La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

PARLAR DE LA MORT A L’AULA

Presentaciones similares


Presentación del tema: "PARLAR DE LA MORT A L’AULA"— Transcripción de la presentación:

1 PARLAR DE LA MORT A L’AULA
UNA PROPOSTA DES DE FILOSOFIA 3/18

2 Per què parlar de la mort a l’aula?
Facilitar un context on puguin expressar el que s’imaginen, el que senten, els dubtes... Propiciar la reflexió sobre la finitud i el que comporta Adquirir destreses i habilitats de pensament que els puguin ajudar davant d’un succés traumàtic

3 Què em vaig proposar amb aquest treball?
Trobar una eina per apropar el tema de la mort a l’escola. Fer-ho de manera que els i les alumnes puguin manifestar la seva curiositat natural i les inquietuds respecte a la mort. Donar a les educadores i educadors uns materials que els hi facilitin l’entrada en aquesta tasca.

4 Material de treball Conte: “La seva olor...” Explica la situació que viu una família davant la mort per accident de la mare. La narradora és la germana mitjana que té vuit anys. Manual: Consta de cinc sessions, treballant en diferents matèries, es practiquen les habilitats de pensament a partir dels suggeriments de plans de diàleg i exercicis

5 Proposta de treball Cada sessió comença per la lectura i la atenta observació (pot ser en un canó, el conte o fotocòpies) dels dibuixos dels episodis corresponents En cada sessió es proposen uns temes concrets (haurem d’estar oberts als suggeriments del grup), que es podran aprofundir en els plans de diàleg i en els exercicis.

6 A qui va dirigit? Educació Infantil: A P-4 i P-5 es podrà utilitzar la lectura del conte i algun diàleg o activitat adaptant-la al grup. Primària: Els alumnes dels tres cicles tenen l’edat adient per treballar les propostes. ESO: Al haver-hi la figura d’una adolescent, els i les alumnes d’ESO es poden sentir identificats i motivats.

7 Sessió 2, episodi 1 Aquests dies estan passant moltes coses. Ara som al cementiri. És un lloc estrany, no hi havia estat mai. El papa no volia que vinguéssim, però la tata, que té setze anys, va dir que sí, que hi volia anar, que quan va morir la iaia no li van dir res de l’enterrament i encara li sembla que no se’n va acomiadar. Si ella hi venia, nosaltres també. La peque, que només té tres anys, sempre vol fer el que jo faig.

8 Pla de diàleg: la mort Comprensió lectora -         Qui ens està explicant la història? Què t’ho fa pensar? -         Qui t’imagines que s’ha mort? Què t’ho fa pensar? Reflexió -         Quina edat pot tenir la nena que ens explica la història? -         S’ha mort algú a qui estimaves? Com et vas sentir? -         Per quines causes ens podem morir? -         Has pensat mai què passa després de morir-se? -         Et sembla que tots ens podem morir? O uns més que d’altres? -         Que passaria si no ens moríssim mai? Podem fer referència al conte “El cavaller de mil anys” -         Si vols saber alguna cosa sobre la mort, a qui li preguntes? -         Quin color relaciones amb la mort? Per què? -         Què en penses tu de la mort? -        Hi ha alguna cosa que vulguis preguntar sobre aquest tema? (Podem recollir a la pissarra les preguntes o suggeriments)

9 Exercicis: la mort -         “Que hi ha després?” Cada nena i nen explicarà per escrit o en activitat plàstica el que s’imagina que passa després de la mort. -         “Titelles” Les nenes i nens representaran amb titelles una història inventada. La consigna és un dels personatges mor d’una manera o d’altre. -         Escollir les tres coses que més t’agraden de la vida. Explicar-les al grup donant-ne les raons.

10 Sessió 4 episodi 9 Ara ja som a casa. El papa s’ha quedat adormit al llit de la peque, que, com que no volia sopar, ha fet una rebequeria i després no hi havia manera que s’adormís. Demanava la mama. Jo tenia ganes de parlar amb la tata. Estic una mica enfadada amb la mama perquè s’ha mort. Qui m’ajudarà a fer la motxilla per anar a les colònies? De tota manera ja no sé si tinc ganes d’anar-hi, ni de veure les amigues del cole, ni que em preguntin coses de la mama. Ho he explicat a la tata i m’ha dit que demà ella i el papa m’ajudaran a fer la motxilla. M’ha abraçat molt fort i ha plorat.

11 Pla de diàleg: l’abraçada Reflexió
   Pla de diàleg: l’abraçada Reflexió -         Quina sensació et produeix l’abraçada que veus en el dibuix? -         Què et sembla que li vol dir la nena gran a la germana amb aquesta abraçada? -         T’agrada que t’abracin? Com et sents quan t’abracen? -         Quin sentiment et porta a fer una abraçada? -         De quina altra manera pots mostrar que estimes a algú? -         És com dir alguna cosa quan abraces? Quina? -         I quan et fan un petó? Què et volen dir? -         Hi ha gestos amb els que no cal dir paraules? Quins? -         Una trucada de telèfon d’un amic/ga et pot fer sentir estimat/da? -         Tens alguna pregunta a fer?

12 Exercicis: l’abraçada
-         “Ens abracem” Cadascú tria una parella per fer-se una llarga abraçada. Comentar com ens sentim després. -         Amb els nens i nenes estirats al terra amb els ulls tancats farem una audició de violoncel de Yo-yoma (Yo-yoma sings Morricone). Mentre l’escolten passarem un moment per cada alumne per fer-li una petita carícia a la mà. Explicar com ens hem sentit. -         Tria un animal que tinguis o voldries tenir i escriu el que fas o faries perquè es senti estimat. -         “Abraçada en grup” Tots els alumnes s’uneixen fent una pinya i es fan una abraçada entre tots.

13


Descargar ppt "PARLAR DE LA MORT A L’AULA"

Presentaciones similares


Anuncios Google