La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

Lingua e cultura catalana Unitat 1: presentacions

Presentaciones similares


Presentación del tema: "Lingua e cultura catalana Unitat 1: presentacions"— Transcripción de la presentación:

1 Lingua e cultura catalana Unitat 1: presentacions
La llengua catalana: orígens i territori. El català, llengua d’Europa L’alfabet Numerals: de l’1 al 100 Articles personals Demostratius: aquest/a, aquell/a Interrogatius: com, qui, quants, quantes, d’on, quina, quines, què, de què.

2 La llengua catalana, comtats de la Marca Hispànica (inicis del s. IX)
La llengua catalana, del grup de les neollatines, es va formar entre els segles VIII i X en els territoris del’imperi carolingi, que formaven els comtats de la Marca Hispànica.

3 LA LLENGUA CATALANA …Ja en el s.X es parlen a la Península Ibèrica 6 dialectes d’orígen llatí. Gallec Lleonès Castellà Navarro-aragonès Català Mozàrab (cristians sotmesos als àrabs)

4 La llengua catalana, llengua de la Corona Catalano-aragonesa

5 …la literatura: els primers textos en llengua catalana.
Els primers textos escrits en català coneguts actualment són fragments de la versió catalana del Forum Iudicum i el sermonari Les Homilies d’Organyà, tots dos del segle XI El català va tenir una considerable expansió com a llengua de creació i de govern (Cancelleria Reial) entre els segles XIII i XVI, temps en què la corona catalanoaragonesa va estendre els seus dominis per la Mediterrània, a Sicília, Sardenya, Nàpols i fins i tot a Atenes. Entre les obres literàries de relleu universal d’aquest període es poden esmentar les de: - Ramon Llull (ca 1232 – 1315), contemporani de Dant - les quatre Cròniques - Francesc Eiximenis (1327 – 1409) - Anselm Turmeda ( ) - Bernat Metge (1340/46 – 1413) - Ausiàs Marc (1397ca.-1459) - Tirant lo Blanc ( ), considerada com la primera novel·la moderna de la literatura occidental

6 El el català avui a la P.I. Llengües d’Espanya: Castellà (oficial)
Català (cooficial) Gallec (cooficial) Basc (cooficial) Asturià (no oficial) Aragonès (no oficial) Occità (no oficial)

7 El català, llengua d’Europa
El català és oficial en un estat sobirà (Andorra) i, al costat del castellà, en tres comunitats autònomes espanyoles: Catalunya, València i Illes Balears. El català és la setena llengua de la Unió Europea. El nombre de persones que el parlen és superior al de les que parlen finès o danès, i equiparable al de les que parlen suec, grec o portuguès a Europa. El català disposa de textos escrits, ininterrompudament, des del segle XI i actualment té més de autors literaris vius

8 Domini lingüístic de la llengua catalana
El català és la llengua pròpia de Catalunya. Hi té el rang de llengua oficial juntament amb el castellà, oficial a tot l'Estat espanyol. El català també és la llengua d'una extensa àrea de l'est de l'Estat espanyol (les Illes Balears, el País Valencià, i una part de l'Aragó -la Franja de Ponent-), d'Andorra, on és l'única llengua oficial, del sud de França (l'anomenada Catalunya Nord) i de la ciutat italiana de l'Alguer. En conjunt, la llengua catalana és parlada en un territori de km² on viuen gairebé 11 milions de persones. D'aquestes, s'estima que més de 7,5 milions són capaces de parlar-la, mentre que la poden entendre prop de 10 milions.

9 Material complementari
Diccionari bàsic català-italià italià-català. Barcelona: Enciclopèdia Catalana Intercat. Intercat és un conjunt de recursos electrònics per aprendre llengua i cultura catalana, Curs per adquirir coneixements bàsics de la llengua catalana. Guies de conversa universitària en diferents idiomes. Serveis Lingüístics de la Universitat de Barcelona. 80 pistes. Guia per a conèixer diversos aspectes sobre els hàbits i el funcionament de la societat catalana. Servei de Llengües de la Universitat Autònoma de Barcelona. Gramàtica bàsica. Resum teòric dels aspectes bàsics de la gramàtica. Viure a Catalunya. Comencem a parlar. (llibret i CD). Barcelona: Secretaria de Política Lingüística. Viure a Catalunya. Vocabulari en imatges. Barcelona: Secretaria de Política Lingüística. Lingcat . presentació sobre la llengua catalana.


Descargar ppt "Lingua e cultura catalana Unitat 1: presentacions"

Presentaciones similares


Anuncios Google