La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

LES BASES DE LA INDUSTRIA: -Matèries primeres -Energia

Presentaciones similares


Presentación del tema: "LES BASES DE LA INDUSTRIA: -Matèries primeres -Energia"— Transcripción de la presentación:

1 LES BASES DE LA INDUSTRIA: -Matèries primeres -Energia

2 MATÈRIES PRIMERES Les primeres matèries són els elements de la natura que consumim directament, per crear productes i per fer energia Les primeres matèries tenen tres orígens: animal (carn, peix, llana, llet...) vegetal (cotó, fusta, fruites...) mineral (metalls, roques, aigües subterrànies, etc.)

3 1. MINERALS. Classificació: Metàl·lics, No metàl·lics Energètics

4

5 Classificació minerals
a)Minerals metàl·lics: minerals d’on s’extreuen els metalls. Són la base de la indústria siderúrgica i metal·lúrgica. EX: hematites (ferro) bauxita (alumini) or i plata (metalls preciosos)

6 Classificació minerals
b) Minerals no metàl·lics: minerals dels quals s’obtenen altres matèries Ex: sal, sofre, les roques industrials (granit, pissarra, marbre)

7 Classificació minerals
c) Minerals energètics: minerals que serveixen per a produir energia. Ex: carbó, petroli, urani, gas natural Petra+ oleum: Pedra i oli són els dos termes llatins . El petroli rep també altres noms com oli natural, oli mineral, oli de pedra, oli noble, oli negre.

8 C)Minerals energètics: el PETROLI
Origen : descomposició dels minúsculs organismes aquàtics que vivien als antics mars de la Terra fa milions d’anys. L’elevada pressió de les capes de terra, les altes temperatures i l’acció dels bacteris en absència d’oxigen : transformació de les restes orgàniques en petroli cru.

9 Sovint, els jaciments de petroli i de gas natural es formen al mateix lloc, la qual cosa en facilita l'explotació. Però les tècniques actuals només permeten extreure un 40% de les bosses. La resta s'abandona. Problemes: la distància del país productor al consumidor.(gasoductes, oleoductes) (vaixells: metaners i petroliers)

10

11

12

13 OPEP L'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP). Està formada per onze estats, vuit dels quals són a l'Orient Mitjà, i a més Nigèria, Indonèsia i Veneçuela. Controla el 78% de les reserves mundials de petroli. Aquests països intenten mantenir el preu del petroli prou alt perquè els resulti rendible explotar-lo, però no excessiu per evitar que hi hagi una crisi econòmica, que comportaria una caiguda del consum de petroli.

14 A) MINERALS METÀLICS: LA MINERIA Mineria: Conjunt de processos que permet extreure els minerals del subsòl Les mines: jaciment de minerals. Tipus: - Jaciment obert. - Mines subterrànies: s’excaven pous i galeries. L’extracció té més perill

15 A) MINERALS METÀLICS El ferro produir acer, que és la base de la indústria siderúrgica. -els principals països productors són Austràlia, el Brasil, la Xina, Rússia i l'Índia. La bauxita, se n'extreu l'alumini. -Els jaciments de bauxita : Austràlia, Guinea, l'Índia, Indonèsia i el Brasil. Però els principals productors són els Estats Units, Rússia i la Xina.

16 MINERALS METÀLICS El coure és la base dels cables que condueixen l'energia elèctrica. -Principal país productor : Xile, els Estats Units, Indonèsia, el Canadà i el Perú. Els minerals metàl·lics i no metàl·lics no es troben distribuïts d'una manera uniforme. De vegades, un sol jaciment pot emmagatzemar més de la meitat de les reserves mundials d'un recurs.

17 Països productors de minerals no energètics.

18 MINERALS . MINERALS RECICLABLES
L’alumini i el ferro es poden utilitzar una vegada i una altra. 

19 2. LES FONTS D’ENERGIA Segons la possibilitat que s’esgotin
Segons la importància econòmica que tenen: Les energies tradicionals: Carbó Petroli Gas natural Urani Energia hidràulica Les energies alternatives: Solar Eòlica Geotèrmica Mareomotriu Segons la possibilitat que s’esgotin Les energies renovables: Hidràulica Eòlica Geotèrmica Mareomotriu Solar Biomassa Les energies no renovables: Hidrocarburs petroli, gas natural Carbó (antracita, hulla, lignit i torba) L’energia nuclear (urani, bori)

20

21 LES FONTS D’ENERGIA Són els recursos naturals que proporcionen la força que requereixen els processos industrials i el transport, i cobreixen moltes de les nostres necessitats . EVOLUCIÓ: -la seva pròpia força. el foc, el vent, l'aigua i la força dels animals. Fa una mica més de 200 anys el carbó

22 100 anys el petroli i l'electricitat.
les últimes dècades han aparegut unes altres fonts noves: nuclear, eòlica, solar... El consum d'energia és un indicador del grau de desenvolupament d'un país. ALS PAÏSOS DESENVOLUPATS: Indústria. Sector serveis: oficines, botigues i centres de treball, transport. La potència elèctrica instal·lada a les cases. La il·luminació de les vies públiques.

23 2.1 ENERGIES TRADICIONALS
El carbó .És un combustible fòssil molt abundant a la natura. Ús com a combustible per produir energia tèrmica. -La Xina, els Estats Units i els països de la Unió Europea. El petroli. Té un gran poder calorífic, i és fàcil d’extreure i de transportar. - Orient Mitjà. Els segueixen els Estats Units i Rússia. El gas natural Es fa servir com a combustible o com a matèria primera a la indústria química Golf Pèrsic , als Estats Units, Rússia i Canadà L’energia nuclear. A les centrals nuclears, un reactor genera la calor necessària per obtenir electricitat - Canadà i els Estats Units. Hidroelectricitat l’aigua acumulada als embassaments, que s’utilitza per obtenir electricitat - Canadà, la Xina, els Estats Units, Noruega i Japó.

24 2.2.ENERGIES NO RENOVABLES
Són aquells que n'hi ha en quantitat limitada o el procés de formació dels quals és mot lent. EL PETROLI : lentitud amb què es forma .Fan falta milions d'anys perquè se'n completi la formació. ELS MINERALS.

25 ELECTRICITAT Es transporta molt fàcilment. Es genera en un lloc i es pot consumir en un altre ( xarxa elèctrica). És neta, almenys allà on s'utilitza, on no genera residus. L'electricitat es converteix fàcilment en qualsevol altre tipus d'energia: calorífica, lluminosa, química i mecànica per mitjà de motors elèctrics.

26 ELECTRICITAT Per produir energia elèctrica es necessiten altres fonts d'energia: l'energia tèrmica, la hidroelectricitat i l'energia nuclear. Als darrers anys s'han posat en marxa energies alternatives per obtenir-ne; són les energies solar, eòlica, de la biomassa, mareomotriu i geotèrmica.

27 Energia tèrmica La major part de l'electricitat es crea a les centrals tèrmiques. S'hi crema combustible, i la calor produïda per la combustió escalfa l'aigua i genera vapor d'aigua a alta pressió. El vapor mou unes turbines, que estan connectades a generadors elèctrics que produeixen electricitat. El combustible : carbó,  fuel, la fusta, els residus urbans i el gas natural.

28 Energia nuclear L'energia elèctrica nuclear es produeix a partir de la fissió, o trencament dels àtoms, de minerals radioactius, sobretot d'urani. El procés de fissió es du a terme a les centrals nuclears. La fissió del nucli dels àtoms d'urani produeix grans quantitats de calor. Aquesta calor s'utilitza per escalfar aigua i generar vapor d'aigua a alta pressió. El vapor mou unes turbines i es genera electricitat.

29 Energia hidroelèctrica
L'energia hidràulica utilitza la força de l'aigua per obtenir electricitat. L'aigua s'acumula en embassaments i s'hi construeixen preses als punts més estrets. A la part inferior de la presa, l'aigua es fa passar per les aspes d'una turbina i es produeix electricitat quan giren les aspes. L'energia hidroelèctrica és l'energia renovable més utilitzada.

30 2.3.ENERGIES RENOVABLES Són aquells que no s'esgoten o que es recuperen poc temps després d'haver-les consumit. BIOMASSA: es cremen els residus urbans i agrícoles i els gasos produïts per la descomposició d'aquests residus. L'escalfor que desprenen es fa servir per convertir aigua en vapor i moure unes turbines.

31 ENERGIES RENOVABLES Hidràulica Eòlica Geotèrmica Mareomotriu Solar

32 2.4. ENERGIES ALTERNATIVES
EÒLICA: La força del vent mou les aspes d'uns enormes molins que estan connectats a un generador elèctric. Aquesta és l'energia alternativa que creix més a la UE.

33 ENERGIES ALTERNATIVES
SOLAR: produeix energia elèctrica aprofitant la radiació del Sol. L'energia solar fotovoltaica fa servir grans panells solars per produir energia elèctrica directament a partir del Sol.

34 L'energia solar tèrmica utilitza forns solars que escalfen canonades per on circula aigua i es produeix vapor; aquest vapor mou una turbina acoblada a un generador elèctric.

35 ENERGIES ALTERNARIVES
GEOTÈRMICA: aprofita la calor interna de la Terra per produir electricitat o per ser usada en els sistemes de calefacció.

36 MAREOMOTRIU: Es basa en l'aprofitament del moviment de les ones i les marees per produir electricitat.


Descargar ppt "LES BASES DE LA INDUSTRIA: -Matèries primeres -Energia"

Presentaciones similares


Anuncios Google