Ciències socials, geografia i història

Slides:



Advertisements
Presentaciones similares
4. Carlomagno.
Advertisements

2. El Imperio bizantino ( )
EVOLUCIÓ HISTÒRICA I ESTRUCTURAL DE L’EDIFICI
1. LOS REINOS GERMÁNICOS.
Lingua e cultura catalana Unitat 1: presentacions
4. L’islam a la Península Ibèrica: Al-Andalus
Hades El déu de l’inframón.
La Guerra del Francès: resistint en nom de qui?
LA GUERRA DE SUCCESSIÓ I EL DECRET DE NOVA PLANTA
TESEU Y EL MINOTAURE Pablo José Blasco Mendoza 4ºB.
NAIXEMENT DE LA LITERATURA FRANCESA I ELEMENTS CULTURALS MEDIEVALS
L’EDAT MODERNA.
CATECISME de la Conferència Episcopal Espanyola Jesús és el Senyor.
HISTÒRIA DE LA LLENGUA Cristina J. Calabuig Curs
La Monarquia Hispànica
LA GUERRA SANTA: LES CROADES
© Julià Buxadera i Vilà L’ANTIC RÈGIM BUXAWEB L'ANTIC RÈGIM © Julià Buxadera i Vilà.
L'EDAT MODERNA.
El Imperio bizantino ( )
Temps era temps, hi havia un pagès molt i molt alt i gros que semblava un gegant.
ELS ROMANS.
JESÚS DE NATZARET.
A CATALUNYA EL S ROMANS Montse Alsius.
1. La Segona Revolució Industrial
EVOLUCIÓ DE LA PLANTA DE L’ESGLÉSIA DE SANTA CREU (O SANTA HELENA) DE RODA.
Novel·la Cavalleresca Catalana
IMPERIALISME I PRIMERA GUERRA MUNDIAL
CAUSES DE LA CAIGUDA DE L’IMPERI ROMÀ
L’EDAT MITJANA.
PERIODITZACIÓ DE L’ART BIZANTÍ 324
EDAT MITJANA.
EVOLUCIÓ POLÍTICA SEGONS LA BÍBLIA
EUROPA.
La filosofia medieval Unitat 4.
LITERATURA MEDIEVAL La denominació “edat mitjana” Període: segles V-XV
ELS GRANS DESCOBRIMENTS GEOGRÀFICS DE L’ÈPOCA MODERNA
L’EDAT MITJANA V VI VII VIII IX X XI XII XIII XIV XV
La Caseta - Serveis Educatius . Servei Municipal d’Educació
SEGLES XVI - XVII Monarquia Autoritària: CARLES I ( )
NOUS ESTATS INDEPENDENTS D’EUROPA: SEGLES XX i XXI
SETMANA SANTA Catequesi infantil – Parròquia Catedral de Sant Llorenç 2016.
Tema 6. L’època de l’Imperialisme (1)

SOCIETAT ESPANYOLA Segle XIX.
LES CULTURES GREGA I ROMANA
Una història de la tecnologia
SORTIM A EXPLICAR MITES
L’EDAT MITJANA Pablo Arcas Arcas.
DE L’ANTIGUETAT ROMANA A L’EUROPA MEDIEVAL
BIG BANG I VIA LÀCTIA.
I. EUROPA A L’EDAT MITJANA
Els primers en ser invadits i els últims en ser conquistats
La crisi de la Baixa Edat Mitjana
ELS ORÍGENS DE CATALUNYA
XIII a Setmana de la solidaritat
BIODIVERSITAT A L’HORT
Ciències socials, geografia i història Primer curs
Santa Maria del Pi.
Ciències socials, geografia i història Primer curs
Teodosi divideix l imperi en dos al 395 per fer-ho mes eficient.....
El llatí i les llengües indoeuropees
U2: LA FUNDACIÓ DE ROMA. LA MONARQUIA
La narrativa de la postguerra
4. L’islam a la Península Ibèrica: Al-Andalus
BARRI SAGRADA FAMÍLIA.
EL TEATRE Per començar aquest projecte ens hem de situar. Què és això del teatre? Quan es va inventar? Quina ha estat la seva evolució al llarg de la.
EL BARCELONÈS.
Els origens de roma.
EDAT ANTIGA L’Edat Antiga comença 4000 anys abans de Crist aproximadament. Forma part de la historia per que ja en tenim documents escrits.
Constantí: el primer emperador de la Roma Cristiana
Transcripción de la presentación:

Ciències socials, geografia i història POLIS 1 Ciències socials, geografia i història Primer curs www.vicensvives.com

Índex 01 La Terra, un planeta del Sistema Solar 09 La prehistòria 02 La representació de la Terra: els mapes 10 Les primeres civilitzacions: Mesopotàmia i Egipte 03 Les formes de la Terra 11 El món grec 04 Rius i mars 12 Catalunya en temps dels grecs 05 Temps i clima 13 L’Imperi Romà 06 Climes i paisatges de la Terra 14 Catalunya romana 07 Climas y paisajes de España, Europa y la CA Climes i paisatges d’Europa i d’Espanya 15 L’herència de la cultura clàssica 08 Societat i medi ambient 16 La fragmentació del món antic

La fragmentació del món antic 16 La fragmentació del món antic 1. Els regnes germànics 2. L’Imperi bizantí (476-1453) 3. Carlemany

16 Introducció Amb l’enfonsament de l’Imperi Romà, es va fragmentar la unitat cultural del Mediterrani. A la zona occidental, l’Imperi Romà va desaparèixer a conseqüència de les invasions bàrbares i hi van sorgir nombrosos regnes germànics. L’Imperi Romà d’Orient (Bizantí) es va mantenir durant gairebé mil anys més. El cristianisme i l’Església van ser l’únic element de continuïtat i de cohesió cultural entre el món antic i el nou món medieval.

1.2. La ruralització d’Occident 16 1. Els regnes germànics 1.1. Els regnes germànics • Una vivenda rural germànica (il·lustració) 1.2. La ruralització d’Occident

16 1.1. Els regnes germànics Després de la caiguda de l’Imperi romà d’Occident, diversos pobles bàrbars van ocupar l’espai de l’Imperi i van formar regnes independents. Quan van ocupar les terres de l’Imperi romà, els pobles germànics no van imposar la seva forma de vida a les poblacions conquerides. El llatí va continuar essent la llengua oficial i de mica en mica van anar assimilant les lleis romanes més complexes. També el cristianisme va acabar imposant-se com a religió oficial.

1.2. La ruralització d’Occident 16 1.2. La ruralització d’Occident La desaparició de l’Imperi Romà va crear un clima d’inseguretat a Occident. La inseguretat en les comunicacions va ser la causa de la desaparició de l’activitat comercial; la població va abandonar les ciutats i va buscar refugi a les grans explotacions agràries. Aquest empobriment general va paralitzar les obres públiques, la producció de cultura, i la lectura i l’escriptura van quedar reduïdes a grups de clergues i monjos.

2.2. Un Imperi cristià i oriental 16 2. L’Imperi Bizantí (476-1453) 2.1. L’època de Justinià • Reconstrucció de la ciutat de Constantinoble (il·lustració) 2.2. Un Imperi cristià i oriental

16 2.1. L’època de Justinià Quan l’Imperi romà d’Occident va deixar d’existir (476), l’herència romana va perviure a l’Orient amb l’Imperi Bizantí. Al segle VI, l’emperador Justinià es va proposar de restaurar el vell Imperi Romà. Va començar un seguit de campanyes militars que van arribar fins al el sud d’Hispània; va fer una recopilació de lleis romanes (Codi de Justinià) i va embellir Constantinoble (basílica de Santa Sofia). L’Imperi bizantí va gaudir d’una etapa de prosperitat econòmica, gràcies a una agricultura florent i a la vitalitat del comerç.

Reconstrucció de la ciutat de Constantinoble 16 Reconstrucció de la ciutat de Constantinoble

Reconstrucció de la ciutat de Constantinoble 16 Reconstrucció de la ciutat de Constantinoble

2.2. Un Imperi cristià i oriental 16 2.2. Un Imperi cristià i oriental Entre els segles VII i IX, Bizanci va perdre una bona part de les conquestes de Justinià i es va replegar sobre la seva zona oriental, on el grec es va mantenir com a llengua oficial. Després de segles de tensions religioses, la situació desembocà en la separació de l’Església romana i la bizantina ortodoxa (Cisma d’Orient, l’any 1054). A partir del segle XI, l’Imperi va començar a descompondre’s com a resultat dels atacs constants dels exèrcits turcs.

16 3. Carlemany 3.1. Carlemany, rei dels francs 3.2. Carlemany, emperador

3.1. Carlemany, rei dels francs 16 3.1. Carlemany, rei dels francs L’Imperi creat per Carlemany va ser el darrer intent de reconstruir l’antiga unitat de l’Imperi Romà d’Occident. Al començament del segle VIII un noble franc, Carles Martell, va adreçar l’exèrcit contra els musulmans que avançaven per França, i els va derrotar a Poitiers (732). El seu fill, Pipí el Breu, es va convertir en rei dels francs i va fundar una nova dinastia, la carolíngia. El fill i successor de Pipí el Breu, Carlemany, va passar de ser rei dels francs a convertir-se en reconstructor de l’Imperi Romà d’Occident.

16 3.2. Carlemany, emperador Carlemany va conquerir una gran part de les terres de l’Europa Occidental, frenà l’avenç de l’Islam i va establir unes fronteres més segures en tot aquest territori tan gran. L’emperador va convertir al cristianisme tots els pobles sota el seu domini i va reforçar la unió entre el poder polític (l’emperador) i el religiós (el papa). L’any 800, Carlemany va ser coronat emperador dels romans pel papa Lleó III, que el va reconèixer com a nou emperador de les terres d’Occident. Sota el seu govern es va garantir la pau i la cultura va renéixer, amb l’establiment d’escoles i l’ensenyament, altra volta, del llatí.