de protons que presenta cadascun. El nombre de protons d'un àtom s'anomena nombre atòmic.

4 L'Àtom Els diferents elements que hi ha es representen amb la inicial del nom de l'element en llatí -i per evitar redundàncies a vegades la següent lletra- . La inicial es posa en majúscules i la següent lletra en minúscules. El símbol de l'Or és Au, del llatí Aurum. El de l'element Plata és Ag, del llatí Argentum.

5 L'Àtom El nombre atòmic es representa amb un subíndex abans del símbol de l'àtom: 6C , 8O , 7N , 1H , 11Na , 2He , 36Ar , 92U Però com podeu comprovar el nombre atòmic és redundant amb el símbol i poques vegades es posa.

6 L'Àtom Com que els electrons quasi no tenen massa, la suma del nombre de protons i el nombre de neutrons representa la massa de l'àtom. S'anomena nombre màssic a aquesta suma. Es representa amb un superíndex abans del símbol de l'àtom: 12C , 16O , 14N , 1H , 23Na , 4He , 40Ar , 238U Un mateix element pot tenir diferent nombre de neutrons.

7

8 Els isòtops és el nom que reben els diferents àtoms que tenen el mateix nombre de protons.
Per exemple: l'Hidrògen (H) té 3 isòtops: el protí (1H), el deuteri (2H) i el triti (3H). El deuteri i sobretot el triti són isòtops radioactius (el nucli és inestable i sovint es trenca alliberant energia i radioactivitat).

9 La massa d'un àtom dependrà del nombre de protons i de neutrons.
Els diferents isòtops que hi ha a la natura per a cada element es troben en una proporció estable a la natura. La massa atòmica d'un element correspon al promig del nombre màssic de cada isòtop d'aquest element tenint en compte l'abundància de cada isòtop. El valor de la massa atòmica d'un element s'aproxima a la massa de la varietat-isòtop més abundant d'aquest element.

10 Els electrons es disposen al voltant del nucli de l'àtom
El nucli de l'àtom és entre i vegades més petit que l`àtom. Els electrons ocupen aquest espai. L'escorça de l'àtom està estratificada amb diferents nivells o capes. Es podria fer el símil de cada nivell amb una planta d'un edifici. A cada capa es distingeixen diferents subnivells. Cada subnivell té el nom d'una lletra: s, p, d i f

11 Cada subnivell té capacitat per acollir un nombre concret d'electrons:
El subnivell s té capacitat per a 2 electrons. El subnivell p té capacitat per a 6 electrons. El subnivell d té capacitat per a 10 electrons. El subnivell f té capacitat per a 14 electrons.

12 Cada nivell o capa conté uns subnivells determinats:
El nivell o capa 1 té només el subnivell S El nivell o capa 2 té el subnivell s i el p El nivell o capa 3 té el subnivell s, el p i el d El nivell o capa 4 té el subnivell s, el p, el d i el f

13 1s 2s 2p 3s 3p 3d 4s 4p 4d 4f 5s 5p 5d 5f 6s 6p 6d 7s 7p 8s
L'ordre com es van omplint els subnivells és aquest. Si es representa així és més fàcil de recordar (regla mnemotècnica).


Descargar ppt "L'ÀTOM Repàs del que hem fet fins ara:"

Presentaciones similares


Anuncios Google