La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

Som nois i noies de 5è de l’escola Seat

Presentaciones similares


Presentación del tema: "Som nois i noies de 5è de l’escola Seat"— Transcripción de la presentación:

1 Som nois i noies de 5è de l’escola Seat
de Barcelona, al barri de la Marina.

2 “D’on surt la nostra ombra?”
A la classe de Medi ens vàrem preguntar quins dubtes voldríem aclarir envers: “D’on surt la nostra ombra?”

3 Vàrem elaborar diverses hipòtesis i un dibuix de com crèiem que es produïa
La meva ombra surt perquè el Sol ens enfoca, nosaltres tapem la llum i surt la nostra ombra. La nostra ombra és una cosa negra que fa la nostra silueta. Depèn de la posició del Sol és més llarga o més curta.

4 Quan la llum del Sol dona directament a una persona, animal o cosa, com la llum no ho pot travessar i es fa una part quasi sense llum. L’ombra surt per la llum del Sol. Quan tapem la llum surt l’ombra.

5 Si fa sol, el terra es veu il·luminat, per tant, si nosaltres ens col·loquem davant d’un espai amb sol, la nostra silueta es veurà dibuixada al terra. Això és l’ombra i així surt.

6 Varem sortir al pati, per comprovar-ho, a diferents hores, per veure si es produïen canvis en les nostres ombres.

7 Conclusió L’ombra es produeix per la llum del Sol, aquesta no pot travessar el nostre cos i dibuixa la nostra silueta al terra del pati. Segons la posició del Sol, la nostra ombra té una forma diferent, al migdia és més curta que al matí. També succeeix el mateix amb la direcció de la nostra ombra, encara que siguem al mateix lloc l’ombra no.

8 Observació del recorregut al llarg del dia del Sol, respecte al pati i el menjador de l’escola
Varem decidir fer aquesta observació per comprovar el motiu en el canvi de posició i forma de les nostres ombres. L’arbre del pati de l’escola va servir com a referència.

9 Sortíem al pati cada hora i assenyalàvem en una fotografia de l’escola la posició del Sol i anotàvem l’hora

10 Construïm un Gnòmon i el situem al pati
Al fer les observacions, després de les 15:00 hores, l’ombra de l’arbre era tapat per l’edifici de l’escola. Per aquest motiu es van construir diversos Gnòmon i es van colocar a diferents llocs del pati on sempre feia sol. El Gnòmon és un pal vertical que permet veure el moviment i la longitud de les ombres al llarg del dia.

11 Al voltant del Gnòmon posem un paper i cada hora pintem l’ombra que produeix el pal i anotem l’hora.

12 Conclusió Després de l’observació directa del Sol i després amb el Gnòmon, hem arribat a la conclusió que el Sol surt pel costat esquerra del menjador i es pon pel costat dret.

13 Conclusió Al matí i a la tarda el Sol està mes baix i les ombres són més llargues. Al migdia està situat més alt i l’ombra és més curta. Les ombres sempre es troben situades en direcció contrària a la posició del Sol. El recorregut es una mitja circumferència.

14 Comprovació amb llum solar i artificial
Vàrem simular la posició i moviment del Sol amb l’ajuda d’una lot i el Gnòmon. Els resultats són similars als obtinguts amb l’observació exterior encara que és necessari respectar un cert angle d’inclinació del focus de llum.

15 Com es produeixen el dia i la nit
Hem comprovat a la classe que la Terra gira al voltant del Sol (moviment de translació), aquest moviment dura aproximadament 365 dies (un any). La Terra també fa un moviment de rotació, que fa que diferents zones del planeta queden exposades alternativament a la llum del Sol, la qual cosa fa que es succeeixin els dies i les nits.

16 Prenent com a referència el menjador de l’escola, vàrem mesurar els diferents angles del recorregut del Sol amb els resultats obtinguts en les diferents observacions horàries.

17 La llum com a eix principal
Durant tot el procés d’observació hi havia un seguit de paraules recurrents, les quals no en teniem coneixements suficients i les anotàvem a la pissarra, amb la finalitat d’aprendre més o d’ampliar la nostra investigació. Tot seguit afegim una petita mostra del que hem estat treballant envers la llum.


Descargar ppt "Som nois i noies de 5è de l’escola Seat"

Presentaciones similares


Anuncios Google