La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

La formació de mots.

Presentaciones similares


Presentación del tema: "La formació de mots."— Transcripción de la presentación:

1 La formació de mots

2 Les famílies de paraules

3 Les paraules es poden agrupar en famílies.
Totes les paraules d’una família comparteixen una arrel comuna o lexema. Exemples: Mar, submarí, marí, submarinista Ric, ricament, rica, enriquir, riquesa, enriquiment Mirar, mirador, miratge, mirall, emmirallat, mirarà, mirem Per tant, els lexemes d’aquestes famílies són: mar-, ric-, mir-.

4 La paraula primitiva i les derivades
La paraula primitiva és la paraula simple de la qual deriven les altres. Així dels exemples anteriors les paraules primitives són: mar, ric i mirar. Les paraules derivades són aquelles que tenen l’arrel i un o més morfemes derivatius. Mar: marí, submarí Les paraules derivades pertanyen a categories Ric: enriquir, ricament gramaticals diferents. Mirar: mirall, mirem

5 Morfemes derivatius i flexius
S’afegeixen després del lexema i ens indiquen el gènere, nombre, persona i temps… Gènere: Indiquen si la paraula és masculina o femenina (re-ina, nen-a) Nombre: Indiquen si la paraula és singular o plural (cadir-es, bou-s) Persona: Permeten relacionar el verb amb la persona que fa l’acció (cantar-eu, cantar-em) Temps: Indiquen en quin moment es produeix l’acció del verb: present, passat o futur.

6 Derivatius Afegits a un lexema, porten a la construcció d’una nova paraula. Si van davant l’arrel s’anomenen prefixos I darrere sufixos Sub- mar- -inista Prefix arrel sufix

7 Separació de lexema i morfemes
CALCULADORES 1r. Destriem el lexema a partir del mot que tenim i d’altres paraules de la mateixa família (calcular, càlcul…). Deduïm que el lexema és càlcul- 2n. Què fem amb –adores? –es (morfema flexiu): podem veure que ens indica plural. -ador (morfema derivatiu): afegit al lexema ens porta a construir una nova paraula amb un nou significat “instrument que serveix per calcular.”

8


Descargar ppt "La formació de mots."

Presentaciones similares


Anuncios Google