La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

Tema 2. Representació de la Terra

Presentaciones similares


Presentación del tema: "Tema 2. Representació de la Terra"— Transcripción de la presentación:

1 Tema 2. Representació de la Terra
Localització i representació

2 1.- ORIENTAR-SE Segurament alguna vegada has preguntat a algú com podies arribar a una adreça determinada. Aquesta persona, per orientar-te, haurà fet servir expressions com: Quan arribis a la farmàcia, tomba cap a la dreta Continua recte Gira cap a l'esquerra després de l'escola Orientar-se amb punts de referència Orientar-se en alguns espais, com el desert, el mar o el bosc, és molt difícil. Per això, les persones hem buscat punts de referència: el Sol i les estrelles, que ocupen una posició fixa al cel, és a dir, sempre estan al mateix lloc.

3 1.- ORIENTAR-SE Amb el Sol i les estrelles podem trobar els punts cardinals. Orientar-se amb el sol: els punts cardinals Els punts cardinals són: el NORD (septentrional o boreal)  el SUD (meridional o austral) l'EST (oriental o llevant) l'OEST (occidental o ponent)

4 1.- ORIENTAR-SE Els punts cardinals
Per orientar-nos cal trobar el nord i, a partir d'ell, les altres direccions. Al matí, el Sol surt per l'est i, al vespre, es pon per l'oest. Si sabem això, ja podem situar els altres punts cardinals.

5 1.- ORIENTAR-SE Orientar-se amb les estrelles i la natura
Les estrelles La natura L'única estrella que sempre veiem La vegetació creix més cap al al mateix lloc és l'estrella polar, on toca més el Sol. que assenyala el nord de la Terra, i la Creu del Sud indica el sud de la Terra.

6 1.- ORIENTAR-SE Orientar-se amb els aparells La brúixola
Un instrument per orientar-se és la brúixola. És un aparell molt antic inventat a la Xina. L'agulla de la brúixola sempre assenyala el nord.

7 1.- ORIENTAR-SE Altres aparells L'astrolabi El sextant El GPS
(inventat pels àrabs )

8 2.- LES PROJECCIONS La Terra té una forma semblant a una pilota. Representar-la en un paper és molt difícil. Les projeccions són la manera de representar un globus terraqüi en un pla. Les dues projeccions més conegudes són: La projecció de Mercator La projecció de Peters

9 2.- LES PROJECCIONS La cartografia és la ciència que fa mapes. Un mapa és un dibuix de tota la Terra o només d'una part. Un mapamundi o planisferi és un mapa de tota la Terra. Planisferi utilitzat a Europa Planisferi utilitzat a la Xina Planisferi utilitzat als països àrabs i islàmics Planisferi utilitzat a Rússia

10 2.- LES PROJECCIONS Elements d'un mapa: la llegenda i l'escala
La llegenda d'un mapa es troba normalment a la seva part inferior, i és on s'expli- quen els símbols representats Escala L'escala informa de la quantitat de vegades que ha estat reduït un territori de la realitat per poder-lo representar en un mapa. Hi ha dos tipus d'escala: gràfica (un segment graduat) i numèri- ca (una fracció).

11 (clima, població, temps, etc.).
2.- LES PROJECCIONS Tipus de mapes Hi ha diferents tipus de mapes segons la informació que volem representar: Mapes físics Mapes polítics Mapes temàtics Mostren el relleu d'un territori. Mostren els límits d'un lloc. Mostren un fet concret (clima, població, temps, etc.).

12 3.- LÍNIES IMAGINÀRIES Línies imaginàries: són les que ens ajuden a situar un lloc a la Terra; només hi són als mapes. Línies imaginàries La Terra gira al voltant del seu eix: a un extrem hi ha el pol Nord i a l'altre el pol Sud. Els paral·lels són línies imaginàries que van d'est a oest. El més important és l'Equador, que divideix la Terra en dos hemisferis o meitats iguals: l'hemisferi nord i l'hemisferi sud. Els meridians són línies imaginàries que van del pol Nord al pol Sud, el més important és el meridià zero o de Greenwich. Divideix la Terra en est i oest.

13 3.- LÍNIES IMAGINÀRIES

14 3.- LÍNIES IMAGINÀRIES Fusos o zones horàries
Quan aquí és de dia, en altres llocs de la Terra és de nit; aquesta diferència horària ve marcada pels fusos horaris, que són cadascuna de les 24 zones (una per cada hora del dia) en què s'ha dividit la superfície de la Terra. Del meridià de Greenwich o 0º cap a l'est, hem de sumar hores i cap a l'oest les hem de restar. Per exemple: quan a Espanya són les 12 del migdia, • a la Xina són 8 hores més, és a dir, són les 20 hores o les 8 de la tarda. • a la costa Atlàntica dels EUA són 5 hores menys, és a dir, són les 7 hores del matí. Fusos o zones horàries

15 3.- LÍNIES IMAGINÀRIES Coordenades geogràfiques
Per situar qualsevol lloc de la Terra hem de saber la seva latitud i la seva longitud. La latitud és la distància, mesurada en graus, de qualsevol lloc de la Terra respecte de l'equador. Pot ser nord o sud. La longitud és la distància, mesurada en graus, de qualsevol punt de la Terra respecte del meridià zero. Pot ser est o oest. Latitud Longitud

16 3.- LÍNIES IMAGINÀRIES Coordenades geogràfiques
Podem localitzar un punt al planisferi coneixent les seves coordenades; el punt A es troba a 40ºN i 0º; el B a 20ºN i 120ºE; el C a 40ºS i 80ºO i l'E a 60ºN i 40ºE. Per mirar la latitud hem de seguir els paral·lels, i per a la longitud, els meridians.


Descargar ppt "Tema 2. Representació de la Terra"

Presentaciones similares


Anuncios Google