La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

EL TERRITORI I EL RELLEU DE CATALUNYA

Presentaciones similares


Presentación del tema: "EL TERRITORI I EL RELLEU DE CATALUNYA"— Transcripción de la presentación:

1 EL TERRITORI I EL RELLEU DE CATALUNYA

2 Els municipis són territoris formats per una o més poblacions, governats per un mateix ajuntament. A Catalunya hi ha 947 municipis.

3 Les comarques són són territoris formats per diversos municipis.
CAPITAL DE COMARCA A Catalunya hi ha 42 comarques

4 Les comarques poden ser
de muntanya de plana i litorals

5

6 COMARQUES DE MUNTANYA Són al Nord de Catalunya.
Són deu: la Vall ´d’Aran, l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, el Pallars Soburà, l’Alt Urgell, el Solsonès, la Cerdanya, el Berguedà, el Ripollès i la Garrotxa.

7

8 Relleu - Format sobretot per muntanyes i serres.
- Hi ha els cims més alts (més de m) d’altitud al Pirineu. - També hi ha les serres del Prepirineu.

9 Les aigües - Neixen molt rius.
- Els més llargs i cabalosos: la Noguera Ribagorçana, la Noguera Pallaresa, el Segre, el Llobregat, el Ter i el Fluvià. - Cap a terres de França hi ha el riu Garona. - Curs alt i mitjà s’han construït embassaments (consum i obtenir energia elèctrica). - A les zones més muntanyoses: estanys o llacs petits.

10

11 COMARQUES DE PLANA Són al sud de les comarques de muntanya.
S’estenen per l’oest, el sud i el centre de l’interior de Catalunya. Són catorze: Osona, el Bages, el Moianès, l’Anoia, la Segarra, la Noguera, l’Urgell, el Pla d’Urgell, el Segrià, les Garrigues, la Conca de Barberà, el Priorat, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta.

12 MOIANÈS

13 Relleu El seu relleu està format per planes i altiplans. Tot aquest territori formen l’amplia Depressió Central. També hi ha valls, turonsi muntanyes no gaire altes que formen petites serres,

14 Aigües Sovint els rius que neixen a les muntanyes passen per les planes: el LLobregat i el Segre. A les zones més elevades neixen rius més curts que es converteixen el afluents. Hi ha construïts embassaments i Canals (portar aigua als conreus).

15

16 COMARQUES DE LITORAL S’estenen per tota la costa de Catalunya.
- Són divuit: l’Alt Empordà, el Baix Empordà, el Pla de l’Estany, el Gironès, la Selva, el Maresme, el Vallès Oriental, el Vallès Occidental, el Barcelonés, el Baix Llobregat, el Garraf, l’Alt Penedès, el Baix Peneès, el Tarragonès, l’Alt Camps, el Baix Camp, el Baix Ebre i el Montsià.

17

18 Relleu Està format per moltes muntanyes poc altes i per moltes planes.
Arran del mar trobem: Penya-segats, illots i cales, a les comarques litorals situades al nord de Catalunya. Platges a les comarques de la costa central i del sud.

19 Aigües Desemboquen al mar molts rius.
A prop de la costa hi ha aiguamolls, que són terrenys plans innundats d’aigua del mar i dels rius. A la comarca del Pla de l’Estany hi ha el llac de Banyoles. En època de plujes arriben al mar les aigües de moltes rieres i torrents.

20

21 Jocs T1


Descargar ppt "EL TERRITORI I EL RELLEU DE CATALUNYA"

Presentaciones similares


Anuncios Google