Maneig del Risc Cardiovascular Global

Slides:



Advertisements
Presentaciones similares
Historia clínica Varón de 64 años con diabetes mellitus tipo 2. Derivado por enfermería para valoración del tratamiento hipoglucemiante y revisar analítica.
Advertisements

Interpretació estadística dels indicadors de centre
Situació actual de la dislipèmia Abordatge integral.
ENQUESTA DE SATISFACCIÓ DE L’USUARI TAO EN ATENCIÓ PRIMÀRIA Elisenda Sant i Arderiu Metge de família CAP Casanova. CAPSE. Barcelona Grup d’anticoagulació.
Documentos clínicos SEMERGEN SEMERGEN DoC Grupo de Trabajo de Hipertensión Arterial de la Sociedad Española de Médicos de Atención Primaria (SEMERGEN)
Actualització en patologies d’abordament urgent:
LAS GRASAS EN LA ALIMENTACIÓN Y EL EFECTO CARDIOSALUDABLE DE ALGUNOS TIPOS DE GRASAS (1ª PARTE) Dra. Emilia Tormo Esplugues Presidenta Fundación Vicente.
Novedades en Prevención Cardiovascular 2016
Presentació del Programa de detecció precoç de càncer de colon i recte
EDUCACIÓ FARMACÈUTICA
Anti TPO: Per filiar el tiroidisme NOMES ES DEMANEN UNA VEGADA, TAMBE EN LES TIROIDITIS NO MONITORITZAR.
Prevenció Cardiovascular en la infància i adolescència
FACTORS DE RISC El consum d’aliments amb un alt contingut de greixos saturats i la vida sedentària incrementen el risc de patir malalties cardiovasculars.
Programa BIBE: Perspectives de futur en el control del tabaquisme des de l'àmbit de salut maternoinfantil Mireia Jané Checa Programa de Salut Maternoinfantil.
microalbuminúria: valoració i tractament
Tema 6: L’ENERGIA.
Pacient hipertens no controlat amb dany renal
MÚLTIPLES I DIVISORS.
Salut mental i prevenció
Gemma Llibre Nieto MEF 2n any 30/3/2017.
SIFARE - Sistema d’Informació Farmacèutica de Recepta Electrònica
Llicenciatura de Biologia
Tema 2. DIVISIBILITAT.
Fronts de reacció-dispersió per poblacions Neolítiques
UNA APROXIMACIÓ AL CONCEPTE DE SALUT
El mercat ELS NENS I NENES DE P-4.
Disponibilitat Espirometria + PBD *** ***
Objectius Disposar d’informació que ens aproximi a estimar el cost mitjà i la seva variabilitat en relació amb les diferents línies d’activitat i sobre.
2ª Qüestió: Quin tipus de mesures cal distingir
DESCOBRINT EL PAPER DEL FARMACÈUTIC EN PERSONES AMB
DESCOBRINT EL PAPER DEL FARMACÈUTIC EN PERSONES AMB
Massa Abdominal: Plastró apendicular
Evolució de la complexitat assistencial en atenció sociosanitària d’internament
Resolució de problemes algebraics
Dr.Josep Lluis Montserrat Carrio CEMAR
Varicel·la Naomi Muñoz Luque.
IV Congreso de la Sociedad Científica Española de Enfermería Escolar
ANTECEDENTS I OBJECTIUS
PLA DE FORMACIÓ DEL CENTRE
INTRODUCCIÓ OBJECTIU MATERIAL I MÈTODE RESULTATS CONCLUSIONS
LA PREHISTÒRIA MARCELA USUAGA.
Estat de benestar i drets socials
Infermer Oscar Rochera
Recollida i ús de dades per al suport conductual en una escola
Obesitat en edat pediàtrica
3. TOTS SOM DIFERENTS..
DINÀMICA DELS FACTORS SOCIOECONÒMICS: Grans grups d’edat
NUTRICIÓ I PREVENCIÓ DEL CÀNCER DE MAMA
Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte de Barcelona RONDA 1 Resultats a data 19/12/2012 Entre desembre del 2009 i desembre de 2011 es va.
DETECCÓ PRECOÇ ÉS PREVENCIÓ
Perfil dels enquestats
El dia del cribratge d’alcohol a Catalunya, una estratègia de sensibilització en el marc del programa Beveu Menys Autors: Díaz Álvarez, Estela; Segura.
DINÀMICA DELS FACTORS BIOLÒGICS: Grans grups d’edat
Tema 5: Nombres naturals i enters
Repàs control 4: estadística i atzar
El riesgo cardiovascular se define como la probabilidad de un evento clínico (muerte cardiovascular) le ocurra a una persona en un periodo de tiempo determinado.
LES CURES D’INFERMERIA SÓN CLAU EN
DISLIPIDEMIA Genesys Camacho Moisés Machado Yustyng Renteria salud y sociedad 6.
Coneixements i idees previs
Daniel Miró Pettican TFG Primer semestre/
LA NOVA SELECTIVITAT I L’ACCÉS A LA UNIVERSITAT
Sistema de descàrrega d’aplicacions per a mòbils intel·ligents
PATOLOGIA TIROÏDAL I GESTACIÓ
Promoció de la salut i programació sanitària
DINÀMICA DELS FACTORS BIOLÒGICS
e-actualizació en risc cardiovascular 2009
Anàlisi de la qualitat de vida de les persones majors a Mallorca
Estils i Plantilles Ms Word.
III Jornada de casos clínics en Vacunes per a l’Atenció Primària
ESTUDIS ESPECIALS A BIOQUÍMICA CLÍNICA
Transcripción de la presentación:

Maneig del Risc Cardiovascular Global GUIA PRÀCTICA Autors Raimon Ferré Alberto Zamora Octubre 2017 Societat Catalana d’Hipertensió Arterial

Justificació i objectiu El pacient amb Hipertensió Arterial comparteix molt sovint altres factors de risc cardiovascular, com són la dislipèmia, la resistència insulínica o diabetis, el sedentarisme, la obesitat i el tabaquisme, entre d’altres Per aquest motiu és imprescindible per a la bona pràctica clínica fer un abordatge global del risc cardiovascular Aquesta guia pretén donar eines que facilitin l’estratificació del risc cardiovascular global i definir els objectius de control òptims pels diferents factors de risc cardiovascular principals que podem observar en el mateix pacient Els objectius pel control òptim estan definits segons la estratificació del risc global per les evidències científiques actuals La guia no contempla aspectes com les mesures de canvi d’estil de vida ja que la Societat Catalana d’Hipertensió Arterial en té editats documents específics

Estratificació poblacional del RCV Consideracions: Estimació de mortalitat cardiovascular a només 10 anys Edats compreses entre els 40 i 65 anys, per edats superiors utilitzar SCORE-OP Molt útil en l’estratificació del risc en poblacions, no tan en la individual En individus amb diabetis s’ha de multiplicar els risc x3 en homes i x5 en dones En persones amb malalties inflamatòries cròniques, per ex. l’artritis reumatoide, es recomana multiplicar el risc x1.5 Els pacientes amb hipercolesterolemia familiar es consideren d'alt risc. La història familiar del malaltia cardiovascular precoç i lesions d'organ diana es consideren factors modificadors del risc. Bona correlació amb les taules de Regicor La taula de risc relatiu és d’utilitat en persones joves i amb baix risc, així com les taules d’edat vascular. Risc absolut de mort cardiovascular Càcul de l’edat vascular i el risc associat Risc relatiu de mort cardiovascular Colesterol: mmol/L → mg/dL: 8 = 310; 7 = 270; 6 = 230; 5 = 190; 4 = 155

Estratificació individual del risc CV global FRCV, LOD O MCV\PA PA normal-alta 130-139 o 85-89 HTA grau 1 140-159 o 90-99 HTA grau 2 160-179 o 100-109 HTA grau 3 ≥180 o ≥110 Sense altres FRCV Risc de referència Risc afegit baix Risc afegit moderat Risc afegit alt 1-2 FRCV afegits Risc afegit moderat-alt ≥ 3 FRCV afegits Risc afegit baix-moderat LOD, MRC estadi 3 o DM Risc afegit alt-molt alt MCV, MRC ≥ estadi 4, o DM amb LOD Risc afegit molt alt Es consideren també de molt alt risc CV afegit aquells individus amb placa significativa coronaria o carotídia diagnosticada per imatge i/o SCORE ≥10% Es consideren també d’alt risc CV afegit aquells individus amb hipercolesterolèmia familiar i/o SCORE >5% - ≤10% i els diabètics. Els pacients joves amb DM tipus 1 sense cap altre factor de risc cardiovascular i sense lesió d’òrgan diana podrien considerar-se de baix o moderat risc afegit. Es consideren de risc afegit moderat tots aquells individus amb SCORE ≥1% - <5%, la major part de la població de mitjana edat correspon a aquest grup Es considera en risc de referència qualsevol persona amb SCORE <1%

Objectius segons risc CV global Risc de referència Risc afegit moderat Risc afegit alt Risc afegit molt alt PA clínica, mmHg <140/90 <130/80 considerar PAs<120 * Colesterol LDL, mg/dL < 115 <100 <100↓≥50% si basal 100-200 <70 o ↓≥50% si basal 70-135 Hb A1c, % <7 considerar <6.5 Consideracions * En referència a la necessitat d’assolir objectius de PA <130/80 mmHg: els resultats de l’estudi SPRINT i de recents metanàlisis suporten un tractament més intens de la HTA en pacients d’alt risc, però la metodologia de la mesura de la PA en aquest estudi no és la habitual en la pràctica clínica i s'ha de valorar de forma individualitzada el risc/benefici d’un tractament més intens de la HTA. L’objectiu de PA en el pacient amb DM tipus 2 és <140/85 mmHg, si bé en diabètics joves amb risc de complicacions com retinopatia, ictus o albuminúria, es pot considerar l’objectiu de PA <130/80 mmHg L’objectiu de pressió arterial en la DM tipus 1 és <130/80 mmHg En pacients amb malaltia renal crònica i proteïnúria l’objectiu de PA és <130/80 mmHg En individus amb DM tipus 2 de curta evolució o en el diagnòstic, sense fragilitat ni malaltia cardiovascular coneguda, i també en la gestació, es pot considerar l’objectiu d’HbA1c ≤6.5% L’objectiu lipídic principal és la reducció del colesterol LDL, si bé un cop assolit es pot considerar prendre les mesures adients per revertir la dislipèmia aterogènica consistent en hipertriglicerdidèmia i colesterol HDL baix, amb l’objectiu d’aconseguir uns nivells de Tg <150 mg/dL i de colesterol HDL >40 mg/dL

Abreviatures HTA: hipertensió arterial PA: pressió arterial PAs: pressió arterial sistòlica MCV: malaltia cardiovascular FRCV: factors de risc cardiovascular MRC: malaltia renal crònica DM: diabetis mellitus LOD: lesió d’òrgan diana HbA1c: hemoglobina glicosilada A1c LDL: lipoproteïna de baixa densitat HDL: lipoproteïna d’alta densitat Tg: triglicèrids