CIÈNCIA GASTRONÒMICA O GASTRONOMIA CIENTÍFICA?

Slides:



Advertisements
Presentaciones similares
DIA DE LES VERGES 21 d’Octubre.
Advertisements

EL PRINCIPAL ALIMENT DE LA GUERRA CIVIL
Cambios en el espacio: transformaciones geométricas
ENERGIA Energia és allò capaç de transformar la matèria.
Els instruments musicals
PENSAMENTS O HABILITATS COGNITIVES
Escola Orlandai 4t CURS.
PROJECTE FEM UN RESTAURANT
Inspirant llàstima o fent-nos responsables
Alimenta el teu cos.
Propietats relacionades amb l'aspecte extern Altres propietats
QUÈ ÉS LA QUÍMICA PER A VOSALTRES?
MESCLES I DISSOLUCIONS
QUINS MATERIALS SÓN MILLORS CONDUCTORS ELÈCTRICS?
Cambios en el espacio: transformaciones geométricas
Cambios en el espacio: transformaciones geométricas
SOPA DE CARBASSA.
CANELONS DE PERNIL DOLÇ,PINYA,NOUS,FORMATGE I FIGUES
3a PART Els nens i nenes de P- 4
Per què hi ha objectes que suren i objectes que no suren?
El mercat ELS NENS I NENES DE P-4.
APUNTS PER UNA BONA CASTANYADA.
Les formigues.
La reproducció dels animals
Resolució de problemes algebraics
Fem de cuiners! Els nens i nenes de 2n. estem treballant els aliments per això hem anat al Nútrim a fer un taller de cuina per aprofundir en el tema.
Xaf, el corb marí.
Potències de nombres racionals
Energia i velocitat de les reaccions químiques
PREGUEM: Pare, Perdó per les coses que he fet malament,
Un bocí de pastís...?.
“RODANT LA CARTA”.
QUÈ FA QUE UNA PILOTA BOTI MÉS QUE UNA ALTRA?
PORFOLI. Exemples Flors Moreno i Aguilar
Termes i expressions algebraiques
Una història de la tecnologia
QUÈ FA EL NOSTRE COS AMB L’AIRE QUE AGAFA QUAN INSPIREM?
Aquest exercici, és per comprovar el que has aprés.
TEMA 5 : FUNCIÓ DE NUTRICIÓ
Matemàtiques 3er E.S.O..
La reproducció dels animals
Perfil dels enquestats
PER QUÈ NO PODEM CAMINAR DAMUNT L’AIGUA?
QUARESMA UN TEMPS IMPORTANT, PER PREPARAR LA GRAN FESTA
LA TRADICIÓ D’AMAGAR ELS OUS DE PASQUA? LA MONA TRADICIONAL DE PASQUA?
CONCURS.
COM NEIX UN PARADIGMA?.
THE COMMERCE KINGS CATÀLEG DE PRODUCTES IES LA BISBAL CURS 2016/17.
LA NUTRICIÓ I LA SALUT.
DALI ESPAI FEM CULTURA.
CUINAR, UNA ACTIVITAT HUMANA
Grup 2: Conseqüències de la vulneració dels drets humanas.
Tutorial com canviar color i paisatge
LA REPRODUCCIÓ DELS ANIMALS
HAMBURGUESA DE BRÒQUIL
Carta de Lincoln al mestre del seu fill (i II)
LA NOVA SELECTIVITAT I L’ACCÉS A LA UNIVERSITAT
LES ITS: Mecanismes de transmissió i prevenció
QUIN EFECTE TENEN ELS ÀCIDS SOBRE ELS ALIMENTS?
Concreció de la resposta educativa en el PI
AQUESTA QUARESMA TU POTS SER MÉS!
Observa aquesta balança i mira quins canvis hi fem
AQUESTA QUARESMA TU POTS SER MÉS!
LA NUTRICIÓ I LA SALUT.
Una noia s’esperava en una sala d’un gran aeroport.
AQUESTA QUARESMA TU POTS SER MÉS!
EL QUADRAT LES MARIETES.
6è C Escola Pla de l’Avellà Maig de 2012
(Fes clic per entrar en el quadre i poder escriure) NOM DELS PERSONATGE (Per canviar la lletra i la mida ho pots fer des de FORMATO-FUENTE) Escriviu els.
EXPERIMENTEM AMB L'AIGUA
Transcripción de la presentación:

CIÈNCIA GASTRONÒMICA O GASTRONOMIA CIENTÍFICA? Setmana de la ciència 2009 Francesc Murgadas i Bardí 2ª PART

CIÈNCIA GASTRONÒMICA O GASTRONOMIA CIENTÍFICA? PERÒ, AQUÍ HI HA CIÈNCIA?

PERÒ, AQUÍ HI HA CIÈNCIA? I TANT !!! CIÈNCIA GASTRONÒMICA O GASTRONOMIA CIENTÍFICA? PERÒ, AQUÍ HI HA CIÈNCIA? I TANT !!!

Què ha fet el cuiner? - Triar ingredients (Ou, oli i sal) CIÈNCIA GASTRONÒMICA O GASTRONOMIA CIENTÍFICA? Què ha fet el cuiner? - Triar ingredients (Ou, oli i sal) - Trencar l’ou - Salar l’ou - Batre l’ou - Escalfar la paella Posar-hi oli i escampar-lo - Tirar l’ou en calent - Remenar l’ou a la paella - Tombar la truita (discutible) I EN CADA ETAPA D´AQUESTES, HI HA CIÈNCIA, NO HO DUBTEU

I NO BUSQUEU SOLUCIONS, BUSQUEU RESPOSTES CIÈNCIA GASTRONÒMICA O GASTRONOMIA CIENTÍFICA? TRIAR OU, OLI I SAL PREGUNTEU-VOS: Perquè ous i no llet o sang? És un bon aliment l´ou? Perquè ous de gallina i no de peix? Perquè ous sols i no amb patata? Perquè sal i no sucre? Perquè oli i no mantega? I NO BUSQUEU SOLUCIONS, BUSQUEU RESPOSTES

I NO BUSQUEU SOLUCIONS, BUSQUEU RESPOSTES CIÈNCIA GASTRONÒMICA O GASTRONOMIA CIENTÍFICA? TRENCAR L´OU PREGUNTEU-VOS Perquè el trenca contra un cantell? Perquè el trenca per la part central? Perquè la clara s’enganxa a la closca? Què és aquell tel que hi ha sota la closca? Perquè l’ou cru s’atura si el fem girar? Perquè alguns ous tenen una brossa roja? I NO BUSQUEU SOLUCIONS, BUSQUEU RESPOSTES

I NO BUSQUEU SOLUCIONS, BUSQUEU RESPOSTES CIÈNCIA GASTRONÒMICA O GASTRONOMIA CIENTÍFICA? SALAR L´OU PREGUNTEU-VOS Quin paper juga la sal? La sal, pot ser un tensioactiu? Que fa la sal quan toca el rovell? Perquè és dolent l’excés de sal? Quina proporció hauríem de posar? Què passaria si salèssim després? I NO BUSQUEU SOLUCIONS, BUSQUEU RESPOSTES

I NO BUSQUEU SOLUCIONS, BUSQUEU RESPOSTES CIÈNCIA GASTRONÒMICA O GASTRONOMIA CIENTÍFICA? BATRE L´OU PREGUNTEU-VOS - Perquè no ho batem amb una cullera? - Perquè munten les clares i l´ou no? - Perquè ho fem en un bol semiesfèric? - Perquè posem i traiem el batedor? - La sal juga algun paper? - En que influeix batre més o menys? I NO BUSQUEU SOLUCIONS, BUSQUEU RESPOSTES

I NO BUSQUEU SOLUCIONS, BUSQUEU RESPOSTES CIÈNCIA GASTRONÒMICA O GASTRONOMIA CIENTÍFICA? ESCALFAR LA PAELLA PREGUNTEU-VOS - Perquè les paelles solen ser fines? - Les gruixudes, son iguals? - La posició de la paella, influeix? - Perquè no crema agafar el mànec? - Perquè no hi ha paelles de terrissa? - Que passa si hi tires aigua en calent? I NO BUSQUEU SOLUCIONS, BUSQUEU RESPOSTES

I NO BUSQUEU SOLUCIONS, BUSQUEU RESPOSTES CIÈNCIA GASTRONÒMICA O GASTRONOMIA CIENTÍFICA? POSAR OLI A LA PAELLA I ESCAMPAR-LO PREGUNTEU-VOS - Perquè no hi posa aigua? - Que passa quan s’escalfa molt? - Quina funció té escampar l´oli? - Influeix que el posem en calent? - Canvia l’oli en escalfar-se? - Que tenen de diferent els tipus d’oli? I NO BUSQUEU SOLUCIONS, BUSQUEU RESPOSTES

I NO BUSQUEU SOLUCIONS, BUSQUEU RESPOSTES CIÈNCIA GASTRONÒMICA O GASTRONOMIA CIENTÍFICA? TIRAR L´OU PREGUNTEU-VOS - Perquè hi tira l´ou batut i no sencer? - Perquè fa un batut just abans? - Quan posem altres coses, perquè ho barregem abans? - Perquè el tira quan l’oli és calent? - La mida de la paella és important? - Perquè el tira tot de cop? I NO BUSQUEU SOLUCIONS, BUSQUEU RESPOSTES

I NO BUSQUEU SOLUCIONS, BUSQUEU RESPOSTES CIÈNCIA GASTRONÒMICA O GASTRONOMIA CIENTÍFICA? REMENAR L´OU A LA PAELLA PREGUNTEU-VOS - Que passaria si no remenéssim? - Perquè escampa l’ou per la paella? - Perquè desenganxa les vores? - Perquè sacseja la paella - Perquè l’ou solidifica? - Com solidifica un ou mal batut? I NO BUSQUEU SOLUCIONS, BUSQUEU RESPOSTES

I NO BUSQUEU SOLUCIONS, BUSQUEU RESPOSTES CIÈNCIA GASTRONÒMICA O GASTRONOMIA CIENTÍFICA? TOMBAR LA TRUITA PREGUNTEU-VOS - Perquè tomba la truita? - Si no ho fes, com quedaria? - Què crea el color daurat superficial? - Com podem deixar l’interior cru? - Perquè no li donem forma quadrada? - Quedaria igual feta amb motlle? I NO BUSQUEU SOLUCIONS, BUSQUEU RESPOSTES

PERÒ, QUINA MENA DE CIÈNCIA HI HA? CIÈNCIA GASTRONÒMICA O GASTRONOMIA CIENTÍFICA? PERÒ, QUINA MENA DE CIÈNCIA HI HA?

I NO BUSQUEU FORMULES, BUSQUEU EXPLICACIONS CIÈNCIA GASTRONÒMICA O GASTRONOMIA CIENTÍFICA? FISICA DE LA TRUITA PENSEU EN - AERODINÀMICA - Forma de l’ou - PERMEABILITAT – Closca de l’ou - HIDROSTATICA – Prova de frescor - RESISTÈNCIA MATERIALS – Trencar ou - CINETICA GASOS - Soufflé - EMULSIONS – Batut de l’ou I NO BUSQUEU FORMULES, BUSQUEU EXPLICACIONS

I NO BUSQUEU FORMULES, BUSQUEU EXPLICACIONS CIÈNCIA GASTRONÒMICA O GASTRONOMIA CIENTÍFICA? QUIMICA DE LA TRUITA PENSEU EN - BIOQUIMICA – Composició de l’ou - CINÈTICA QUÍMICA – Frescor de l’ou - DESNATURALITZACIÓ – Ou cuit - TENSIOACTIUS – Efecte de sal i rovell - ESTRUCTURA MOLECULAR – Clara com a pegament - REACCIONS COMPLEXES – Daurat ou I NO BUSQUEU FORMULES, BUSQUEU EXPLICACIONS

I NO BUSQUEU FORMULES, BUSQUEU EXPLICACIONS CIÈNCIA GASTRONÒMICA O GASTRONOMIA CIENTÍFICA? BIOLOGIA DE LA TRUITA PENSEU EN - FISIOLOGIA – Paper de les parts - FISIOLOGIA – Funcionament de l’ou - ANATOMIA – Estructura de l’ou - MICROBIOLOGIA – Alteracions de l’ou - BIOTECNOLOGIA – Vacuna de la grip - IMMUNOLOGIA – Al·lèrgia a l’ou I NO BUSQUEU FORMULES, BUSQUEU EXPLICACIONS

I NO BUSQUEU FORMULES, BUSQUEU EXPLICACIONS CIÈNCIA GASTRONÒMICA O GASTRONOMIA CIENTÍFICA? MATEMATIQUES DE LA TRUITA PENSEU EN - GEOMETRIA – Forma dels ous - CÀLCUL – Dietètica dels ous - GEOMETRIA – Empaquetat dels ous - ESTADISTICA – Consum d’ous - ECONOMIA – Càlcul preu plat - VOLUMETRIA – Disseny paella I NO BUSQUEU FORMULES, BUSQUEU EXPLICACIONS

I TOT AIXÒ NOMÈS EN UNA TRUITA !!! CIÈNCIA GASTRONÒMICA O GASTRONOMIA CIENTÍFICA? I TOT AIXÒ NOMÈS EN UNA TRUITA !!!