La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

EL MODELAT CÀRSTIC A MALLORCA

Presentaciones similares


Presentación del tema: "EL MODELAT CÀRSTIC A MALLORCA"— Transcripción de la presentación:

1 EL MODELAT CÀRSTIC A MALLORCA

2 Què és el modelat càrstic
Es diu així a causa de la descomposició que tenen les roques calcàries, a causa d’un procés anomenat carbonatació. CaCO3 + H2O Ca2+ + 2(HCO3)

3 CARBONATACIÓ Es un procés pel qual les roques es van desgastant com a conseqüència del contacte que té amb l’aigua, tan superficial (exocarst) com subterrània (endocarst).

4 EXOCARST Modelat càrstic format com a conseqüència de l’acció de l’aigua damunt les roques calcàries que es troben desprotegides de terra o vegetació. Exemple rascler. ENDOCARST Modelat càrstic que es forma com a conseqüència de l’acció de l’aigua d’infiltració vers l’interior de la terra. Exemple les coves.

5 El prototipus de modelat càrstic prové de la regió de Karst, als Alps Dinàrics (Iugoslàvia). On es presenten unes morfologies molt característiques, amb formes superficials i subterrànies pròpies.

6 Les formes exocàrstiques reflexen la intensitat en què actua l’aigua dissolent la roca, en superfície.

7 Mentre que les formes endocàrstiques ens poden reflectir la intensitat de l’aigua que es va infiltrant a través del subsòl i així dissolent la roca mare.

8 FORMES EXOCÀRSTIQUES La gran majoria de formes exocàrstiques són del tipus destructiu. Com per exemple: - Lapiaz o rascler: solcs de diferent mida originats per l’acció de l’aigua que circula per damunt de les roques.

9 FORMES EXOCÀRSTIQUES - Dolines: depressions de forma circular que es forma per l’enfonsament del sostre d’una cova. Són riques en argiles i al punt més baix hi sol haver un engolidor per on s’hi infiltra l’aigua d’escorrentia.

10 FORMES EXOCÀRSTIQUES - Pòlies: Són molt semblants a les dolines, però les seves dimensions són molt més grans.

11 FORMES EXOCÀRSTIQUES - Canó càrstic: Són depressions allargades i es formen a partir de l’acció de l’aigua superficial conjuntament amb l’enfonsament de qualque galeria subterrània. Entreforc del trorrent de Pareis

12 FORMES EXOCÀRSTIQUES - Cocons: Són petites depressions arradonides provocades pel degoteig de l’aigua damunt un punt concret de la roca. Es formen a partir de la unió de diferents pitts

13 FORMES ENDOCÀRSTIQUES
Les formes endocàrstiques tan poden ser destructives (avencs, galeries, coves) com constructives (estalactites, estalacmites, columnes...).

14 FORMES ENDOCÀRSTIQUES
- Estalactites: Són d’aspecte cònic que pengen del sostre de les coves, concretament d’allà on hi ha una fissura per on s’hi infiltra l’aigua.

15 FORMES ENDOCÀRSTIQUES
- Estalagmites: es formen a partir del degoteig de les estalactites. Per tant sempre es troben en terra.

16 FORMES ENDOCÀRSTIQUES
- Columnes: es formen a partir de la unió d’una estalactita amb una estalagmita.

17 FORMES ENDOCÀRSTIQUES
- Colades: precipitats de carbonat calci que es dipositen a les parets de les coves.

18 FORMES ENDOCÀRSTIQUES
- Bandaroles: són estalactites que per mor d’un pendent o els corrents d’aire adopten formes allargades.

19 FORMES ENDOCÀRSTIQUES
- Excèntriques: són regalims d’aigua per l’exterior de les estalactites que reacristal·litzen de diferent manera.

20 FORMES ENDOCÀRSTIQUES
- Escuts: són formacions aplanades en forma de plat. Es pensa que són indicadors del nivell de la mar quan les coves eren inundades.


Descargar ppt "EL MODELAT CÀRSTIC A MALLORCA"

Presentaciones similares


Anuncios Google