Una experiència amb La Gallina Lina Rosalia Muñiz Sánchez CEIP MONTSENY DE BREDA CURS 2009-2010.

Slides:



Advertisements
Presentaciones similares
PROJECTE COMENIUS ACTIVITATS REALITZADES PER 1ºA.
Advertisements

Ria Slides Automàtic o al vostre gust amb el  Amb so  Us proposem no tocar el ratolí i gaudir-ne.
DESCOBREIX EL TRESOR DEL NADAL CELEBREM L’ANIVERSARI DE JESÚS.
QUAN ARRIBA EL TEMPS DE COLLIR CASTANYES... TAMBÉ ARRIBA... LA TARDOR... NI FRED, NI CALOR.
Els colors de l’ Advent.
Un conte de Shel Silverstein Traducció, Xesco Boix
QUAN ARRIBA EL TEMPS DE COLLIR CASTANYES... TAMBÉ ARRIBA... LA TARDOR... NI FRED, NI CALOR.
Hola em dic Joan, ja tinc 1 any i tres mesos, encara que no entenc molt bé què vol dir això. El que em preocupa de veritat és quan se’m cau el xumet o.
EL TEMPS. ¿QUÈ ÉS EL TEMPS? El temps és un concepte físic que tots experimentem quotidianament, però que es difícil de definir formalment. Es pot partir.
Pensem en un mite.... El mite d'Aracne. EL MITE D'ARACNE · Quins personatges hi ha? -Aracne -Atenea/ Velleta.
Al vostre gust amb el  Amb so  CONTE PER A UNA NIT D’ESTELS.
El pes de la responsabilitat. Guillermo Mordillo és un dibuixant argentí que utilitza molt sovint el món de l’esport en les seves creacions gràfiques.Aquí.
Sabeu qui és Josep de Calassanç?
Preparats per marxar?. Doncs anem a facturar!! No sabem si ho portem tot!
LA CASTANYERA.
Un milió d’arbres?. En aquesta activitat intentarem fer una estimació aproximada dels quilometres que poden recórrer els ciclistes del Saunier Duval.
Activitat CALCULA: ESPORT MASCULÍ I ESPORT FEMENÍ Observatori Crític de l’Esport Autora: Susanna Soler i Prat INEFC Barcelona.
“EL MAR A L’AULA” 3r de Primària Curs Escola Eduard Marquina.
PARLAR DE LA MORT A L’AULA
ELS DINOSAURES Projecte realitzat pels alumnes de P.4. Els esquirols i els conills el curs
COMPETÈNCIA COMUNICATIVA
PROPOSTES D’AVALUACIONS FIGUROANALÒGIQUES
La llegenda m’ajuda a llegir el mapa.... a interpretar el que diu
Deixar de fumar, tota una aventura!. Fumar és una complexa conducta en la què intervenen aspectes bioquímics, psicològics i socials.
Escriure un conte Dolors Quinquer Vilamitjana, ICE de la UAB.
Una experiència amb PÈBILI PROJECTE FILOSOFIA 3/18
Generalitat de Catalunya Departament d’Educació IES El Castell Departament de tecnologia Coeducació: promoure una educació que potenciï la igualtat real.
UNA TARDA QUALSEVOL D’UN DIA QUALSEVOL
VISITEM LA RESIDÈNCIA.
CONTES MUSEU DELS.
Podeu posar una foto del vostre centre
VIVIM AMB TOTS ELS SENTITS L’ESPERA DE JESÚS
PROJECTES: UN LLARG CAMÍ…
Hi havia una vegada un lloc màgic, ple de color i aromes on vivia un drac panxa contenta. Era molt simpàtic, rialler i un enamorat del seu país, El Jardí.
El mercat ELS NENS I NENES DE P-4.
LA MENTIDA DESCOBERTA.
RODOLINS DEL BOSC 2nA.
EL CARGOL I L’HERBA DEL POlIOL
COSES  QUE  ENS  FAN  POR!!!.
QUÈ FA EL NOSTRE COS AMB L’AIRE QUE AGAFA QUAN INSPIREM?
Descobrint un tresor amagat
Cançó de Sant Nicolau 4 de Desembre del 2009.
VISITEM LA RESIDÈNCIA.
Quin dinosaure!.
Un far a l’entrada anuncia la Setmana UNESCO
Llegendes sobre la Lluna
Companys i Companyes Avui queden 15 dies......
ALICIA I EL MON DE LES TRES DIMENSIONS.
Concurs Bíblic Víctor Bernal Martínez Col·legi Sant Josep Obrer
El petit príncep
Els nyama i el camperol Conte de Mali.
AL NOSTRE INSTITUT #AQUÍPROUBULLYING!
COM NEIX UN PARADIGMA?.
DALI ESPAI FEM CULTURA.
AQUESTA QUARESMA TU POTS SER MÉS!
Hi ha totes les idees principals; totes són completes
US PRESENTEM EL CONTE DE LES SET CABRETES I EL LLOP.
AQUESTA QUARESMA TU POTS SER MÉS!
AQUESTA QUARESMA TU POTS SER MÉS!
AQUESTA QUARESMA TU POTS SER MÉS!
Una noia s’esperava en una sala d’un gran aeroport.
AQUESTA QUARESMA TU POTS SER MÉS!
US PRESENTEM EL CONTE DE LES SET CABRETES I EL LLOP.
EL QUADRAT LES MARIETES.
6a SETMANA de QUARESMA US PRESENTEM LA JOANA QUE ENS ACOMPANYARÀ EN AQUESTA SISENA SETMANA DE QUARESMA. LA JOANA DE VEGADES ES MOSTRA MOLT RESPONSABLE.
AL NOSTRE INSTITUT #AQUÍPROUBULLYING!
ARTS PLÀSTIQUES Eva Navas Vela 1.
Què fas a la universitat?
Què fas a la universitat?
Sobre l’esforç Anònim 2014 .
Transcripción de la presentación:

Una experiència amb La Gallina Lina Rosalia Muñiz Sánchez CEIP MONTSENY DE BREDA CURS 2009-2010

NOMBRE DE NENS: de 9 a 10 NIVELL: 4 ANYS PROGRAMA: JUGAR A PENSAR Nom del racó: LA TALPETA TEMPORALITZACIÓ:Un cop a la setmana es fan 5 racons diferents on es barregen els dos grups de 4 anys. En un d’aquests racons faig Filosofia 3/18 des del curs passat.

L’activitat que presento s’ha portat a terme en dues sessions L’activitat que presento s’ha portat a terme en dues sessions. En el racó de “la talpeta” - titella de guant que no hi veu i necessita d’una espelma per sortir de la capsa,- es posen en pràctica moltes de les propostes del manual Tot pensant i del llibre de contes Tot pensant....contes. A la capsa hi trobem el material per a cada sessió: un conte, uns jocs o una obra d’art. DESCRIPCIÓ DE L'ACTIVITAT: La primera sessió va ser la lectura del conte LA GALLINA LINA amb el suport d’uns dibuixos de cada personatge que anava apareixent. Quan vaig acabar de llegir-lo i un cop tenien penjats els personatges, el vàrem representar. (Habilitat de traducció i comunicació: Traduir d’un llenguatge a un altre) Desprès vam fer un petit diàleg a partir d’algunes preguntes: - Què ens podria caure al cap? Què seria impossible? (Habilitat de recerca: seleccional possiblitats) - Què hauria passat si la gallina Lina haguès tingut un paraigües? (Habilitat de recerca: anticipar conseqüencies)

La capsa, l,’espelma i... la nostra talpeta

Els personatges del conte...

A la segona sessió vaig consultar el manual perquè em vaig adonar que tinc tendència a treballar molt més les activitats que fan referència a les habilitats de recerca que les altres tres . Em vaig proposar, doncs, treballar l’habilitat de conceptualització i anàlisi. Com a cada sessió comencem encenent l’espelma, enfosquint la classe i cridem la nostra amiga la Talpeta.

Varem repassar les normes i els vaig demanar si en volien afegir o treure alguna i tots van dir que no.

I la Talpeta avui volia fer preguntes sobre els contes I la Talpeta avui volia fer preguntes sobre els contes. Vaig començar preguntant com eren els personatges del conte de la gallina Lina? Si eren grans o petits? ... ONA: la gallina es deia Lina i li va caure un trocet de cel al cap! GUILLEM: No, no, es va equivocar, ella s’ho pensava però no era veritat. MARTA: És veritat la gallina es pensava que era un tros de pedra. ANNA: la gallina es va trobar al gall dindi! GUILLEM M.: però després es van trobar a l’oca. ERIKA: Jo no recordo res... LAIA: La gallina es va equivocar perquè li va caure una gota d’aigua. ÀGATA: Va ser l’ase que va dir que el cel no queia a bocins perquè era aigua. (...i l’ase era gran,petit?) FERRAN: Era gran com un ruc i era molt bo. CÈLIA A.: Jo vaig fer d’ase quan el vam representar!.

Vaig formular la segona pregunta: Sabeu algun conte que surti un personatge tan decidit com la gallina Lina? Només em van contestar dues nenes dient que coneixien la Gallina Ponicana i la Gallineta Cega (em van demanar si hi podíem jugar ara mateix perquè era molt divertit). Amb la tercera pregunta : Sabeu algun conte diferent ? Els va resultar molt més fàcil i en van dir una gran llista: En Patufet, les 7 cabretes, Els 3 porquets, la Caputxeta, El Pere i el llop. Quan vaig preguntar per què eren diferent em van dir perquè no hi sortia cap gallina. La darrera pregunta va ser la que tenien més clara: Quins contes et fan por?

ONA: Em fa molta por en Pere i el llop perquè quan es menja l’ànec. MARTA: La Bella i la Bestia ANNA: Quan el llop vol menjar-se a les cabretes i als tres porquets. GUILLEM R.: Doncs a mi no em fa gens de por cap conte. ( ni els monstres?), no no perquè jo els espanto! ERIKA: A mi em fa mooolta por la Bella dorment,quan la bruixa surt. LAIA: A mi la Ventafoc. ÀGATA: Aquesta no fa por perquè no surt la bruixa. (què és el que et fa por,Laia?) LAIA: La madrasta és dolenta (com qui?) com una bruixa. FERRAN: A mi tampoc em fa por cap conte! Perquè jo m’ amago sota els llençols i ja està. CÈLIA: A mi si em fa molta por la Bella i la Bestia.

VALORACIÓ DE L'EXPERIÈNCIA: He pogut comprovar que les habilitats de conceptualització i anàlisi són una mica més difícils d’exercitar. Potser el conte de la Gallina Lina no és el conte més adequat per treballar aquestes preguntes que he escollit. Han tingut molt la necessitat de recordar el conte. Els personatges principals els tenien clars, però no recordaven l’adjectiu de cadascú: Gall Brivall, Oca Badoca.... ACTIVITATS D’AVALUACIO: Tots varem valorar la sessió amb la cara somrient, menys la Marta que va escollir la trista perquè tota l’estona pensava en el seu pare que estava malalt a l’hospital. Quan acabem la sessió ens acomiadem de la Talpeta i ens fem un automassatge amb música, mirem l’espelma i l’ apaguem plegats.