LÍPIDS
Biomolècules formades per C, H, O + N, S i P simples complexes Grup molt heterogeni (estructura i funcions) Insolubles en aigua (hidròfobs) i altres dissolvents polars Llargues cadenes de C i H (O en poca quantitat) Solubles en dissolvents no polars (èter, benzè...) Untosos al tacte Poc densos Substàncies molt reduïdes al oxidar-se alliberen molta energia
Classificació
1. Àcids grassos = Acils No es solen trobar lliures a la cèl·lula formen els lípids saponificables Cadena llarga de C units a H + grup carboxílic –COOH (nº parell entre 12-24) (àcid) Molècula amfipàtica Enllaços de Forces de Van der Waals (dèbils) angle Cadena hidrocarbonada (cola apolar) Cap polar En dissolució es pot dissociar: R-COO- + H+
Propietats dels ac grassos venen conferides per la cadena hidrocarbonada: 1.Llargària de la cadena + llarga + enllaços + punt fusió + llarga (i menys =) - solubilitat ac grassos de cadena curta són lleugerament solubles en aigua Monocapa Bicapa Micel·la
2. Nº d’insaturacions (dobles enllaços): ÀC. GRASSOS SATURATS NO tenen dobles enllaços (insaturacions) Les cadenes són lineals S’estableixen enllaços de Van der Waals entre cadenes contigües major empaquetament Punt fusió ↑↑ sòlids a Tª ambient Ponts d’H entre els caps (grups –COOH)
16 C 18 C Molt abundants en greixos d’origen animal, però també en manteca de cacao, oli de palma i coco
ÀC GRASSOS INSATURATS Tenen algun doble enllaç (insaturació) Provoca un “colze” en la cadena no lineals És més difícil establir enllaços entre cadenes menys empaquetats ↓punt de fusió líquids a Tª ambient COOH
Monoinsaturats Poliinsaturats Solen trobar-se en greixos d’origen vegetal
De forma natural els = dels àcids grassos adopten disposició CIS IMPORTÀNCIA DE SER CIS O TRANS (greixos “trans”) De forma artificial (hidrogenació) es poden crear àc grassos en disposició TRANS aconseguim: Subst sòlides o semi-sòlides a Tª ambient No es posen rancis Els H al mateix costat El procés requereix Ní i Al que poden deixar traces als aliments
Veiem gràcies a un canvi de CIS a TRANS?? Als bastons de la retina hi ha uns discos membranosos A la membrana d’aquestos es troba la molècula de retinal (formant part de la rodopsina) Quan rep llum la molècula de CIS retinal es transforma en TRANS retinal, la qual cosa provoca una cascada de reaccions que fan que es tanquen els canals de Na i es transmeten impulsos nerviosos fins al cervell, on es transformen en sensacions visuals
Nomenclatura àcids grassos Nº de dobles enlaces 18 : 3 ∆ 9,12,15 18 : 3 Ꙍ 3 Posició dels dobles enlaços (contant des del C del grup carboxílic) Nº de carbonos Posició del doble enllaç (contant des del C del grup CH3 terminal) i SOLAMENT s’indica el primer
2. Lípids: saponificables Contenen àcids grassos poden saponificar són esters 1. Acilglicèrids o greixos (sòlids o líquids) Es formen per esterificació d’1, 2 o 3 AG mono- , di- o triacilglicèrids o triglicèrids (apolars xq cap -OH de la glicerina està lliure insoluble en aigua) Si: - tots els àcids grassos iguals simples - àcids grassos diferents mixtes Si: - àcids grassos saturats sòlids animals - àcids grassos insaturats líquids vegetals
Formació triglicèrids: reacció d’esterificació Unió del grup -COOH de l’àcid gras amb el grup –OH de l’alcohol per a formar un enllaç ester (-COO-) amb la pèrdua d’una molècula de d’aigua Durant la digestió els EZ lipases hidrolitzen els greixos en ac. grassos i alcohol hidròlisi enzimàtica Hidròlisi
Reacció de saponificació (trencament de triglicèrids en presència de bases) Els àcids grassos reaccionen en bases fortes (com el NaOH o el KOH) per a donar la sal de l'àcid gras (SABÓ) i l’alcohol (glicerina) hidròlisi química (no intervé l’aigua)
Funció dels triacilglicèrids: Reserva energètica les cèl·lules els oxiden per a obtindre energia 2 avantatges front als glúcids: 1. lípids = 9 Kcal/g mentre que glúcids = 4 Kcal/g 2. S’emmagatzemen de forma anhidra (sense aigua, a diferència del glicogen que ho fa hidratat (2g d’aigua/g glicogen) suposa més del doble del seu pes en aigua En animals en els adipòcits En vegetals en vacúols de fruits i llavors
- Aïllament tèrmic i físic Teixit adipós blanc protecció tèrmica en animals que viuen en climes freds (polars) Teixit adipós marró en animals que hibernen l’oxidació a les mitocòndries no produeix ATP SOLAMENT energia calorífica
2. Lípids de membrana CLASSIFICACIÓ: En funció del tipus d’alcohol: Glicerolípids: contenen glicerina: - gliceroglucolípids - fosfolípids Esfingolípids: contenen esfingosina Esfingomielines (Esfingo)glucolípids: Cerebròsids Gangliòsids Esfingosina
Glicerolípids 1.1) Gliceroglucolípids 2 ÁC. GRASSOS + GLICERINA + OSA 2 ÁC. GRASSOS (saturats o insaturats) + GLICERINA + el tercer grup alcohol pot unir-se a diferents coses. En funció d’açò tindrem: 1.1) Gliceroglucolípids 2 ÁC. GRASSOS + GLICERINA + OSA En membranes de bacteris i vegetals
1.2) Glicerofosfolípids = Fosfolípids Glicerolípids 2 ÁC. GRASSOS (saturats o insaturats) + GLICERINA + el tercer grup alcohol pot unir-se a diferents coses. En funció d’açò tindrem: 1.2) Glicerofosfolípids = Fosfolípids 2 AC. GRASSOS + GLICERINA + ÀC. FOSFÒRIC + ALCOHOL àc. fosfòric Glicerina Àcids grassos
Formen la BICAPA de las membranes cel·lulars: FUNCIÓ DELS FOSFOLÍPIDS: Formen la BICAPA de las membranes cel·lulars: Caps polars en contacte amb medi aquos exterior i interior (citoplasma). Interaccionen amb l’aigua, formant ponts d’hidrógen. Cues apolars: repelides per l’aigua, organizant-se entre elles i formant un empaquetament en forma de bicapa.
2) Esfingolípids CERAMIDA + GRUP POLAR (molt variat i complexe) (ESFINGOSINA + AC. GRAS cadena llarga) enllaç amida - Esfingomielines - Esfingoglucolípids ENLACE AMIDA + R-COOH FUNCIONS Constitueixen les memb cel animals i vegetalsMolt abundants al teixit nerviós Reconeixement cel·lular Determinen els grups sanguinis
ESFINGOSINA + AC. GRAS cadena llarga + GRUP POLAR 2) Esfingolípids ESFINGOSINA + AC. GRAS cadena llarga + GRUP POLAR 2.1) Esfingomielines GRUP POLAR: fosforilcolina o fosforiletanolamina (àcid fosfòric + aminoalcohol =colina o etanolamina) Presents en las beinas de mielina de las fibres nervioses (cel. de Schwann) Colina
ESFINGOSINA + AC. GRAS cadena llarga + GRUP POLAR 2) Esfingolípids ESFINGOSINA + AC. GRAS cadena llarga + GRUP POLAR 2.2) Esfingoglucolípids GRUP POLAR: glúcid si glúcid = 1 monosacàrid cerebròsid si glúcid = oligosacàrid (>15 oses) gangliòsid
Esfingoclucolípids determinants dels grups sanguinis
(cad llarga 14 a 36 C) (cad llarga 14 a 30 C) 3. Ceres Esters ac. grassos + alcohols (cad llarga 14 a 36 C) (cad llarga 14 a 30 C) 2 parts hidròfobes Molt insolubles en aigua Sòlids a temperatura ambient Nº parell
FUNCIONS Recobriment i impermeabilització plomes, pèl, pell (gl sebàcies) Impermeabilitza i protegeixen de l’evaporació i de l’atac de paràsits fulles, fruites Estructural rusc d’abelles Espermaceti dels catxalots regula la flotabilitat i facilita els canvis de profunditat
3. Lípids NO saponificables NO tenen àcids grassos no saponificació NO són esters Menys abundants que els saponificables Importants com a hormones i vitamines. Constitueixen una família molt heterogènia.
Esteroides Derivats de l’esterà (ciclopentanoperhidrofenantré) 1.1 Esterols -OH en C3 i cadena hidrocarbonada en C17 Colesterol El més abundant als teixits animals A les membranes cel·lulars de cels animals dóna estabilitat i rigidesa a la membrana xq fixa els fosfolípids i disminueix la permeabilitat Vitamina D regula l’absorció de Ca a l’intestí i les concentracions de Ca als ronyons i ossos
1.2 Hormones esteroidees (es sintetitzen a partir del colesterol) - Hormones sexuals: progesterona i testosterona Hormones suprarenals: cortisol i aldosterona 1.3 Ac. Biliars (deriven del colesterol) Emulsionen els greixos i afavoreixen la seua digestió i absorció a l’intestí
2. Terpens o isoprenoides Es formen per unió de molècules d’isopré Estructura lineal o cíclica Alguns tenen color per la presència de = conjugats e- deslocalitzats Abundants en vegetals
CLASIFICACIÓN DE LOS TERPENOS Nombre nº de isoprenos Función Ejemplo Monoterpenos 2 Aromas y esencias Geraniol, mentol Sesquiterpenos 3 Intermediario en la síntesis del colesterol Farnesol Diterpenos 4 Forman pigmentos y vitaminas Fitol, vitamina A, E, K Triterpenos 6 Escualeno Tetraterpenos 8 Pigmentos vegetales Carotenos, xantofilas Politerpenos n Aislantes Látex, caucho
3. Prostaglandines Descobertes al líquid prostàtic realment són produïdes per quasi tots els teixits Deriven de Tenen acció local regulant el metab de la cel on es troben: Fosfolípids de membrana
MÈTODES D’IDENTIFICACIÓ Por su SOLUBILIDAD Insolubles en agua Solubles en disolventes orgánicos: acetona, éter… Tinción con SUDAN III Se colorean selectivamente de rojo-anaranjado