La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

HISTÒRIA DE LA LLENGUA Cristina J. Calabuig Curs 2014-2015.

Presentaciones similares


Presentación del tema: "HISTÒRIA DE LA LLENGUA Cristina J. Calabuig Curs 2014-2015."— Transcripción de la presentación:

1 HISTÒRIA DE LA LLENGUA Cristina J. Calabuig Curs

2 ÍNDEX 1. La península preromana
Substrat (pobles preromans: sorotaptes, grecs i cartaginesos, grecs i iberobascs). Superstrat: al nord: visigots i gots i al sud àrabs i mossàrabs. Adstrat: aragonés i occità. 2. La Romània i les llengües romàniques. 3. Del llatí al català Els primers textos. Les homilies d’Organyà. 4. Les cròniques. Característiques.

3 S. –V al –III: la península ibèrica es troba habitada per celtes i ibers. Mentre que un s’assenten a la costa mediterrània, el celtes ho feren pel centrei la costa atlàntica. S. II: arribada dels romans. Comença el període conegut com romanització: procés pel qual els pobles de la península ibèrica adoptaren la LLENGUA, el concepte de DRET, la RELIGIÓ, el GUST ESTÈTIC i, sobretot, la FILOSOFIA.

4 La península ibèrica preromana

5 Cronologia S. –II: Invasió romana. S. V: Caiguda de l’Imperi Romà.
S. V-VIII: Domini de gots i visigots. S. VIII ( 711): invasió musulmana. S. XIII (1232): Jaume I conquereix València. S. XV: comença el Segle d’Or valencià

6 Mapa de l’Imperi Romà

7 Elements constitutius de la llengua
substrat superestrat adstrat Llengua

8 S. XIII La prosa històrica. Context històric
Durant el segle XI, la península es troba polaritzada en dos cultures, completament diferents, al nord els cristians i al sud els musulmans. Comença la reconquesta cap al sud, fins que hi ha una nova reestructuració de la política geogràfica peninsular en quatre regnes: El regne de Castella ( amb Alfons X el Savi), el regne de Granada, el de Navarra (amb la dinastia Ximena) i d’Aragó (amb Jaume I)

9 La península al segle XI

10 Expansió de la Corona d’Aragó

11 Les quatre grans Cròniques
Característiques: To intimista Elogi de la llengua Exageracions Crueltat Heroisme Descripcions detallades

12 Llibre dels feyts, de Jaume I (1208-1276)
Escrita en forma autobiogràfica(plural majestàtic). Composta per perpetuar la memòria de les gestes de Jaume I. Reconeixement a Déu per les gràcies obtingudes en les accions del monarca.

13 Alguns dels fets importants que apareixen a la Crònica són:
El seu engendrament i el seu naixement. La mort del seu pare. El jurament com a rei. La conquesta de València, Mallorca i Múrcia. Repartiment dels regnes.

14 Bernat Desclot (segona meitat del segle XIII)
Està dedicada sobretot a narrar fets del rei Pere II el Gran, fill de Jaume I. Destaca per la seua objectivitat i rigor històric.

15 Crònica del Ramon Muntaner
Narra en un to nacionalista les conquestes fetes per la Mediterrània. Té una clara consciència lingüística: és conscient que el territori sota domini dels reis catalans formen una sola unitat, una única nació que té en la llengua (el bell catalanesc) el seu exponent màxim de lligam i unitat. 1r apologista de la llengua.

16 Crònica de Pere el Cerimoniós
El rei intenta justificar la seua política. Biografia El rei ja no es comporta com un monarca sinó més aviat com un polític i un estrateg astut.


Descargar ppt "HISTÒRIA DE LA LLENGUA Cristina J. Calabuig Curs 2014-2015."

Presentaciones similares


Anuncios Google