La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

Revisión bibliográfica sobre efectividad, complicaciones, satisfacción de los usuarios y profesionales en la cateterización periférica ecoguiada en relación.

Presentaciones similares


Presentación del tema: "Revisión bibliográfica sobre efectividad, complicaciones, satisfacción de los usuarios y profesionales en la cateterización periférica ecoguiada en relación."— Transcripción de la presentación:

1 Revisión bibliográfica sobre efectividad, complicaciones, satisfacción de los usuarios y profesionales en la cateterización periférica ecoguiada en relación con la técnica tradicional Autores: Laia Salleras y Concepció Fuentes Enfermería Clínica (Recibido el 19 de mayo de 2014; aceptado el 12 de abril de 2015)

2 Introducció Un 20% dels pacients que son atesos a un servei d’urgències necessiten un accés venós (Velasco L et al., 2000). Un 99% es canalitza una vena amb èxit (Jones SE et al., 1989). Les dificultats per canalitzar una via endovenosa suposen un endarreriment en el diagnòstic i en el tractament, incomoditat al pacient amb múltiples puncions i frustració en el professional. (Miles G et al., 2012). La utilització de l’ecografia per localitzar venes profundes a les extremitats superiors podria obrir un nou ventall de possibilitats per canalitzar vies en pacients d’accés venós difícil.

3 Introducció Keyes et al. (1999) realitzen el primer estudi de la utilització de l’ecografia per canalitzar catèters perifèrics en venes de les extremitats superiors en pacients amb dificultats per aconseguir un accés venós, determinen un èxit del 91% (73% al primer intent). Temps de realització tècnica de 77 segons aproximadament. Fracàs d’un 8% dels catèters a la primera hora.

4 Objectius Conèixer si les puncions perifèriques guiades per ecografia tenen més èxit que les puncions realitzades per tècnica tradicional (palpació o visualització) en pacients amb dificultat per aconseguir un accés venós. Objectius secundaris ✔ Conèixer el temps que s’utilitza per realitzar aquesta tècnica. ✔ Identificar les complicacions de la tècnica de punció guiada per ecografia. ✔ Descriure la satisfacció del pacient amb aquesta nova tècnica. ✔ Definir els professionals que realitzen la tècnica.

5 Metodologia Es va realitzar una cerca a les bases de dades: MEDLINE-PUBMED, CINAHL, LA BIBLIOTECA COCHRANE PLUS i CUIDEN PLUS. Estratègia de cerca i paraules claus utilitzades: "CATHETERIZACION,PERIPHERAL” OR “CATETHER” OR “VENOUS” AND "ULTRASONOGRAPHY“ OR "ULTRASOUND“ OR “DOPPLER". La cerca es va realitzar el mes d’abril de l’any Criteris d’Inclusió: ✔ Qualsevol estudi que aportés resultats sobre algun dels objectius marcats. ✔ Els darrers 10 anys ( ). ✔ Pacients adults. ✔ La tècnica utilitzada fos punció eco guiada en extremitats superiors.

6 Metodologia: Esquema cerca a Medline-Pubmed

7 Resultats

8 Resultats

9 Resultats

10 Resultats Percentatge d’èxit de canalitzar una vena superior al 80% descrit per 15 autors. Quatre estudis comparen les dues tècniques i dos autors conclouen un èxit superior en la tècnica ecoguiada envers la tradicional. Dos estudis descriuen que la punció guiada per ecografia necessita menys temps que la punció per palpació o visualització.

11 Resultats Complicacions ➾ Vuit autors descriuen del 0 al 9,8% de punció arterial. ➾ Sis estudis analitzen del 0 al 8% de punció del nervi. ➾ Fracàs prematur del catèter: 10% primera hora, comparant les tècniques no descriuen diferències. Satisfacció 7,9 punts sobre escala de 10 Dos estudis troben millors resultats en la tècnica ecoguiada. Els professionals que realitzen la tècnica varien en els diferents estudis.

12 Conclusions Les taxes d’èxit en la punció guiada per ecografia són altes en pacients amb dificultats per trobar accessos venosos. La utilització de l’ecografia per canalitzar vies perifèriques no comporta més temps en la canalització de venes. La satisfacció dels pacients que se’ls introdueix una via per ecografia és superior a la tècnica tradicional.

13 Conclusions Les complicacions que comporta la punció ecoguiada son poc freqüents. Els resultats indiquen que cal ser prudent amb aquesta nova tècnica i utilitzar-la correctament. La tècnica d’introduir catèters per ecografia pot ser utilitzada per qualsevol col·lectiu professional que tingui la competència de realitzar puncions venoses.

14 Reflexions Apareix la necessitat de formar infermeria en aquesta nova tècnica Aquesta nova tècnica ha de ser assumida pel professional que normalment introdueix les vies venoses perquè és qui primer detectarà la necessitat i qui tindrà més motivació per finalitzar la tècnica amb èxit Es necessària l’actualització de la professió en les noves tècniques que apareixen per oferir als pacients la millor atenció possible.

15 Moltes gràcies


Descargar ppt "Revisión bibliográfica sobre efectividad, complicaciones, satisfacción de los usuarios y profesionales en la cateterización periférica ecoguiada en relación."

Presentaciones similares


Anuncios Google