GEOLOGIA DE COLLSEROLA.

Slides:



Advertisements
Presentaciones similares
EL ROQUEDO DE ESPAÑA.
Advertisements

TEMA 1 El medi físic d’Espanya i Catalunya Glòria Garcia Vallecillos.
LES PLANTES.
1.Les grans unitats del relleu terrestre
Tema 1. Geografia Física DEPARTAMENT DE CIÈNCIES SOCIALS
Què és un terratrèmol? Un terratrèmol és la manera natural que té la Terra d’alliberar tensions acumulades a la litosfera com a conseqüència dels moviments.
Qui som,? on anem Dins l’immens Univers que i fem nosaltres,? Qui ens hi ha portat,?
ORIENTACIÓ I COORDENADES GEOGRÀFIQUES
ESTRUCTURA D’UNA CIUTAT ROMANA
Maria Fajardo Jordi Casado Pol Ayats Arnau Brunat Joel Rodriguez
Tema 10: Dinàmica.
EL RELLEU D’ESPANYA.
3. LES UNITATS DEL RELLEU D’ESPANYA
EL MODELAT CÀRSTIC A MALLORCA
Aquesta és una felicitació de Nadal atípica, tot i que us desitjo unes molt bones festes i un feliç 2.008, us envio una sèrie de fantàstiques fotos del.
L’ACCIO DE LES GLACERES
31 de l’any Regina Els “Records de pluja” de Marcel Olm ens fan desitjar una vida fecunda en l’amor.
ORIGEN DEL SISTEMA SOLAR
5. Les costes i els rius d’espanya
LES AIGÜES SALVATGES Les aigües de torrentera procedeixen de la pluja
LES COMARQUES DE COSTA Les Comarques de litoral són les situades a la costa mediterrània. S’estenen de nord a sud, des dels Pirineus fins al delta.
LES ROQUES Són agregats d’un o més minerals. ROQUES SEDIMENTÀRIES
OBSERVEM EL PAISATGE 3r Primària
SEQÜÈNCIA TEMPORAL I JERÀRQUICA
ELS PAISATGES I ELS POBLES
El Planeta Terra.
Plataforma per la Llengua- 2006
MANIFESTACIONS DE L´ENERGIA INTERNA DE LA TERRA
Un animal en perill d’extinció
Coneixement del Medi Social i Cultural
Les costes i els rius de Catalunya
QUÈ FA QUE UNA PILOTA BOTI MÉS QUE UNA ALTRA?
UNITAT 5 RISCOS CAUSATS PER FENÒMENS GEOLÒGICS EXTERNS.
La vegetació de Catalunya
Tutorials Campus Virtual Càrrega automàtica d’alumnes
8 TIPUS D'AQÜÍFERS El modelatge del relleu Biologia i geologia 3r ESO
CATALUNYA VA AUTOMATIC I AMB SO. (NO TOCAR EL RATOLI)
CATALUNYA VA AUTOMATIC I AMB SO. (NO TOCAR EL RATOLI)
Comarques de Catalunya
DIAMANT Nayara 4º.
Unitat 1: L’escenari fisic de les activitats humanes
Celebració FINAL DE CURS.
Creixement Econòmic: Fets importants
Comarques de Catalunya
IV Part Música Catalana d’avantguarda “Epigrames” de Benet Casablanques (composició 2003) Monges de Sant Benet de Montserrat.
L’AIGUA A LA NATURA.
Índex La composició de l’Univers L’origen de l’Univers Les galàxies
valors humans i socials
Clicau en les imatges Volcàniques Roques magmàtiques Plutòniques
L’AIGUAT DEL SEGLE A BARCELONA
"SENYOR, ENSENYA’M A SER FELIÇ I A DONAR PAU!"
Tectònica de plaques Als anys 50 i 60 la creixent militarització dels fons marins amb submarins, sobretot degut a la guerra freda, va permetre descobrir.
EL TERRITORI I EL RELLEU DE CATALUNYA
Ni tan sols en l'arrangement previst de la part final del Besós, avui el DPTiOP preveu donar continuitat al Passeig marítim de la Barceloneta, que va inaugurar.
La Terra i la Lluna.
EL TURÓ DE L’ARBOCERA Massís de Céllecs
Cant espiritual Joan Maragall.
La literatura i les matemàtiques van de la mà.
IV Part Música Catalana d’avantguarda “Epigrames” de Benet Casablanques (composició 2003) Monges de Sant Benet de Montserrat.
COLÒNIES A CA LA MARIA LA CASA DE COLÒNIES. LA FAGEDA. LA GRANJA.
BAIX LLOBREGAT.
BARRI SAGRADA FAMÍLIA.
CATALUNYA VA AUTOMATIC I AMB SO. (NO TOCAR EL RATOLI)
Els processos i els agents geològics externs
EL BARCELONÈS.
ANOIA.
DESCRIPCIÓ DELS HORITZONS.
LA TERRA.
L’AIGUA ÉS VIDA.
· Eres geològiques: EL CENOZOIC ·Cristina Sánchez Jaro
Transcripción de la presentación:

GEOLOGIA DE COLLSEROLA

Era paleozoica     Durant l' Era Paleozoica, Catalunya formava part d'una gran conca oceànica on es dipositaven materials fins, argilosos.  Aquests materials, a causa de les fortes pressions que suportaren en dipositar-se damunt seu, al llarg de milions d'anys, altres materials, es metamorfositzaren i es transformaren en els gneisos, esquistos o pissarres paleozoiques que afloren en les Serralades Costeres (Serra de Collcerola, Montseny, Gavarres) i en la zona axial dels Pirineus.   En aquest gran oceà paleozoic només sobresortien alguns massissos més antics (pre-cambrians) de poca alçada i mig submergits sota l'aigua. Un d'aquests massissos era l'anomenat Massís de l'Ebre, que ocupava gran part de l'actual Depressió Central. Cap a finals de l'Era Paleozoica, es produeix el plegament hercinià, que dona lloc al Massís Catalano-balear que s'unia amb el Massís de l'Ebre tot formant un gran golf obert pel sud-oest.

  Era mesozoica     A l'Era Mesozoica, el mar envaí de nou la major part de les terres emergides i les ocupà amb oscil.lacions de superfície i profunditat fins a començaments de l'Era Cenozoica. En aquestes aigües tingué lloc una sedimentació tranquil.la, en ambients marins, que originà la formació de gran quantitat de material calcari, tan freqüent en el nostre territori, sobretot a la meitat sud de les Serralades Costeres (massís de Garraf, Bloc de Gaià, etc.) i al Pre- Pirineu... 

  Era cenozoica     Al començament del Període Terciari de l'Era Cenozoica, les condicions geogràfiques són semblants a les de l'Era Mesozoica, però, poc a poc, i a conseqüència del moviment de les plaques eurasiàtica i africana, aquí en contacte, comença a aixecar-se suaument el dors que acabarà convertint-se en tota una sèrie de serralades de plegament entre elles els Pirineus : és l'orogènesi alpina.   En estendre's aquest abombament cap al sud i l'est, el mar, limitat per les noves terres emergides i les que quedaren del massís Catalano-balear, fou empès en direcció sud-oest, cobrint el massís de l'Ebre, que fins ara s'havia mantingut alternativament emergit i submergit, separant la fossa pirinenca de la fossa mediterrània. Es ara quan es forma el gran golf estès entre els massissos pirinenc i Catalano-Balear, en el qual es comencen a dipositar els materials de la futura Depressió Central.        

Prop de la línia de costa s'acumulen potents gruixos de conglomerats allà on aboquen les seves aigües els rius pirinencs i els del Massís Catalano-Balear (exemple d'aquesta sedimentació de vora de conca són els massissos de Montserrat, Sant Llorenç del Munt, Montsant); cap a l'interior de la conca es dipositen sorres, argiles... que originaran els gresos, les margues i les calcàries més o menys margoses que omplen el centre de la Depressió Central. Arran de la costa s'acumulen potents gruixos de calcàries. Més tard, en tancar-se la comunicació d'aquest ampli golf amb el mar obert, quedà un gran llac. Aquestes aigües residuals, en estar sotmeses a una intensa evaporació, donaren lloc als enormes dipòsits salins que cobriren el centre de la conca (Súria, Cardona...).  Cap a la segona meitat del Període Terciari la major part del Massís Catalano-Balear desaparegué, restant tan sols en la superfície una estreta franja de terra, i es formaren les depressions Pre-litorals, de la Cerdanya, de l'Empordà i altres.  Cap a finals del Terciari, les últimes manifestacions de l'orogènesi alpina modifiquen lleugerament la disposició dels materials en les conques interiors de la Cerdanya i la Depressió central. A l'Empordà i a Olot es desencadenen les espectaculars manifestacions volcàniques que duraran fins al Període Quaternari.

A primer cop d'ull, Collserola ens apareix com una continuació de la Serralada Litoral, amb alçades discretes i formes suaus que ens indiquen l'antiguitat del sistema. Tanmateix mentre que al nord del Besòs predominen els materials granítics i al sud del Llobregat els calcaris, Collserola es constituït principalment per pissarres, dites comunament llicorelles, i només excepcionalment s'hi troben afloraments d'altres materials paleozoics entre els quals cal esmentar les calcàries del Puig d'Olorda, explotades intensament per fer ciment. Durant el plegament hercinià, la irrupció d'una massa granítica va provocar l'aparició de minerals típicament metamòrfics en alguns indrets. L'orogènesi alpina, al terciari, va modificar la imatge de la serra i va produir una major ondulació i una fracturació en falles. Envoltant el massís pròpiament dit, hi ha les valls fluvials del Besòs i el Llobregat, i els plans del Vallès i de Barcelona reblerts tots ells durant el miocè i el quaternari de materials fins (argila i sorra) i alguns conglomerats.