.

Slides:



Advertisements
Presentaciones similares
   .
Advertisements

U2. Expressió Gràfica Tecnologia, 1r d’ESO.
Matemàtiques Geometria.
L’electricitat:l’energia més versatil.
REACCIONS DE TRANSFERÈNCIA DE PROTONS
Superfícies.
Unitat 2 – El Dibuix tècnic
Tipus de matrius quadrades Matriu inversa A-1
ORIENTACIÓ I COORDENADES GEOGRÀFIQUES
 El fetge és l'òrgan que forma la sang.
Els instruments musicals
LA GRAVETAT SOTA SOSPITA
LES MÀQUINES SIMPLES.
BAUHAUS, una escola d’art
Normes per escriure-les
OLIMPIADA MATEMÀTICA 2010 FASE PROVINCIAL PRIMÀRIA PROVA INDIVIDUAL
El moviment ESQUEMA INICI ESQUEMA INTERNET PER COMENÇAR INTERNET
COSSOS GEOMÈTRICS LA VINYA.
ÀREES I PERÍMETRES DE FIGURES PLANES
L’aula de Tecnologia. Eines i operacions
Cambios en el espacio: transformaciones geométricas
Cambios en el espacio: transformaciones geométricas
LES MESURES.
Col·legi BEAT RAMON LLULL
El Planeta Terra.
Writer 4... mira’t bé la pàgina
UD: EXPRESSIÓ GRÀFICA: perspectives
Material de laboratori
Tècniques de representació gràfica
UNITAT 1: Els nombres reals (I)
Mecanismes El cargol El cargol és un pla inclinat que s’enrotlla sobre una superfície cilíndrica. Aplicant poca força podem aixecar grans càrregues, per.
Problemes prova individual
ELS NOMBRES ENTERS.
Cinemàtica II: ESTUDI DELS MOVIMENTS.
Problemes prova individual
Taller de flotació 1.
OLIMPIADA MATEMÀTICA 2009 FASE PROVINCIAL PROVA INDIVIDUAL
LA LLUM És una forma d’energia que percebem amb el sentit de la vista
Tema 8: Magnituds en cinemàtica
TEMA 5 : FUNCIÓ DE NUTRICIÓ
Del Pla a les 3D
OLIMPIADA MATEMÀTICA 2009 FASE autonómica SEGON CICLE PROVA INDIVIDUAL
QUÈ FA QUE UNA PILOTA BOTI MÉS QUE UNA ALTRA?
OLIMPIADA MATEMÀTICA 2011 FASE PROVINCIAL PROVA INDIVIDUAL
COSSOS GEOMÈTRICS LA VINYA.
TRIGONOMETRIA Conceptes bàsics: Triangle (tres costats i tres angles)
OLIMPIADA MATEMÀTICA 2008 FASE PROVINCIAL PROVA INDIVIDUAL
Normes bàsiques d’acotació.
POLÍGONS REGULARS a partir del costat Joan Ristol Professor de Dibuix
XXIII OLIMPíADA MATEMÀTICA 2012
MUTACIÓ Eduardo Chillida Escultura segle XX.
Matemàtiques 3er E.S.O..
PROPIETATS DE LA LLUM La llum es propaga en línea recta.
Problema 1: Trobar la recta que passa pel punts A(2, -3) i B(-1, 3)
Tema 7: GEOMETRIA 3. Figures Planes
Els Políedres.
Ruben Balada Tripiana Informática
OBRIM PORTES CEIP MARIAN AGUILÓ 3r CICLE
Els corriols Piu i Piua.
OLIMPIADA MATEMÀTICA 2009 FASE autonómica PRIMER CICLE
Dibuix Tècnic Sistemes de representació.
Tema 2. Representació de la Terra
XXIII OLIMPìADA MATEMÀTICA 2012
Introducció a l’experimentació
Matemàtiques Geometria.
HARDWARE.
MORFOLOGIA i SINTAXI PRONOMS RELATIUS i PRONOMS INTERROGATIUS
TUTORIAL BÀSIC PER A LA GESTIÓ DE LA UBICACIÓ DE LES PERSONES EN L’APLICACIÓ DEL CATÀLEG D’ESPAIS SERVEI TÈCNIC I DE MANTENIMENT.
LES MÀQUINES.
Una experiència a l’aula
Transcripción de la presentación:

   

Índex de diapositives Què en saps de…? El paper Llapis, portamines i retoladors El regle Escaire i cartabó. Traçat de paral·leles. Escaire i cartabó. Traçat de perpendiculars. Activitat 1. Representació El transportador d’angles. Com es traça un angle? Com es traça un angle amb escaire i cartabó? El compàs Construcció d’un tangram I Construcció d’un tangram II Construcció d’un tangram III Activitat 2. Representació

Sumari Suports: · Paper Instruments de dibuix: · De traçat · Auxiliars

Què en saps de..? 1. Quin és el nom de les eines de mesura que hi ha a la fotografia? 2. Quina altra aplicació té el compàs, a més de servir per traçar arcs i circumferències? 3. Com es diu l’eina de traçat que pot guardar a dins mines calibrades? 4. Quin nom rep el paper transparent, utilitzat principalment per calcar dibuixos a tinta?

El paper Els papers més utilitzats en dibuix tècnic són: Paper opaco Paper vegetal Paper mil·limetrat Paper per a croquis Cada un dels formats s’obté dividint per dos el costat més gran del format anterior. Format Amplada (mm) Llargada (mm) Superfície (m²) A0 841 1189 1 A1 594 1/2 A2 420 1/4 A3 297 1/8 A4 210 1/16 A5 148 1/32 A6 105 1/64

Llapis, portamines i retoladors Secció de dos llapis Circular Tipus de mina Xifres Lletres Algunes aplicacions Toves 0-1 8B a 3B Dibuix artístic Mitjanes 2-3 2B – B – HB – F Dibuix de croquis Dures 4-5 H a 5H Dibuix de plànols Extradures 6-9 6H a 10H Dibuix sobre superfícies dures Mina Hexagonal

El regle El regle és un instrument de forma rectangular i poc gruixut que s’utilitza per traçar línies rectes, transportar longituds i mesurar segments. Té bisellat el costat on hi ha la graduació en mil·límetres. Normalment, els que es fan servir en dibuix tècnic són de fusta o de plàstic transparent. Les longituds dels regles més usuals són de 20 o 30 cm, encara que se’n poden trobar de fins a 80 cm. Tots estan bisellats pel costat on tenen la graduació.

Escaire i cartabó. Traçat de paralel·les. Es col·loca l’escaire de manera que la hipotenusa coincideixi amb la línia a partir de la qual es volen traçar les paral·leles. Mentre se sosté l’escaire amb la mà dreta, amb l’esquerra s’acosta el cartabó fins que la seva hipotenusa coincideixi amb el catet esquerre de l’escaire. Agafant amb força el cartabó amb la mà esquerra, es desplaça l’escaire i se n’utilitza la hipotenusa per traçar paral·leles.

Escaire i cartabó. Traçat de perpendiculars Els dos primers apartats són els mateixos que els del traçat de les paral·leles. Agafant el cartabó amb la mà esquerra, es gira l’escaire fins que la seva hipotenusa sigui perpendicular a la línia. Es continua agafant el cartabó amb la mà esquerra i amb la dreta es desplaça l’escaire; d’aquesta manera, es poden traçar línies perpendiculars a la línia donada.

Activitat 1. Representació Dibuixa sis quadrats iguals en una làmina DIN A4 i traça: a) Línies horitzontals paral·leles amb una separació de 10 mm. b) Línies horitzontals paral·leles amb una separació de 5 mm. c) Línies verticals paral·leles amb una separació de 10 mm. d) Línies paral·leles amb una inclinació de 45º respecte de l’horitzontal, separades 10 mm. e) Línies paral·leles amb una inclinació de 30º respecte de f) Línies paral·leles amb una inclinació de 60º respecte de

El transportador d’angles Com es traça un angle? Dibuixarem una línia i marcarem un punt. A continuació, posarem el transportador de manera que el punt de referència coincideixi amb el punt que hem marcat a la línia. Aleshores, marcarem els graus que volem que tingui l’angle i, finalment, traçarem una línia entre aquesta marca i el punt senyalat a la recta.

Escaire i cartabó Com es traça un angle amb escaire i cartabó?

El compàs El compàs és un estri que s’utilitza per traçar arcs i circumferències. Està format per dos braços articulats units per un extrem. En un dels braços hi ha el portaagulles i en l’altre s’hi poden acoblar diferents accessoris, com el portamines, una altra agulla o un adaptador per a retoladors. Alguns compassos tenen entre els dos braços una rodeta inserida en un cargol roscat, que fa la funció d’afinar la precisió de l’obertura. Correcte Incorrecte

Construcció d’un tangram (I) El tangram és un joc xinès d’una antiguitat mil·lenària. Consta de set peces: 2 triangles petits, 2 triangles grans, 1 triangle mitjà, 1 quadrat i 1 paral·lelogram. Amb aquestes set peces es poden compondre moltes figures. Et proposem que construeixis un tangram amb una cartolina.

Construcció d’un tangram (II) Traça una línia horizontal i marca el segment AB = 12 cm. Des del punt A, dibuixa una perpendicular al segment amb l’ajut de l’ escaire i el cartabó. Recolza l’agulla del compàs al punt A i amb l’obertura AB traça un arc que talli la perpendicular al punt C. Recolzant l’agulla del compàs primer en B i després en C, amb l’obertura AB, descriu uns arcs que es tallin al punt D. Ara ja tens un quadrat de 12 cm de costat. Uneix el punt C amb D i B.

Construcció d’un tangram (III) Traça la diagonal AD i marca, amb l’ajut del regle, el punt mitjà M d’AB. Des del punt M, traça una paral·lela a AD fins que es talli amb BD al punt E. Traça la diagonal CB, que tallarà AD al punt O, fins que es trobi amb ME al punt F. Des de F, dibuixa una paral·lela a BD fins que es trobi amb AD a G. Des del punt M, traça una paral·lela a la línia CF que talli AD al punt F. Retalla seguint les línies marcades i obtindràs les set peces.

Activitat 2. Representació