2.1.- Context en què es desenvolupa.

Slides:



Advertisements
Presentaciones similares
La Revolució Russa 1917 LENIN.
Advertisements

El pes de la responsabilitat. Guillermo Mordillo és un dibuixant argentí que utilitza molt sovint el món de l’esport en les seves creacions gràfiques.Aquí.
La Guerra del Francès: resistint en nom de qui?
5.- EL TERCER MÓN I ELS PROBLEMES HERETATS DEL COLONIALISME (I).
CORAL DEL PARE CLARET.
NOSALTRES, AVUI, COM CLARET
LA RESTAURACIÓ BORBÒNICA ( )
Esdeveniments més importants del regnat d’Isabel II
CATECISME de la Conferència Episcopal Espanyola Jesús és el Senyor.
II. Déu és el nostre Pare 4. La creació és obra de l’amor de Déu.
El pensament de Karl Marx.
LA REVOLUCIÓ RUSSA.
TEMA 8.- LA REVOLUCIÓ SOVIÈTICA I L’URSS ( ).
Quina és la fórmula de la felicitat que ens dóna la paraula de Déu?
EL FEIXISME ITALIÀ.
La Dictadura de Franco: Espanya de 1939 a 1975
la depressió dels anys trenta
5.- DE LENIN A STALIN ( ) La Revolució Russa té influència en tota Europa: espartaquistes (Al.), Hongria, França, Espanya,... Es funda la IIIª Internacional.
La Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques
5.- DE LENIN A STALIN ( ) La Revolució Russa té influència en tota Europa: espartaquistes (Al.), Hongria, França, Espanya,... Mort de Lenin (1924)
10 L’ascens dels totalitarismes feixista i nazi ESQUEMA RECURSOS
2.3.- La dictadura feixista.
2.- RESTAURACIÓ I REVOLUCIÓ LIBERAL.
L’Espanya contemporània: el trànsit del segle XIX al XX
Tema 12. Els anys del franquisme (1)
Història dels moviments socials
● Un home perseguit implacablement (v ● Un home perseguit implacablement (v. 9) apel·la al poder de Déu perquè el deslliuri dels seus adversaris.
EL MOVIMENT OBRER A ESPANYA
Senyor, ensenya’m a ser feliç i a donar pau!
EDAT MODERNA Repàs 2n ESO.
4.- LA REVOLUCIÓ OBRERA D’OCTUBRE DEL 1917.
4.- LA REVOLUCIÓ OBRERA D’OCTUBRE DEL 1917.
3.- L’ALEMANYA NAZI ( ) Causes de l’ascens del nazisme.
Aprenem a trasplantar Cicle Inicial.
4.- LES CONSEQÜÈNCIES DE LA GUERRA (I): TERRITORIALS.
3.3.- La construcció d’una dictadura nazi (I).
Georgiana Triscariu, Cinthya Loayza i Pamela Morán
ELS DRETS SOCIALS Rics i pobres
Som nois i noies de 5è de l’escola Seat
1 u n i t a t El Dret del Treball.
LA REVOLUCIÓ RUSSA Antecedents
Tema 8. El període d’entreguerres ( ) (1)
la depressió dels anys trenta
3.4.- La derrota nazi (febrer 1943 – maig 1945).
EL SEXENNI DEMOCRÀTIC ( ) La Revolució de setembre de 1868
Col·legi Sant Josep Obrer L’Hospitalet de Llobregat
La vida és un do de Déu i un servei als altres
Vivim-la amb el sacerdot
valors humans i socials
Potser la seva vestimenta deia el que la seva ànima volia reflectir
La història de Sísif Mitologia Grega.
"SENYOR, ENSENYA’M A SER FELIÇ I A DONAR PAU!"
TEMA 11.- LA SEGONA GUERRA MUNDIAL ( )
Júlia Mir Domènech i Claudia Esther Zuniga
ELS ORÍGENS DE LA PRIMERA REVOLUCIÓ INDUSTRIAL
Constitucions espanyoles dels segles XIX i XX (1/3)
“DÉU ET PARLA. DESCOBREIX LA SEVA PARAULA”
Per la PAU, en record de RACHEL CORRIE.
· Tema seleccionat: Compartir.
“Senyor, ensenya’m a ser feliç i a donar pau”
Els “trapicheos” d’uns quants socialistes al nostre poble Palau-solità i Plegamans $
RELAT CURT El drac de l’aigua
HANSEL I GRETEL Hansel i Gretel vivien amb el seu pare un pobre llenyataire i la cruel madrastra. Eren tan pobres que gairebé ja no tenien ni menjar per.

Als de la Bisbal tan els fots quedar bé com mal.
Temps de Quaresma.
3. Karl Marx: el materialisme històric 3. 5
CONTE LA FADA EMPATIA VISITA UNA ESCOLA.
Transició de diapositives manual
Per primera vegada, el diumenge 20 de febrer
Transcripción de la presentación:

2.- LA ITÀLIA FEIXISTA (1922-39) 2.1.- Context en què es desenvolupa. 2.2.- La pujada al poder de Mussolini. 2.3.- La dictadura feixista. 2.4.- Un marcat dirigisme econòmic. 2.5.- Un control social estricte.

2.1.- Context en què es desenvolupa. Econòmiques: destrucció, crisi greu i augment dels preus → descontent Territorials: als tractats de pau no li donen a Itàlia els territoris promesos (Fiume, Ístria, Trentino,...) → irredemptisme Conseqüències Iª G.M. Socials: el descontent dels pobres provoca l’ascens del comunisme, amb vagues, protestes i ocupacions de terres pels camperols (1919-20) Polítiques: el descontent genera crítiques i desconfiança cap a la inestable democràcia (monarquia parlamentària) "Però això era en 1920: tota Itàlia tremolava amb la febre revolucionària i molt ràpidament la cosa va canviar de caràcter. Els obrers van pensar que havia arribat el moment d’apoderar-se definitivament dels mitjans de producció. Es van preparar armant-se per a la defensa, transformant moltes fàbriques en veri- tables fortaleses i començant a organitzar la producció pel seu compte. Els pa- trons van ser apartats o declarats en estat d’arrestats. Era l’abolició de fet del dret de propietat i el govern deixava fer perquè es sentia impotent per a oposar- se. El moviment s’estenia i englobava a altres categories: per totes parts els camperols ocupaven la terra. Era la revolució que començava i que es desenvolupava d’una manera, diria jo, quasi ideal.” E. Malatesta. Publicat en L 'Umanitá Nuova. 28 de juny del 1922. Por de la burgesia davant l’ascens del comunisme, les vagues i les ocupacions de terres El govern, dèbil, no pot fer res per frenar les accions dels obrers Gran part de la burgesia recolza el feixisme Inestabilitat política (5 governs en 3 anys) Crisi econòmica Crisi social Descomposició de l’estat liberal + + = Ascens del comunisme i el feixisme Augment de l’ultranacionalisme revengista (irredemptisme) Expedicions d’ex-combatents descontents, dirigits per d’Annunzio, ocupen el Fiume, desobeint el govern

2.2.- La pujada al poder de Mussolini. Mussolini funda els Fasci di Combattimento, barrejant populisme i nacionalisme (1919) En 1921 es transforma en el Partit Nacional Feixista (PNF) Pàg. 177 Doc. 8 Programa del PNF: crear un Estat fort, defendre la propietat privada i expansionisme Rep diners de la burgesia, suport de l’exèrcit i recolzament social de burgesia i descontents Ataquen violentament a persones i institucions d’esquerres La policia no actua i els jutges es posen penes mínimes Boicotegen la vaga general (1922) Milers de feixistes arriben a Roma i ocupen els edificis públics Marxa sobre Roma (octubre 1922) “Es parla molt de l’activitat violenta dels feixistes. Ens apropiem per a nosaltres sols el dret de controlar-la i, si arriba el cas, d’eliminar-la (...). Mentrestant, i sempre que ho considerem necessari, continuarem colpejant amb major o menor intensitat els cranis dels nostres enemics, és a dir, fins que la veritat penetre en ells (...). El programa de la política exterior del feixisme comprèn una sola paraula: expansionisme.” Benito Mussolini. Fragment d’un discurs. 1921. El govern és obligat a dimitir El rei i l’exèrcit es neguen a actuar contra els feixistes El rei li encarrega a Mussolini formar un nou govern 1922: Mussolini forma un govern de coalició, mantenint el Parlament, les llibertats i la democràcia formal 1923: Mussolini s’atorga plens poders i reforma la llei electoral per a preparar les eleccions del 1924 El camí cap a la dictadura (1922-24) 1924: Mussolini guanya unes eleccions manipulades (pucherazo) El socialista Matteotti denuncia la corrupció i és assassinat Mussolini accepta la seua responsabilitat L’esquerra abandona el Parlament i Mussolini es fa amb el poder absolut