éssers vius o de les coses.

Slides:



Advertisements
Presentaciones similares
Lèxic: El sentit propi i el sentit figurat
Advertisements

EL VERBO.
VERB “TÉMER” 1ª Persona INFINITIU Simple: témer Compost: haver temut GERUNDI Simple: tement Compost: havent temut PARTICIPI temut, temuda, temuts, temudes.
Practica….
ORTOGRAFIA LA DIÈRESI.
EL VERB Concepte Persona i nombre El temps Formes no personals
LES CATEGORIES GRAMATICALS
SINTAXI: L’oració simple
LES CATEGORIES GRAMATICALS
DEPARTAMENT DE FILOLOGIA GREGA UNIVERSITAT DE BARCELONA
Resum Complements Verbals
Lingua e cultura catalana Unitat 3: horaris
Ortografia. Les vocals o/u àtones
EVOLUTIVA DEL LLENGUATGE
SINTAXI: L’oració simple
ORACIÓ SUBORDINADA ADVERBIAL
COM FUNCIONA AIXÒ DE LA MORFOLOGIA I LA SINTAXI
3a PART Els nens i nenes de P- 4
El mercat ELS NENS I NENES DE P-4.
TIPOLOGIA TEXTUAL ELS TEXTOS INSTRUCTIUS.
Present and past simple
CALES DE L’ESCALA.
INTRODUCCIÓ A L’ESTUDI PILAR GÓMEZ – LLUÍS GONZÁLEZ
PRESENTACIÓ CRÈDIT DE SÍNTESI 1r ESO
LES CATEGORIES GRAMATICALS
RODOLINS DEL BOSC 2nA.
El cervell s’adapta a Internet
Una forma fàcil d'obtenir algunes fórmules
Expressions de lloc.
Lingua e cultura catalana Unitat 2: ciutats i gent
BERTA I ELS TRES DESITJOS
Morfologia Verbal.
La veu passiva Tema de present.
El Reflex dels teus Actes
L’ORACIÓ SIMPLE Estructura i subjecte.
HORT = TREBALL EN EQUIP - 4t
L’interrigatiu ON serveix per demanar un lloc i és invariable:
Què son? Les instruccions són textos que exposen de manera molt clara els processos, ordres o obligacions que cal fer en un cas determinat. El text instructiu.
WEBQUEST WEB...QUÈ ? Alumnes de l’Escola ESTEL VALLSECA.
LA FESTA MAJOR I ELS GEGANTS
Companys i Companyes Avui queden 15 dies......
VERB “TÉMER”.
VERB “PATIR”.
Classificació de les oracions
Curs de Llenguatge Administratiu Valencià Juli Martínez Amorós
valors humans i socials
Tema 5: Nombres naturals i enters
HORT = TREBALL EN EQUIP - 4t
COM FUNCIONA AIXÒ DE LA MORFOLOGIA I LA SINTAXI
Curs de Llenguatge Administratiu Valencià Juli Martínez Amorós
Lingua e cultura catalana Unitat 4: habitatge i l’entorn
Somni de Nadal. Somni de Nadal.
Meditem escoltant “He menjat el Teu Cos” (7’) de la Passió de Bach
VERB “PARLAR” 1ª Persona.
L’organització del temps
VERB “PARLAR”.
Morfologia i sintaxi de Institut Salvador Vilaseca de Reus.
Hi ha totes les idees principals; totes són completes
Treball per la comunitat Bernat Molina Guillermo Soriano
Per la PAU, en record de RACHEL CORRIE.
AQUESTA QUARESMA TU POTS SER MÉS!
PRONOMS FEBLES Els pronoms febles o àtons són uns elements que equivalen a un nom o a un sintagma nominal i que es pronuncien formant una unitat prosòdica.
SISTEMA DUNAR.
Llengua catalana i literatura
La formació de mots.
Paraules, sintagmes i oracions
6a SETMANA de QUARESMA US PRESENTEM LA JOANA QUE ENS ACOMPANYARÀ EN AQUESTA SISENA SETMANA DE QUARESMA. LA JOANA DE VEGADES ES MOSTRA MOLT RESPONSABLE.
ELEMENTAL, ÉS CLAR! FITXES DE SUPORT
El que ha passat està molt bé
Sentiments cliqueu.
Transcripción de la presentación:

éssers vius o de les coses. EL VERB Els verbs són paraules que expressen accions, estats, processos, fets…. dels éssers vius o de les coses.

Les conjugacions verbals. Cada verb té diferents formes verbals. Una conjugació és el conjunt de totes les formes que pot tenir un verb. Hi ha tres models de conjugacions verbals: _ primera conjugació: infinitius acabats en –ar (treballar) _segona conjugació: infinitius acabats en –er o en -re (voler, escriure) _tercera conjugació: infinitius acabats en –ir (cosir)

La persona i el nombre del verb. Les formes de les persones verbals són les següents: Persona Singular Plural 1ª persona jo nosaltres 2ª persona tu, vosté vosaltres, vostès 3ª persona ell o ella ells o elles

Els temps verbals Els temps verbals ens indiquen quan passa l’acció del verb. Les formes verbals en present indiquen que les accions passen ara. Les formes verbals en passat indiquen que les accions ja han passat. Les formes verbals en futur indiquen que les accions encara no han passat.

El temps passat Per indicar el passat utilitzem diversos temps verbals: Temps simples Temps compostos Imperfet: feia Perfet: ha fet Plusquamperfet: havia fet Passat perifràstic: va fer

El temps futur Per indicar el futur fem servir dos temps verbals: _ el futur (arribarà) _ el futur perfet (hauré arribat)

El mode verbal En la conjugació verbal, a més de la persona, del nombre i del temps, hi ha el mode, que ens dóna més informació.

Existeixen els modes següents: - el mode indicatiu, que expressa una acció, un fet real o una condició (Sé que t’agradaria aquesta bicicleta) _ el mode imperatiu, que expressa una ordre (Para taula!) -el mode subjuntiu, que expressa un desig o una suposició (Cal que facis bondat)

Les formes no personals del verb Hi ha algunes formes verbals que no tenen ni persona ni nombre: són les formes no personals. Les formes verbals no personals són les següents: _ l’infinitiu, que és el nom del verb i indica la conjugació (anar, venir, perdre) _ el gerundi, que expressa una acció simultània o anterior a l’acció principal (anant, venint, prenent). _ el participi, que es fa servir per formar els temps compostos ( ha anat, havia vingut, ha pres)

L’infinitiu El passat perifràstic es forma amb el present d’indicatiu del verb anar més l’infinitiu del verb que es conjuga. _ va + tallar verb anar infinitiu conjugat

El participi El perfet es forma amb el present d’indicatiu del verb haver més el participi del verb que es conjuga. ha + agradat verb haver conjugat participi

El gerundi Recorda que el gerundi expressa una acció simultània o anterior a l’acció principal Veient que plovia, he agafat el paraigua. Sopant sempre escolto música. M’he fet aquest tall collint les roses.

El verb haver El verb haver ajuda a formar els temps compostos de la conjugació dels altres verbs. ÉS UN VERB AUXILIAR. Ha dit una mentida, perfet del mode indicatiu Quan hagi partit les taronges se les menjarà, perfet del mode subjuntiu.

El verb en la frase El verb és el nucli del sintagma verbal d’una oració.

Frases amb el verb ser Quan el ver ser és el nucli del sintagma verbal i va seguit d’un o més adjectius, les frases s’anomenen atributives: El gos és negre. En Joan és ros. Les frases que tenen com a nucli del sintagma verbal altres verbs que no són el verb ser s’anomenen predicatives: El gos menja un os. Avui no plou.