La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

11 de gener de 2006 Direcció General de Salut Pública

Presentaciones similares


Presentación del tema: "11 de gener de 2006 Direcció General de Salut Pública"— Transcripción de la presentación:

1 11 de gener de 2006 Direcció General de Salut Pública
Direcció d’Estratègia i Coordinació Departament de Salut Departament de Salut 11 de gener de 2006

2 MARC GLOBAL: El PIP s’integra dins del
Direcció General de Salut Pública Direcció d’Estratègia i Coordinació Departament de Salut Departament de Salut MARC GLOBAL: El PIP s’integra dins del PLA INTEGRAL PER A LA PROMOCIÓ DE LA SALUT MITJANÇANT L’ACTIVITAT FÍSICA I L’ALIMENTACIÓ SALUDABLE (PAAS) DEL DEPARTAMENT DE SALUT que consta de 19 intervencions en 4 àmbits: educatiu (5), sistema de salut (3), comunitari (10) i laboral (1) i en el qual participen la Direcció General de Salut Pública i la Direcció d’Estratègia i Coordinació.

3 Procés d’elaboració i desplegament PAAS
Direcció General de Salut Pública Direcció d’Estratègia i Coordinació Departament de Salut Departament de Salut Procés d’elaboració i desplegament PAAS OMS - NAOS PAAS (Catalunya) Pla estratègic Grup d’experts–priorització d’intervencions Presentació i acords d’institucions i entitats Desplegament d’actuacions

4 Procés de desplegament del PAAS
Direcció General de Salut Pública Direcció d’Estratègia i Coordinació Departament de Salut Departament de Salut Procés de desplegament del PAAS Desplegament i actuacions ( ) Actuacions en l’àmbit comunitari amb el Departament de Comerç, Turisme i Consum i amb els municipis, convenis amb la Fundació “La Caixa”, Fundación “5 al dia”, Fundació La Roda. Actuacions en l’àmbit sanitari: convenis amb les societats científiques d’AP (SCMFiC, ACI, AIFICC). Desenvolupament del PIP. Actuacions en l’àmbit educatiu: conveni amb el CESNID (Centre d’Ensenyament Superior en Nutrició i Dietètica) i la Fundación “5 al dia”, plans d’entorn. Actuacions en l’àmbit laboral: actuacions conjuntes amb els serveis de prevenció laboral (aliens i propis).

5 Direcció General de Salut Pública
Direcció d’Estratègia i Coordinació Departament de Salut Departament de Salut ÀMBIT SANITARI: PLA D’IMPLANTACIÓ PROGRESSIVA DE LA PRESCRIPCIÓ D ’ACTIVITAT FÍSICA A L’ATENCIÓ PRIMÀRIA DE SALUT PROBLEMA Manca de recursos per a la prescripció i consell d’activitat física a l’assistència primària de salut. AGENTS CLAU ICS/entitats proveïdores d’assistència primària de salut Municipis Societats científiques Consell Assessor sobre Activitat Física i Promoció de la Salut Actuació coordinada del Departament de Salut, de la Secretaria General de l’Esport i del Consell Català de l’Esport.

6 Direcció General de Salut Pública
Direcció d’Estratègia i Coordinació Departament de Salut Departament de Salut PLA D’IMPLANTACIÓ PROGRESSIVA DE LA PRESCRIPCIÓ D’ACTIVITAT FÍSICA A L’ATENCIÓ PRIMÀRIA DE SALUT (PIP) ACCIONS Acció conjunta del municipi, l’atenció primària i la medicina de l’esport: Actualització de coneixements dels professionals sanitaris mitjançant cursos de formació i reciclatge (metges de l'educació física i de l’esport). Disponibilitat de consultors experts en l’atenció primària de salut (metges de l'educació física i de l’esport). Establiment de circuits entre els centres d’atenció primària de salut i els especialistes en activitat física de base comunitària. Utilització de recursos municipals.

7 CARACTERÍSTIQUES DEL PIP
Direcció General de Salut Pública Direcció d’Estratègia i Coordinació Departament de Salut Departament de Salut CARACTERÍSTIQUES DEL PIP Establir un procés consensuat per a la selecció, cribratge i derivació de pacients. Fer una avaluació prèvia dels pacients a l’inici del programa d’exercicis. Consensuar un ventall d’activitats específiques per tal d’augmentar la probabilitat de compliment a llarg termini. Garantir que l’avaluació i els programes d’exercicis estiguin supervisats per professionals amb una formació adequada. Facilitar als pacients el suport a llarg termini per tal de mantenir l’activitat física. Incentivar els pacients perquè es responsabilitzin de la seva salut a través de l’activitat física.

8 IMPRÈS RECURSOS MINICIPALS
Direcció General de Salut Pública Direcció d’Estratègia i Coordinació Departament de Salut Departament de Salut ESQUEMA PIP EQUIP D’ATENCIÓ PRIMÀRIA DE SALUT METGE MEDICINA DE L’EDUCACIÓ FÍSICA I DE L’ESPORT ASSESSORAMENT FORMACIÓ FULL DE DERIVACIÓ TRÍPTICS INFORMATIUS IMPRÈS RECURSOS MINICIPALS DERIVACIÓ INSTAL·LACIONS MUNICIPALS PRESCRIPCIÓ D’ACTIVITAT FÍSICA

9 Direcció General de Salut Pública
Direcció d’Estratègia i Coordinació Departament de Salut Argentona Berga Cervelló Gavà Girona Granollers Lleida Manresa Martorell Montmeló Palamós Reus Tarragona Terrassa Amposta El Vendrell Vilanova i la Geltrú Vic Barcelona - Ciutat Vella - Gràcia - Guinardó 2 5 18 11 8 7 6 14 10 1 9 3 19 4 16 17 12 13 15

10 PROFESSIONALS SANITARIS IMPLICATS
Direcció General de Salut Pública Direcció d’Estratègia i Coordinació Departament de Salut Departament de Salut PROFESSIONALS SANITARIS IMPLICATS Metges d’atenció primària Diplomats en infermeria (DUI) Metges de l’educació física i de l’esport

11 PAPER DELS EQUIPS D’ATENCIÓ PRIMÀRIA (I)
Direcció General de Salut Pública Direcció d’Estratègia i Coordinació Departament de Salut Departament de Salut PAPER DELS EQUIPS D’ATENCIÓ PRIMÀRIA (I) Responsable del maneig global del pacient: - Seleccionar els pacients que s’inclouran en el PIP. - Encomanar a un diplomat d’infermeria la selecció dels pacients, donar-li suport i avaluar la seva actuació. Obtenir el consentiment del pacient per transferir les seves dades clíniques (rellevants) als professionals d’educació física. Informar el pacient sobre els beneficis i riscos de la pràctica de l’exercici de manera individualitzada.

12 PAPER DELS EQUIPS D’ATENCIÓ PRIMÀRIA (II)
Direcció General de Salut Pública Direcció d’Estratègia i Coordinació Departament de Salut Departament de Salut PAPER DELS EQUIPS D’ATENCIÓ PRIMÀRIA (II) Prescriure A la població en general  consell general: recomanació de fer activitat física no supervisada. A la població que presenti obesitat, hipertensió arterial, diabetis, dislipèmia o sedentarisme  consell específic: recomanació de fer exercici físic assessorat adaptat a la patologia específica. Una part d’aquests pacients són derivats a les instal·lacions esportives, on rebran consell individualitzat i faran exercici físic supervisat. Derivar els pacients a les instal·lacions o serveis més adequats a les seves característiques. Visitar els pacients en finalitzar el programa i avaluar i redefinir els objectius individuals.

13 Direcció General de Salut Pública
Direcció d’Estratègia i Coordinació Departament de Salut

14 Direcció General de Salut Pública
Direcció d’Estratègia i Coordinació Departament de Salut

15 PAPER DELS METGES D’EDUCACIÓ FÍSICA I DE L’ESPORT
Direcció General de Salut Pública Direcció d’Estratègia i Coordinació Departament de Salut Departament de Salut PAPER DELS METGES D’EDUCACIÓ FÍSICA I DE L’ESPORT Participar en els cursos de formació adreçats als professionals d’atenció primària. Actuar com a consultors dels professionals sanitaris implicats. Recollir les dades de participació en el programa facilitades pels membres de l’equip d’atenció primària.

16 RECURSOS DELS EQUIPS D’ATENCIÓ PRIMÀRIA
Direcció General de Salut Pública Direcció d’Estratègia i Coordinació Departament de Salut Departament de Salut RECURSOS DELS EQUIPS D’ATENCIÓ PRIMÀRIA 1) Curs de formació: 8 hores lectives Acreditat pel Consell Català de la Formació Mèdica Continuada. Reconegut d’interès sanitari per l’Institut d’Estudis de la Salut. 2) Material gràfic de suport per a professionals sanitaris. 3) Material gràfic de suport per a pacients. 4) Consultories periòdiques amb metges d’educació física i de l'esport.

17 RECURSOS DELS METGES D’EDUCACIÓ FÍSICA I DE L’ESPORT
Direcció General de Salut Pública Direcció d’Estratègia i Coordinació Departament de Salut Departament de Salut RECURSOS DELS METGES D’EDUCACIÓ FÍSICA I DE L’ESPORT 1) Curs de formació: Sessió inicial Sessió de reforç Sessió de reavaluació i seguiment (3-6 mesos després d’haver iniciat el programa). 2) Material gràfic de suport (díptics informatius). 3) Aula/espai disponible a l’àrea bàsica de salut per fer activitats de consultoria.

18 Díptic informatiu Direcció General de Salut Pública
Direcció d’Estratègia i Coordinació Departament de Salut Díptic informatiu

19 Direcció General de Salut Pública
Direcció d’Estratègia i Coordinació Departament de Salut

20 AVALUACIÓ PIP Percepció de l’estat de salut.
Direcció General de Salut Pública Direcció d’Estratègia i Coordinació Departament de Salut Departament de Salut AVALUACIÓ PIP Indicadors de procés Quantitatius: - ABS participants. - Personal sanitari (metges i personal d’infermeria). Pacients intervinguts (activitat física lliure i activitat física supervisada). Qüestionari de satisfacció dels participants en el programa: pacients/professionals sanitaris. Enquesta telefònica (6 i 12 mesos després d’haver iniciat el programa). Altres indicadors d’estil de vida (tabaquisme). Percepció de l’estat de salut.

21 Secretaria General de l’Esport
Departament de Presidència

22 Secretaria General de l’Esport
Departament de Presidència Aquestes 10 línies mestres defineixen les polítiques que desenvoluparà la Secretaria General de l’Esport en relació amb el següent: El sistema esportiu català. La pràctica esportiva. Els models de finançament i construcció d’equipaments. L’alt rendiment i la projecció internacional. El model de formació. La salut i l’esport. Sistema esportiu català Models de finançament Salut i esport Política esportiva Projecció internacional Model de formació

23 Secretaria General de l’Esport
Departament de Presidència Augmentar el nombre de pacients tractats amb pràctica esportiva Perspectiva Missió Tècnics esportius Pacients Personal sanitari Perspectiva dels clients Paper dels coordinadors Desenvolupar programes específics per a la millora de la salut Aconseguir acords de col·laboració entre CAP-municipi-centres de condicionament físic (fitness) Informar els metges, pacients i centres de condicionament físic (fitness) Perspectiva interna i de processos Definir el procés d’inserció del pacient al programa esportiu Desenvolupar una eina de control de l’estratègia Perspectiva d’aprenentatge i innovació

24 Llista d’instal·lacions
Secretaria General de l’Esport Departament de Presidència Campanya d’actuació: Pla d’implantació progressiva Durada: 6 mesos (novembre maig 2006) Consell general: “Caminar” Consell específic: “GC o NT” Prescripció d’AF Coordinador mèdic Coordinador físic Metge promotor del CAP 1 Tècnic promotor de la instal·lació 1 Metge promotor del CAP 2 Tècnic promotor de la instal·lació 2 Metge promotor del CAP 20 Tècnic promotor de la instal·lació 20 Llista de CAP Llista d’instal·lacions 50-60 persones derivades a instal·lacions

25 ACTIVITAT FÍSICA Recepti Secretaria General de l’Esport
Departament de Presidència Recepti ACTIVITAT FÍSICA Departament de Salut “2 vegades/dia abans dels àpats” En cas de dubte, consulti amb el seu metge o servei d’infermeria

26

27

28 Fitxes de treball Fitxa mèdica amb: Efectes de l’exercici Objectius
Secretaria General de l’Esport Departament de Presidència Fitxes de treball Fitxa mèdica amb: Efectes de l’exercici Objectius Activitats Consells Precaucions Fitxa tècnica de recomanacions relacionades amb: Condicionament físic Condicionament en general

29 Finançament del programa
Secretaria General de l’Esport Departament de Presidència Finançament del programa Conveni amb les instal·lacions municipals. Aportacions dels participants en activitats supervisades: Exemple 1: 15 €/mes per un preu d’abonament de 40 € (mitjana d’adult) Exemple 2: 6-8 €/mes per un preu d’abonament de 20 € (mitjana de tercera edat)

30 Actuació a les instal·lacions
Secretaria General de l’Esport Departament de Presidència Actuació a les instal·lacions Qüestionaris de percepció de salut Proves antropomètriques Proves físiques Execució de programes d’exercici físic

31 Calendari previst Secretaria General de l’Esport
Departament de Presidència Calendari previst SEGON TRIMESTRE 2004-PRIMER TRIMESTRE 2005 Elaboració del document de suport SEGON SEMESTRE 2005 Elaboració del material per als cursos de formació QUART TRIMESTRE 2005/PRIMER TRIMESTRE 2006 - Cursos de formació - Implementació del programa PRIMER-SEGON TRIMESTRE 2006 Processament de dades Avaluació Inici progressiu del PIP a noves ABS TERCER-QUART TRIMESTRE 2006 - Informe i difusió dels resultats


Descargar ppt "11 de gener de 2006 Direcció General de Salut Pública"

Presentaciones similares


Anuncios Google