UNITAT 5 RISCOS CAUSATS PER FENÒMENS GEOLÒGICS EXTERNS.

Slides:



Advertisements
Presentaciones similares
LA CONTAMINACIÓ La contaminació, és la introducció d'un contaminant dins d'un ambient natural que causa inestabilitat, desordre, dany, o malestar.
Advertisements

FONTS D’ENERGIA APROFITABLES
Unitat 1: Una nova ciència
ASSECAT IR i UV.
El canvi climàtic i la humanitat al segle XXI
UNITAT 5 SERRALADES.
Mètodes d’entrenament de la força
UNITAT 6 PROCESSOS GEOLÒGICS EXTERNS.
UNITAT 6 PROCESSOS GEOLÒGICS EXTERNS.
4. Riscos provocats per materials geològics
Unitat 1: Una nova ciència
ORIENTACIÓ I COORDENADES GEOGRÀFIQUES
PROCESSOS GEOLÒGICS EXTERNS
8. El modelat del relleu - I
EL MODELAT CÀRSTIC A MALLORCA
UNITAT 2 L’ATMOSFERA I ELS CLIMES.
Composició de l’aire (% en volum)
L’ACCIO DE LES GLACERES
QUÍMICA 2 BATXILLERAT Unitat 6 DE LA HIDRÒLISI A LA NEUTRALITZACIÓ.
UNITAT 8 TELEDETECCIÓ. EL MAPA GEOLÒGIC.
UNITAT 8 TELEDETECCIÓ. EL MAPA GEOLÒGIC.
UNITAT 4.
T. 3 DINÀMICA I RISCOS ATMOSFÈRICS
LES AIGÜES SALVATGES Les aigües de torrentera procedeixen de la pluja
UNITAT 1 UNA NOVA CIÈNCIA.
Alumnes de 4t Coneixement del medi natural Curs
Erika Acosta David Nieto Anna Retuerce Aaron Sánchez Carolina Soler
LES ROQUES Són agregats d’un o més minerals. ROQUES SEDIMENTÀRIES
Comprensió del canvi climàtic
ELS PAISATGES I ELS POBLES
AGENTS GEOLÒGICS EXTERNS
TECTÒNICA DE PLAQUES.
MANIFESTACIONS DE L´ENERGIA INTERNA DE LA TERRA
Energia magnètica Judit i Marc.
Origen de la Terra Els diferents fragments de pols i roca començaren a girar entorn el protosol. Per ACRECIÓ es van anar ajuntant degut a la força gravitatòria.
LA METEOROLOGIA.
CORROSIÓ DEL FERRO Treball el·laborat per Mar Talens Martín Borregón i Joan Feliu Espejo Curs Química, 2n de batxiller.
Coneixement del Medi Social i Cultural
T. 3 DINÀMICA I RISCOS ATMOSFÈRICS
Tema 5. L’atmosfera. Pàg 66 La Terra està envoltada per una barreja de gasos que anomenem atmosfera. Aquesta barreja de gasos és l’aire que respirem,
(Robert S. Baron & Norbert L.Kerr )
Els metalls TECNOLOGIA 2n ESO.
Diego B-L Jordi F Natalia B-L
UNITAT 5 SERRALADES.
LA TERRA Les capes de la Terra
8 TIPUS D'AQÜÍFERS El modelatge del relleu Biologia i geologia 3r ESO
ELS ANTINCONCEPTIUS I ELS TRACTAMENTS HORMONALS PODEN AUGMENTAR EL RISC DE CÀNCER DE MAMA? 7 de novembre 2018 Anna Lillo, ginecòloga de la UPM.
ALUMNES DE 4T ESCOLA L’ESTEL
Mireya Reina i Aida Bauzà
L’AIGUA A LA NATURA.
La inestabilitat de les excavacions pot ser deguda entre altres motius a l’orientació de les discontinuïtats. La presència de discontinuïtats com diàclasis,
TECTÒNICA DE PLAQUES.
QUÍMICA 2 BATXILLERAT Unitat 10 PROPIETATS PERIÒDIQUES DELS ELEMENTS.
ELS PROCESSOS GEOLÒGICS
L’electricitat i el circuit elèctric
UNITAT 6 PROCESSOS GEOLÒGICS EXTERNS. Unitat 6. Processos geològics externs ÍNDEX PROCESSOS GEOLÒGICS EXTERNS PROCESSOS GEOLÒGICS EXTERNS FENÒMENS DE.
Coneixement del Medi Social i Cultural
LAURA FUSTER, SUSANA MARTÍN, MARTA MARTÍNEZ
LA CONTAMINACIÓ La contaminació, és la introducció d'un contaminant dins d'un ambient natural que causa inestabilitat, desordre, dany, o malestar.
Terminologia bàsica: Vessant: superfície inclinada d'una muntanya pel qual baixen les aigües i que uneix el fons de vall i la cresta. Pendent:inclinació d'un vessant respecte.
UNITAT 4 RISCOS CAUSATS PER LA SISMICITAT I EL VULCANISME.
Els sistemes materials
1.2.2 Fonts d’energia renovables Energia eòlica El Sol, en escalfar la Terra, origina el vent, la força ha aprofitat l'home des de l'antiguitat.
Salvador Vila Esteve Geografia i Història 1r d’ESO
Els processos i els agents geològics externs
TEMA 2: LA MATÈRIA I ELS MATERIALS
E-certificat Bellaterra, 20 de novembre 2015
DINÀMICA DELS FACTORS BIOLÒGICS
Pluja àcida.
LA TERRA.
Transcripción de la presentación:

UNITAT 5 RISCOS CAUSATS PER FENÒMENS GEOLÒGICS EXTERNS

ÍNDEX Unitat 5. Riscos causats per fenòmens geològics externs INDICADORS D’INESTABILITAT NATURAL INESTABILITATS GRAVITATÒRIES SUBSIDÈNCIA I ESFONDRAMENTS RISCOS COSTANERS RISCOS PROVOCATS PER MATERIALS GEOLÒGICS ENLLAÇOS

INDICADORS D’INESTABILITAT NATURAL Unitat 5. Riscos causats per fenòmens geològics externs INDICADORS D’INESTABILITAT NATURAL Predicció Factors de risc d’allaus de neu Història d’esllavissades anteriors. Tipus de terreny. Orientació dels plans estructurals. Excavacions del peu del vessant i dels talussos (soscavament o descalçament). Tremolors de terra. Precipitacions intenses. Forma i pendent del talús. Vessants amb pendents d’entre 35 i 40 graus d’inclinació. Gruix de neu. Augment de temperatura. Vessants amb perfil convex. Orientació respecte al Sol.

INESTABILITATS GRAVITATÒRIES Unitat 5. Riscos causats per fenòmens geològics externs INESTABILITATS GRAVITATÒRIES Runams de mines Abocadors d’escombraries Causes humanes Excavacions al peu de vessants Sobrecàrrega de la part superior del vessant Inestabilitat de vessants Alteració del drenatge natural Mapes de riscos Gestió del risc Mesures correctores

SUBSIDÈNCIA I ESFONDRAMENTS Unitat 5. Riscos causats per fenòmens geològics externs SUBSIDÈNCIA I ESFONDRAMENTS Entenem per subsidència l’esfondrament local i gradual de la superfície del terreny. Pot arribar a obrir un forat cap a l’exterior. El terme esfondrament es reserva per a la situació en què el procés es produeix de manera sobtada. Processos tectònics Causes naturals Carstificació Compressió de roques febles i sòls Subsidència i esfondraments Mineria Causes antròpiques Extracció de fluids Rebliments antròpics

RISCOS COSTANERS Unitat 5. Riscos causats per fenòmens geològics externs RISCOS COSTANERS El litoral és una franja de terra que es troba sota la influència dels fenòmens marins i, al mateix temps, dels d’origen continental. Seixes Erosió lenta de les platges Riscos associats al litoral Temporals Riscos costaners Tsunamis Restauració Gestió del risc d’erosió de les platges Construcció de dics

RISCOS PROVOCATS PER MATERIALS GEOLÒGICS Unitat 5. Riscos causats per fenòmens geològics externs RISCOS PROVOCATS PER MATERIALS GEOLÒGICS Sòls expansius Materials radioactius: el radó Es tracta de sòls que augmenten de volum en presència d’aigua, de manera que poden originar pressions tan fortes per aixecar paviments i edificis baixos. Els principals grups de minerals que poden originar sòls expansius són: Argiles expansives. Són la causa més freqüent de l’expansió dels sòls. Guixos i anhidrites. L’anhidrita (sulfat de calci) es pot convertir en guix (sulfat de calci hidratat) per contacte amb l’aigua. El principal causant de risc per radioactivitat és el gas radó. Els efectes tòxics d’aquest gas només es fan evidents després d’un llarg període de temps d’exposició; a més, encara no han estat ben avaluats. La perillositat del radó és deguda a la seva ràpida desintegració en Po218, sòlid radioactiu que s’allotja als pulmons i que pot originar càncer de pulmó.

ENLLAÇOS Unitat 5. Riscos causats per fenòmens geològics externs Identificació i mitigació de riscos naturals