HIGIENE DELS ALIMENTS
Els nostres aliments també agraden a d’altres organismes Alguns es poden veure: Rates i ratolins Escarabats Mosques
Però molts són microscòpics, els microbis o microorganismes Hi ha microbis per tot arreu: La majoria inofensius. Alguns beneficiosos, com els bacteris que fabriquen el iogurt i els fongs que fabriquen penicil·lina. Altres són perjudicials i causen malalties.
TOXIINFECCIONS ALIMENTÀRIES Els microorganismes que produeixen aquestes malalties són: Les salmonel·les Els estafilococs Els clostridis
Les salmonel·les Arriben als aliments per aigües fecals o higiene dolenta. Moren si es couen bé els aliments. L’ou és l’aliment que es contamina més freqüentment. Símptomes: vòmits, diarrea, mal de cap i febre.
Els estafilococs Abunden en nas, gola, grans, ferides. Passen als aliments si es toquen amb les mans brutes, amb ferides o si tossim o esternudem a sobre d’ells.
Els clostridis Clostridium botulinum produeix el botulisme, la toxiinfecció més perillosa. Les espores d’aquest microbi es troben sovint al terra. Per multiplicar-se necessita temps, absència d’oxigen, certa temperatura, humitat, poca sal i poca acidesa.
No han de consumir-se llaunes oxidades o inflades. S’ha de tenir precaució amb embotits i pernils. La toxina botulínica produeix: Visió borrosa Estrabisme, fotofòbia Paràlisi muscular i respiratòria