La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

Tema 5 Enllaç químic.

Presentaciones similares


Presentación del tema: "Tema 5 Enllaç químic."— Transcripción de la presentación:

1 Tema 5 Enllaç químic

2 VISIÓ GENERAL DE LA TEORIA DE LEWIS.
Claus: Els gasos nobles presenten una inèrcia química notable. Tots (excepte l’He) tenen 8 electrons de valència. Els àtoms tracten d’assolir configuracions electròniques de gasos nobles. Gilbert Newton Lewis ( ) estabilitat Símbols de Lewis Þ F

3 Enllaç iònic Enllaç covalent
Com obtindre configuració de gas noble? 1) Guanyant / perdent electrons Enllaç iònic F Na + [Na]+[ ]- F 2) Compartint electrons Enllaç covalent F + F F Regla de l’octet: Els àtoms tendeixen a guanyar, perdre o compartir electrons per tal d’envoltar-se de 8 electrons en la capa de valència (última capa ocupada).

4 COM DIBUIXAR ESTRUCTURES DE LEWIS?
Determina el nombre total d’electrons de valència Escriu l’esquelet estructural de la molècula, unint els àtoms mitjançant enllaços senzills. Completa els octets dels àtoms terminals amb els electrons restants. Col·loca els electrons que sobren en els àtoms centrals. Si falta un octet a un àtom central, desplaça parells d’electrons solitaris dels àtoms terminals i forma enllaços múltiples. Fer, com a expemple, el metanal, H2CO

5 PROPIETATS DELS COMPOSTOS IÒNICS.
L’ENLLAÇ IÒNIC. Enllaç entre Metall (perd electrons i forma un catió) i no-Metall (guanya electrons i forma un anió) Atracció per forces electrostàtiques. Donen xarxes tridimensionals (cristalls iònics) PROPIETATS DELS COMPOSTOS IÒNICS. Elevats punts de fusió i ebullició. Solubles en aigua i dissolvents polars. No condueixen l'electricitat en estat sòlid, però sí dissolts o fosos (Reac.química: electròlisi). Al intentar deformar-los es trenca el cristall (fragilitat)

6 L’ENLLAÇ COVALENT. Enllaç entre dos no-Metalls (tenen tendència a guanyar electrons) Compartició d’un parell d’electrons  Enllaç covalent senzill + F F F F F F Parells solitaris Parell enllaçant

7 L’ENLLAÇ COVALENT. SÒLIDS COVALENTS COMPOSTOS MOLECULARS
Agrupacions discretes de àtoms, per compartició d’electrons. FORMEN MOLÈCULES Dos àtoms poden compartir-ne un parell d’electrons, dos o tres. En funció de la diferent EN dels àtoms implicats, és dóna una polarització de l’enllaç (els electrons s’apropen més a l’àtom més EN). SÒLIDS COVALENTS Xarxes tridimensionals d’àtoms. Exemples: Diamant: tetraedres d’àtoms de carboni Grafit: làmines d’àtoms de carboni

8 PROPIETATS DELS COMPOSTOS COVALENTS.
SÒLIDS COVALENTS Punts de fusió elevats Sòlids a temperatura ambient. Durs Insolubles en qualsevol tipus de dissolvent. No condueixen l’electricitat en general (el grafit sí que és conductor). COMPOSTOS MOLECULARS Baixos punts de fusió i ebullició. Les molècules polars són solubles en aigua i en dissolvents polars; les apolars en dissolvents apolars (per exemple benzè, o èter). No condueixen l'electricitat.

9 Model del mar d’electrons
L’ENLLAÇ DELS METALLS. Propietats típiques dels metalls: - Condueixen l’electricitat - Facilitat de deformació (làmines, fils...) Com explicar-les? Model del mar d’electrons Metall sòlid: xarxa d’ions positius immersa en un mar d’electrons essencialment lliures o itinerants. Explica la conductivitat i la facilitat de deformació.

10 PROPIETATS DELS METALLS.
Elevats punts de fusió i ebullició Insolubles en aigua Condueixen l’electricitat fins i tot en estat sòlid (únicament es calfen: canvi físic). La conductivitat és major a baixes temperatures, en general. Poden deformar-se sense trencar-se: són dúctils i mal·leables. Són durs.

11 RESUM PROPIETATS

12 ENLLAÇOS INTERMOLECULARS.
Ponts d’Hidrogen: Tenen lloc en molècules en les quals l’hidrogen està unit a àtoms molt EN (F, O, o, N) L’hidrogen s’enllaça amb un altre àtom EN, normalment, d’una altra molècula. Forces de Van der Waals: Són de menor intensitat que els ponts d’hidrogen. Són forces d’atracció de caràcter electrostàtic, estan relacionades amb la polaritat dels enllaços.


Descargar ppt "Tema 5 Enllaç químic."

Presentaciones similares


Anuncios Google