La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

Necessitat d’eliminació

Presentaciones similares


Presentación del tema: "Necessitat d’eliminació"— Transcripción de la presentación:

1 Necessitat d’eliminació
Sabina Dalmau Ramos C4.2. UD 2

2 1. Concepte d’excreció NO EXCRECIÓ ?
Procés mitjançant el qual les cèl·lules del cos poden eliminar els productes de rebuig que es formen a causa de la seva activitat metabòlica. Excreció = defecació ? NO LA DEFECACIÓ és l’eliminació de restes d’aliments no digerits al tub digestiu juntament amb bacteris, a través de l’anus (femta)

3 Substàncies excretades
CO2  Respiratori . H2O  Sobretot amb l’orina i la suor, però també amb l’aire exhalat. Urea  Format a partir d’aminoàcids. S’excreta amb l’orina i amb la suor. Sals i altres substàncies nocives que s’excreten majoritàriament amb l’orina. Òrgans excretors: ronyons, pulmons, glàndules sudorípares i fetge.

4 Concepte d'homeòstasi Equilibri entre els canvis que es produeixen en el medi que envolta la cèl·lula (intercel·lular) i els mecanismes encarregats de restituir les condicions adequades perquè puguin sobreviure Obtenció de nutrients i d’aigua  Aparell digestiu Aportació d’O2 i eliminació de CO2 Aparell respiratori Eliminació de residus i control del volum d’H2O i concentració de sals Aparell urinari (ronyons) Transport de nutrients, O2 i residus  Aparell circulatori Regulació de la temperatura corporal  Pell, aparell circulatori i respiratori Control dels processos homeostàtics  Sistema nerviós i l’hormonal

5 Funcions de l’aparell excretor
Funció reguladora: controla la quantitat d’aigua i la proporció de les substàncies útils contingudes a la sang, com ara la glucosa i les sals minerals. Funció depuradora: elimina les substàncies de rebuig produïdes per les cèl·lules i els productes nocius presents a la sang. Funció endocrina menor: el ronyons secreten algunes hormones

6 2. Anatomia de l’aparell urinari
Ronyons (2) Vies urinàries: - Urèters (2) - Bufeta - Uretra.

7 2.1. Estructura macroscòpica del ronyó
Localització: A cada costat de la columna vertebral, entre les regions dorsal i lumbar. El ronyó dret està una mica més vall que l’esquerre, sota el fetge. Forma: Mongeta. Color: vermell violaci. Mida en adult: 12 cm (llarg) x 3 cm (gruix) x 7 cm (ample) Pes en adult: aprox. 150 gr. Funció: Filtrar la sang i separar la urea, l’excés de sals i altres substàncies residuals, formant l’orina.

8 De dins cap a fora: Càpsula renal: Membrana transparent i fibrosa. Aïlla davant infeccions. Càpsula adiposa o greix perirenal: Protecció i fixació. Fàscia renal: teixit conjuntiu que separa el greix perirenal del pararenal Glàndules suprarenals, adrenals o càpsules suprarenals: glàndules endocrines en forma de triangle situades sobre els ronyons. Síntesi de corticosteroides i catecolamines (cortisol i adrenalina)


Descargar ppt "Necessitat d’eliminació"

Presentaciones similares


Anuncios Google