1 AHU Astronomia: la Història de l’Univers ● Què veiem al cel? ● Què podem veure al cel? ● Com interpretem el que veiem al cel? ● Com creiem què és l’Univers.

Slides:



Advertisements
Presentaciones similares
EL MODELO DEL BIG-BANG A PRUEBA
Advertisements

CONSTELACIONES JAVIER DE LUCAS.
De que esta hecho el Universo?
Pla estratègic de la Facultat de Física Aprovat en Junta de Facultat del 31 de maig de 2007.
¿Para qué (nos) sirven las encuestas docentes? Miguel Valero.
Formación de Estructura en el Universo Por: Tonatiuh Matos Departamento de Física Cinvestav.
Información de las estrellas y otros objetos
MARAVILLAS DEL UNIVERSO
Un tomb per l’Univers: Del Sistema Solar a les Galàxies
FILOSOFIA MODERNA IMMANUEL KANT. 2 IMMANUEL KANT- XVIII (1) PRINCIPIS GENERALS  De formació racionalista, la lectura de l’obra de Hume li fa plantejar.
Física quotidiana: LA LLUM
Jornada Intercampus Japonès I: introducció a la llengua i l’escriptura japonesa.
BIG BANG Abel Pagès Paula Rives Claudia Vilarrasa Tania Rama Marc Sau Pau Riera.
EL TEMPS. ¿QUÈ ÉS EL TEMPS? El temps és un concepte físic que tots experimentem quotidianament, però que es difícil de definir formalment. Es pot partir.
LA CONTAMINACIÓ La contaminació, és la introducció d'un contaminant dins d'un ambient natural que causa inestabilitat, desordre, dany, o malestar.
Infermeria Podologia. Infermeria  Ofereix a l’estudiant el coneixement del procés salut-malaltia i de les mesures preventives i assistencials per a la.
Gas y Polvo en Vía Láctea. Centro Vía Láctea. Tres cluster: Arquero (arriba derecha), Quíntuple, y estrella GC (abajo centro cerca de agujero negro)
GEOGRAFÍA GENERAL PRIMER GRADO BLOQUE:
COSMOS Lo conocemos como UNIVERSO “Es todo lo que es o lo que fue o lo que será alguna vez”. Sagan “Es todo: espacio,tiempo,materia y energía” Julieta.
1 Informació Administrativa Graus de Biologia, Bioquímica i Biotecnologia Curs
Tema 3. L’Univers i el Sistema Solar. Pàg 36
Qui som,? on anem Dins l’immens Univers que i fem nosaltres,? Qui ens hi ha portat,?
Sóc el rei del món! ..
La composició de l’Univers: Galàxies, estels, planetes i satèl·lits
i les seves observacions fa 400 anys
CIÈNCIA Des del principi de la nostra història, hem sentit curiositat per saber com funcionen les coses i què fa que el món sigui com és. Som molt curiosos.
Tema 1: L’univers i el sistema solar
Tema 3 L'Univers i el Sistema Solar
Portada. Portada Presentació: VEIEM I ESCOLTEM ALS EXPERTS Feu clic a sota.
L’Univers Com es defineix l’Univers?
EL SISTEMA SOLAR ELS PLANETES.
EL CATALÀ A TAULA CURSOS GRATUÏTS Informació i inscripcions
INSTITUT RONDA 1 ESO-Lleida
La Terra.
ESQUEMA INICI ESQUEMA RECURSOS INTERNET ACTIVITAT LECTURA INICIAL
La terra El nostre planeta.
Tema 4. La Terra i la Lluna Introducció
LA FASE DE SELECCIÓ (FS) A LA FIB
Automàtic o al vostre gust amb el 8 Amb so ¯
ELS PLANETES DEL SISTEMA SOLAR
LA METEOROLOGIA.
El nou pla docent de la UB: Adequació al sistema ECTS
ÍNDEX 1) QUÈ SABEM? 2) QUÈ VOLEM SABER?
La Terra el nostre planeta
What’s that dish doing in the middle of a sheep paddock?
ELS ASTRES I LES CONSTEL.LACIONS
PRESENTACIÓ TUTORA NORMES BÀSIQUES DE L’AULA FUNCIONAMENT DE L’AULA HORARI DEL GRUP EQUIP DOCENT HORARI D’ATENCIÓ A PARES EIXIDES EXTRAESCOLARS BLOG DEL.
Tema 4. La Terra i la Lluna. Pàg 52
Recursos informàtics i mètodes quantitatius en Història – curs
Ampa Institut Can Vilumara 25 d’Octubre de :00h
UVic i Rosa Sensat Maig de 2013
Què hi ha a l'Univers?.
El nostre lloc a l’univers
Reunió informativa PART ACADÈMICA
Proposta d’activitats
ALGUNES CURIOSITATS SOBRE L’ ESPAI.
BIG BANG I VIA LÀCTIA.
Índex La composició de l’Univers L’origen de l’Univers Les galàxies
LIDERATGE D’EQUIPS INSCRIPCIÓ Inici: 04/07/2018 Fi: 18/07/2018 Horari:
Tancat Sistema Aillat Univers Obert Entorn Funcio d’estat
ACABEM el curs Bàsic 1 Ara saps una mica de català
Conèixer la Biblioteca de Matemàtiques
Maquetació de continguts
LA NOVA SELECTIVITAT I L’ACCÉS A LA UNIVERSITAT
La literatura i les matemàtiques van de la mà.
Maquetació de continguts
ECLIPSI ANULAR DE SOL Dilluns, 3 d’octubre de 2005
P-5 Curs
Promotor Universitari de la Donació de Sang
L’UNIVERS.
Transcripción de la presentación:

1 AHU Astronomia: la Història de l’Univers ● Què veiem al cel? ● Què podem veure al cel? ● Com interpretem el que veiem al cel? ● Com creiem què és l’Univers a partir del que veiem i interpretem? El cel, Astronomia és la ciència que estudia els cossos celestes d’acord amb la seva posició, grandària, moviment, constitució i evolució

2 ● Què veiem al cel? ● Què podem veure al cel? ● Com interpretem el que veiem al cel? ● Com creiem què és l’Univers a partir del que veiem i interpretem? El cel,

3

4 Un tast a AHU... Betelgeuse (α Orionis) Saiph Bellatrix ( γ ) Mintaka (δ) Alnilam Alnitak Meissa Orion (Orió) Aldebaran (α Tauri) Taurus (constel·lació de Taure) Proció (α Canis Minoris) Gomeisa (β) Canis Minor (ζ) (δ) Sírius (α Canis Majoris) Canis Major Murzim (β) Adhara (ε) (δ) Gemini (Bessons) Alhena ( γ ) Wasat ( ζ ) M42 Nebulosa d’Orió M41 cúmul estel·lar obert M35 cúmul estel·lar obert Via Làctia Lepus Arneb (α Leporis) Nihal (β) Eridanus Cursa (β Eridani) Monoceros M1 Nebulosa (i púlsar) del Cranc (θ) NGC 2024 Nebulosa del Cap de Cavall Nebulosa planetària Rosetta Rigel (β) Pòl·lux (β Geminorum) Aludra (η) Un tast a AHU...

5 Un tast a AHU... Betelguese (α Orionis) Saiph Bellatrix ( γ ) Mintaka (δ) Alnilam Alnitak Meissa Orion (Orió) Aldebaran (α Tauri) Taurus (constel·lació de Taure) Proció (α Canis Minoris) Gomeisa (β) Canis Minor (ζ)(ζ) (δ)(δ) Sírius (α Canis Majoris) Canis Major Murzim (β) Adhara (ε) (δ)(δ) Gemini (Bessons) Alhena ( γ ) Wasat ( ζ ) M42 Nebulosa d’Orió M41 cúmul estel·lar obert M35 cúmul estel·lar obert Via Làctia Lepus Ameb (α Leporis) Nihal (β) Eridanus Cursa (β Eridani) Monoceros M1 Nebulosa (i pulsar) del Cranc (θ)(θ) NGC 2024 Nebulosa del Cap de Cavall Nebulosa planetària Rosetta Rigel (β) Pòl.lux (β Geminorum) Aludra (η) Plèiades Un tast a AHU...

6 Sol, Lluna, glaç i reflexos a l’oceà. Es possible gaudir d’una visió com aquesta des d’algun lloc de la Terra? Eco de llum de la nova V838 (any 2002) situada a anys llum de nosaltres. Quatre telescopis de 8 metres: Antu, Kueyen, Yepun i Meripal. ASSIGNATURA DE LLIURE ELECCIÓ (Semestre de tardor de 2007) ASTRONOMIA: LA HISTÒRIA DE L’UNIVERS (Una introducció conceptual a l’Astronomia) - Escales de l’Univers. - L’esfera celest. Moviment dels astres. Una llei universal: a gravitació. - La llum de les estrelles. Telescopis i observatoris. - El Sol: l’estrella més propera. Activitat solar i tempestes. - Vida i mort de les estrelles. Gegants, supergegants. Cefeides. Nanes blanques. Noves. Supernoves. Estels de neutrons i púlsars, forats negres, - Via Làctia. Les galàxies. Classificació de les galàxies. Els quàsars. - Recessió de les galàxies. Radiació còsmica de fons. El Big Bang. El teixit còsmic. Nucelosíntesi cosmològica. La fi de l’Univers. Oferta: 6 crèdits: 4,5 teòrics i 1,5 pràctics (observació i planetari). Per estudiants de qualsevol ensenyament de la UB o la UPC, excepte Física. Coneixements de Matemàtiques i Física: elementals. Horari i lloc: Dilluns, dimarts i dijous, de 13:10 a 14:40. Primera classe: el 2 d’octubre de 2007 (darrera classe: abans de Nadal). Facultat de Física UB (Martí i Franquès 1). Aula A34M (provisional). Professor: Dr. Blai Sanahuja; correu electrònic: Informació: Secretaria de la Facultat de Física (Telèfon: ) Examen: Primera convocatòria: 4 de febrer de 2008 (aula i hora habituals de classe) Segona convocatòria: 3 de març de 2008 Departament d’Astronomia i Meteorologia