ALIMENTACIO ESCOLAR I GRASSES TRANS II Jornada d’alimentació Vocalia del Maresme de la CAMFiC 26-4-12
Estudi EnKid Resultats 2000 Prevalença obesitat 13,9%. Prevalença sobrepès 12,4%. L’obesitat es més prevalent en nens (15,6%), que en nenes (12%). L’obesitat es més frecuent en families amb menys recurssos.
Estudi ALADINO Resultats 2011 Prevalença sobrepès 26%. Prevalença obesitat 19,2%. L’obesitat es més prevalent en nens (22%), que en nenes (16,2%). L’obesitat es més frecuent en families amb menys recurssos. Els nens del menjador escolar tenen menys sobrepès (43%) que els que menjen a casa (47,6%).
ÀCIDS GRASSOS “TRANS” Augment colesterol LDL. Disminució colesterol HDL. Augment Triglicèrids. Deterioro funció endotelial. Increment citoquines inflamatories. Promouen resistència insulínica.
ÀCIDS GRASSOS “TRANS”
NORMATIVA ACTUAL La nova llei de seguretat alimentària i nutrició, aprovada el passat mes de juny de 2011, ofereix entre d’altres els següents punts: - Es prohibeix la venda d’aliments amb alt contingut en àcids grassos saturats, àcids grassos trans, sal i sucres en els centres escolars. - Les empreses alimentàries han de realitzar registres que afavoreixen a l’Administració comprovar fàcilment el contingut d’àcids grassos trans dels seus productes.
CONSUM DE GREIXOS “TRANS” EN LA POBLACIÓ ESCOLAR DE MATARÓ Elena Zurilla EAP Mataró 6
ENQUESTA
RESULTATS GENERALS A mesura que els nens es fan grans, el seu grau d’adhesió a la dieta mediterrània va disminuint.
RESULTATS GENERALS Els nens amb un grau d’adhesió a la dieta mediterrània baix o mig presenten més sobrepès i obesitat.
RESULTATS GENERALS La majoria dels productes inclossos en el qüestionari tenen un contingut de grasses trans inferior o igual al 3%.
RESULTATS GENERALS ¿?
Per no oblidar Pirámide Naos sobre los estilos de vida saludables de la Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN)