UNITAT 1. ELS GÈNERES LITERARIS

Slides:



Advertisements
Presentaciones similares
Profesora Diane Arenas
Advertisements

Los géneros literarios
LA LITERATURA: TRANSMISIÓN Y GÉNEROS
EL MESTER DE CLERECÍA SIGLO XIII.
su vehículo habitual es el
Subgéneros narrativos
iv.-c José María Vásquez becerra #23 19/10/2015
LES CATEGORIES GRAMATICALS
Els gèneres narratius Gèneres literaris: narrativa (en prosa), poesia (en vers) i teatre. Gèneres narratius: Mite: Relats primitius que volen explicar.
Unitat 1. EL LLENGUATGE LITERARI
Com estudiar… El subratllat Organització de la informació Esquemes
HISTÒRIA DE LA LLENGUA Cristina J. Calabuig Curs
Tema 4: L’inici del cicle comptable
El comentari de text.
P-3 P-4 P-5 QUÈ FEM AL LABORATORI ? ESCOLA PAU DELCLÒS. TARRAGONA Curs FEM HIPÒTESIS SOBRE ELS FENÒMENS FÍSICS I QUÍMICS OBSERVEM,
C/ San Rafael, Gandia Tfno Departament llengua i valencià Pilar Román
Joan Puig i Ferreter.
Característiques i classificació.
L' ASSAIG DEPARTAMENT DE LLENGUA I VALENCIÀ –Tema III 1 1
EVOLUTIVA DEL LLENGUATGE
Oda a Guynemer ADRIÀ VELASCO SAURA.
EL PROFETA Pablo Gargallo Escultura segle XX.
Gèneres teatrals..
Presentació de la base de dades
EL CONTE UNITAT 2 Llengua i valencià 1 1
DESCRIPCIONS D’ESPAIS Departament llengua i valencià Pilar Román 1 1
TEMA 1 DEPARTAMENT DE LLENGUA Y VALENCIÀ (Valencià)
ANÀLISI EL CAFÈ DE LA MARINA
MONESTIR DE PEDRALBES El Monestir de Pedralbes és un dels edificis més valuosos del gòtic català, que conserva el claustre gòtic considerat el més gran.
REUNIÓ AMB PARES I MARES DE 3r I 4t D’ESO
I ARA, QUÈ PUC FER?.
Literatura catalana medieval. Prosa
LES CATEGORIES GRAMATICALS
MIQUEL MARTÍ I POL ( ) EN HOMENATGE.
LA NOVEL.LA HISTÒRICA Departament llengua i valencià Pilar Román 1 1
1. Aristòtil 1.4 El problema de l’ésser humà i del coneixement
Lingua e cultura catalana Unitat 2: ciutats i gent
AUSIÀS MARCH ( ).
SOCIOLINGÜÍSTICA COMUNICACIÓ Pàg
Presentació TAP B Qm Tardor 2010 ETSAV
DEL TEXT INFORMATIU AL TEXT DIDÀCTIC
DE LA DURADA AL RITME.
Tipus segons l’extensió CONTE LLARG/NOVEL·LA CURTA
L´assaig de postguerra
IES DE VILADECAVALLS (VALLÈS OCCIDENTAL) 678 ALUMNES DISTRIBUÏTS EN:
MUTACIÓ Eduardo Chillida Escultura segle XX.
2. L’empirisme de Hume 2.1. L’origen i la constitució del coneixement
L’orientació acadèmica i professional dels alumnes d’ESO:
RACONS RECURS PEDAGÒGIC QUE PERMET CREAR ESPAIS DE JOC ORGANITZATS A L’AULA Amb els racons es simbolitza la realitat exterior i es recrea un escenari.
REVISIÓ DELS DOCUMENTS DE FONOLOGIA I LLENGUATGE
EL CÒMIC.
Curs de Llenguatge Administratiu Valencià Juli Martínez Amorós
LES ONG: CAMINANT PEL MÓN
Curs de Llenguatge Administratiu Valencià Juli Martínez Amorós
Gèneres Musicals.
LA LITERATURA ANTIGA I ELS GÈNERES LITERARIS
EL LLENGUATGE LITERARI
Comèdia: Plaute i Terenci
TEMA 4 DEPARTAMENT DE LLENGUA Y VALENCIÀ (Valencià)
CONNEXIONS SENSE CABLES I DISPOSITIUS MÒBILS
SALUT MENTAL.
Continuació: el temps II
Introduccion: Poema, versos, rima, metrica y estrofas
Segons la profunditat psicològica:
Pàgina El problema de l’origen del coneixement i la veritat 1.2 L’origen i la constitució del coneixement: hume L’origen i la constitució del coneixement.
COM FER UNA EXPOSICIÓ ORAL
DE L’ORGANIGRAMA AL DIBUIX Dinàmica i funcionament de la ciutat
VICTOR CATALÀ.
TRETS DIFERENCIADORS 4t ESO
La lírica.
Transcripción de la presentación:

UNITAT 1. ELS GÈNERES LITERARIS

ÍNDEX 1. Definició 2. Característiques 3. Classificació 3.1. La poesia 3.2. La narrativa 3.3. El teatre 4. Fonts consultades

Definició 2. Característiques Gèneres literaris: Manifestacions formals de les obres literàries que es classifiquen tenint en compte l’estructura i el contingut. 2. Característiques • Predomini de la funció poètica del llenguatge: l’atenció de l’acte comunicatiu se centra en el missatge, en la manera com aquest s’estructura i s’expressa. • El llenguatge literari: creatiu, carregat d’expressivitat amb l’ús de figures retòriques (efecte estètic).

3. Classificació 3.1. La poesia 3.1.1. La poesia narrativa La poesia narrativa és la poesia èpica (narració de les gestes dels herois o dels fets històrics o llegendaris d’un poble, d’una comunitat ; per exemple: l’Odissea d’Homer). 3.1.2. La poesia lírica La poesia lírica és l’expressió dels sentiments i de les emocions del poeta. Hi predomina, doncs, la subjectivitat.

3.1.3. Elements bàsics de la poesia • Els versos: Versos d’art menor (versos de menys de nou síl·labes) i versos d’art major (versos de nou síl·labes o més). • El ritme: Repetició de combinacions de síl·labes tòniques i àtones. Les unitats rítmiques o peus rítmics més corrents en català: la combinació de dues síl·labes (àtona-tònica o tònica-àtona). • La rima: Repetició dels sons al final dels versos a partir de l’última vocal tònica. Classificació: . Consonant: Repetició de sons vocàlics i consonàntics.

.Masculina: Paraula rimada: aguda. .Assonant: Repetició de sons vocàlics. .Masculina: Paraula rimada: aguda. .Femenina: Paraula rimada: plana o esdrúixola. .Versos blancs: Versos sense rima, però subjectes a una regularitat mètrica i a un ritme. .Versos lliures: Versos sense rima ni regularitat mètrica. •Les estrofes Classificació: .L’apariat: Dos versos amb rima consonant. .El tercet: Estrofa de tres versos.

.La quarteta: Estrofa de quatre versos d’art menor. .El quartet: Estrofa de quatre versos d’art major. .El quintet: Agrupament de cinc versos d’art menor o major. .El sextet: Estrofa de sis versos, d’art menor o major. .L’octava: Estrofa de vuit versos, generalment d’art major. .La dècima: Composició mètrica de deu versos, generalment d’art menor. .El sonet: Composició mètrica formada per dos quartets i dos tercets. (Versos isosil·làbics: Versos amb el mateix nombre de síl·labes; Versos anisosil·làbics: Versos amb un nombre de síl·labes diferent.)

3.1.4. Les figures retòriques (Vegeu pàgines 12-14 del llibre de text.) • Les fonètiques: Incideixen en els sons de les paraules. A tall d’exemple, l’homofonia: identificació fonètica total de dues paraules de significat diferent (exemple: tems i temps). • Les morfosintàctiques: Incideixen en la forma. A tall d’exemple, el polisíndeton: ús abundant de conjuncions coordinades. • Les semàntiques: Incideixen en el significat. A tall d’exemple, la hipèrbole: exageració (exemple: personatges que es feien ombra amb els peus).

3.2. La narrativa Gènere literari l’autor del qual narra uns fets reals, imaginaris o fantàstics. 3.2.1. Classificació ▪ Narrativa de ficció a) Culta Conte: Narració breu, en prosa, de gran intensitat narrativa. Novel·la: Narració extensa, en prosa, que explica una història de ficció (novel·la realista; històrica; d’aventures; psicològica...).

b) Popular Rondalla: Narració breu de caràcter oral destinada als nens, situada en un espai i en un temps indeterminats, que combina fets reals i fantàstics, amb una finalitat moralitzadora. Llegenda: Narració fantàstica que parteix d’un fet històric, situada en un espai i en un temps determinats, concrets. ▪Narrativa de no ficció (prosa literària) més representativa Assaig: Exposició de les opinions de l’autor sobre temes ben diversos (política, història...). Dietari: Registre de les anotacions que l’autor fa diàriament de les vivències, de les reflexions...

Memòries: Narració de fets públics i privats viscuts per l’autor. Biografia: Obra narrativa sobre la vida d’un personatge escrita per estudiosos amb l’objectiu de destacar-ne el protagonisme en la vida pública i en les activitats diverses (professionals, creatives...). 3.2.2. Elements bàsics de la narrativa • Estructura: Manera com s’ordenen els fets d’una narració. .Lineal: Fets narrats cronològicament. .No lineal: Fets narrats que es presenten a partir d’anticipacions o retrospeccions. .Oberta: Sense desenllaç concret de la història.

• El punt de vista: Perspectiva del narrador en relació als fets que explica i l’actitud que hi adopta. .Intern (1a persona): El narrador és un personatge de la història. .Extern (3a persona): El narrador és un personatge que no participa dels fets de la història. Pot ser omniscient (narrador que ho sap tot sobre els personatges i sobre la història) o objectiu (narrador que només sap tot allò que es pot veure; no entra, doncs, en l’interior dels personatges). • L’espai: Marc ambiental (tancat o obert) on passen els fets de la narració.

• El temps .Extratextual o històric: Època en la qual passen els esdeveniments narrats. .Intern (textual) o narratiu: Durada dels esdeveniments narrats. • Els personatges .Principals: Protagonistes de l’acció. .Secundaris: Personatges que no formen el nucli de l’acció. .Plans: Personatges simples en la seva caracterització. No pateixen canvis al llarg de la narració. .Rodons: Personatges complexos en la seva caracterització. L’entorn, els altres personatges i els fets que els passen els fan canviar en la manera de pensar, d’actuar...

3.3. El teatre 3.3.1. Classificació Gènere literari que representa fets reals o imaginaris en un espai concret, davant d’un públic. 3.3.1. Classificació ▪ El teatre culte a) La tragèdia (origen: antiga Grècia): Presenta un conflicte irresoluble amb conseqüències tràgiques. El llenguatge és culte. b) El drama (origen: drama satíric grec): Gènere mixt (a mig camí entre la tragèdia i la comèdia). També presenta un conflicte desgraciat (com la tragèdia), però se sol ambientar en un món real i els personatges són més propers a l’espectador que no pas els tràgics. Utilitza un llenguatge estàndard.

c) La comèdia (origen: antiga Grècia): Presenta una acció des d’un punt de vista humorístic, amb desenllaç feliç. Utilitza un llenguatge col·loquial. Té una intenció crítica o moralitzadora. ▪ El teatre popular Teatre religiós: Els misteris (temàtica religiosa), agrupats en cicles segons el tema i l’època de l’any (per exemple: els Pastorets, la Passió d’Esparreguera...). b) Teatre profà Entremès: Peça teatral breu escrita en un llenguatge simple, representada entre les parts d’una comèdia. Sainet: Peça teatral d’un sol acte que retrata les classes socials amb ironia (precedent de la comèdia de costums).

3.3.2. Elements bàsics del teatre • Els actes: Parts principals en què es divideix una obra de teatre. • Les escenes: Parts en què es divideix cada acte. • Els quadres: Parts de cada acte amb el mateix escenari. • L’estructura argumental .Plantejament: Presentació dels personatges i exposició del conflicte. .Nus: Part en què es desenvolupa la trama. .Desenllaç: Part en la qual es resol el conflicte.

4. Fonts consultades ARMENGOL, R. i altres. Llengua catalana i literatura 1. Barcelona: Castellnou, 2008. CARBONELL, A. i altres. Entre línies. Llengua catalana i literatura 1. Barcelona: Teide, 2000. GUILUZ, T. ; JUANMARTÍ, E. Llengua catalana i literatura 1. Barcelona: Text. La Galera, 2006.