La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

A CATALUNYA EL S ROMANS Montse Alsius.

Presentaciones similares


Presentación del tema: "A CATALUNYA EL S ROMANS Montse Alsius."— Transcripción de la presentación:

1 A CATALUNYA EL S ROMANS Montse Alsius

2 Anníbal arengant els cartaginesos
ELS ROMANS A CATALUNYA La segona Guerra Púnica 218 aC- 201aC Anníbal arengant els cartaginesos Autor: Mbmrock Per rescabalar-se de la derrota en la Primera Guerra Púnica i la pèrdua de territoris, els cartaginesos, comandats per Amílcar Barca, van conquerir bona part del sud i l'est de la península Ibèrica. Quan Anníbal, fill d'Amílcar va assetjar Sagunt ( 219 aC ), ciutat ibèrica aliada de Roma, el senat romà va declarar la guerra a Cartago, i així es va iniciar la Segona Guerra Púnica l’any 218 aC. V Font:

3 2ª Guerra Púnica (Inici: 218 aC)

4 ELS ROMANS A CATALUNYA La segona Guerra Púnica 218 aC- 201aC
Aleshores, Anníbal amb un gran exèrcit d'uns homes i uns quants elefants creuà els Pirineus, el sud de la Gàl·lia i els Alps i penetrà a Itàlia, sense que l'exèrcit romà enviat a interceptar-lo al Roine arribés a temps. Roma inicià una guerra de desgast, amb tàctiques de guerrilla, contra Anníbal. . Font:

5 ELS ROMANS A CATALUNYA La segona Guerra Púnica 218 aC- 201aC
Mentrestant els exèrcits romans havien arribat a la península Ibèrica per primer cop, comandats pels dos germans Escipions -Publi i Gneu Corneli Escipió- contra els cartaginesos que hi havien romàs sota les ordres d'Asdrúbal, germà d'Anníbal. El mateix 218 a.C. desembarquen a la colònia grega d'Empòrion i hi instal·len un campament militar, que serà la base de les seves operacions contra els cartaginesos que havien restat a la península Ibèrica. Font:

6 Publi Corneli Escipió ( Africà )
ELS ROMANS A CATALUNYA La segona Guerra Púnica 218 aC- 201aC La guerra de desgast va afavorir els romans: a la península Ibèrica, tot i que els Escipions hi van morir el 211 a.C., els cartaginesos hi serien vençuts per Publi Corneli Escipió fill -conegut més endavant amb el sobrenom d'Africà-, investit excepcionalment amb els poders de procònsol a desgrat de la seva joventut (210 a.C.). Mentrestant a Itàlia Anníbal anava perdent el seu avantatge inicial. Publi Corneli Escipió ( Africà ) Font:

7 ELS ROMANS A CATALUNYA La segona Guerra Púnica 218 aC- 201aC
Finalment va tenir lloc la batalla decisiva a Zama (202 a.C.), guanyada pels romans, i els cartaginesos van demanar la pau. .. Font:

8 ELS ROMANS A CATALUNYA La conquesta d’Hispània
Les noves possessions romanes de la península Ibèrica van ser dividides en dues províncies el 197 a.C.: Hispània Citerior -la zona més propera a Roma- i Hispània Ulterior - la zona més allunyada. Al llarg del s. II a.C. els romans van anar sotmetent tota la península Ibèrica excepte la zona cantàbrica, no conquerida fins a l'època d'August. Font: Font:

9 ELS ROMANS A CATALUNYA La conquesta d’Hispània.
L’any 195 a.C , el cònsul Marco Porcio Catón desembarcà a Roses i començà a Empúries la construcció del primer campament militar romà, que cap a l’any 100 a.C. va esdevenir una nova ciutat romana fortificada .

10 ELS ROMANS A CATALUNYA La conquesta d’Hispània
El 27 aC, August arribà a Tàrraco amb l’objectiu de vèncer a les tribus càntabres.

11 ELS ROMANS A CATALUNYA La conquesta d’Hispània
. El 27 aC, August divideix Hispània en 3 províncies: Bètica, Lusitània i Tarraconensis. El 19 aC, els romans derrotaren els càntabres, i amb aquesta derrota es donà per acabada la conquesta d’Hispània.

12 ELS ROMANS A CATALUNYA El pacte amb els visigots
Migracions dels visigods El 382 dC, l’emperador Teodosi, hispà, pactà amb els visigots, i aquests s’establiren a l’interior de l’imperi.

13 ELS ROMANS A CATALUNYA La divisió de l’Imperi Romà
Divisió administrativa de l'imperi Romà durant el segle IV dC, després de la mort de Teodosi I el Gran . 395 dC: Morí Teodosi I el Gran i l’Imperi romà es va dividir en dos: Imperi romà d’Occident i Imperi romà d’Orient.

14 ELS ROMANS A CATALUNYA Fi del domini romà a Hispània
409 dC: Diverses tribus: Sueus, vàndals i alans van recórrer la península Ibèrica. El mateix any acabà el domini romà a Hispània.

15 ELS ROMANS A CATALUNYA Els visigots arriben a terres catalanes
Els visigots van arribar a terres catalanes per primera vegada l’any Es tractava d’un poble d’origen germànic que portava molts anys en contacte amb els romans i que, en conseqüència, havia adquirit un vernís de romanització, convertint-se fins i tot al cristianisme, per bé que van adoptar l’arrianisme. Font: visigots-a-la-catalunya-de-l%E2%80%99antiguitat- tardana/

16 ELS ROMANS A CATALUNYA La Tarraconense s’annexiona al regne de Tolosa
Cap a l’any 470 va produir-se la veritable invasió visigòtica de Catalunya. Una expedició enviada per Euric va ocupar la Tarraconense, que va ser annexionada al Regne de Tolosa. El domini de la Tarraconense, però, no va resultar fàcil ja que els hispanoromans van oposar una forta resistència dirigida per l’aristocràcia. Font: visigots-a-la-catalunya-de-l%E2%80%99antiguitat-tardana/

17 ELS ROMANS A CATALUNYA La caiguda de l’Imperi romà d’Occident
L’any 476 l’Imperi romà d’Occident desaparegué i es va dividir en multitud de regnes germànics: va acabar l’Edat Antiga i va començar l’E. Moderna. L’Imperi romà d’Orient sobrevisqué i passà a anomenar-se: Imperi bizantí.

18 ELS ROMANS A CATALUNYA Presència definitiva dels visigots a la P. Ibèrica Des de mitjans del segle VI, especialment després de la derrota dels visigots davant els francs a la Batalla de Vouillé (507) que suposaria la seva expulsió de la Gàl·lia, va iniciar-se la definitiva penetració dels visigots a la Península Ibèrica. Inicialment, la capital va traslladar-se de Narbona a Barcelona (entre 531 i 572), a causa de la garantia que suposaven les seves muralles, per a més tard situar-la definitivament a Toledo. Font: visigots-a-la-catalunya-de-l%E2%80%99antiguitat-tardana/


Descargar ppt "A CATALUNYA EL S ROMANS Montse Alsius."

Presentaciones similares


Anuncios Google