La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

Miquel Navarro i Oriach.

Presentaciones similares


Presentación del tema: "Miquel Navarro i Oriach."— Transcripción de la presentación:

1 Miquel Navarro i Oriach.
TEMPS D’INCLUSIÓ Miquel Navarro i Oriach. Ponència: Jornada Maria Rúbies Lleida

2 La gestió del temps en l’alumnat d’inclusió
Perspectiva de la comunicació: Servei educatiu: CREDA Avaluació de necessitats educatives: sordesa / trastorns greus del llenguatge. Orientació logopedes d’atenció presencial. Assessorament a escoles i instituts per a possibilitar la seva inclusió.

3 Objectiu de la comunicació
Preveure la realitat i vivència del temps de l’alumnat d’inclusió per acomodar-hi la durada de les tasques escolars. Per això, caldrà: Identificar uns indicadors d'avaluació que orientin aquesta previsió de temps.

4 Aprenentatge i temps La vida és temps i espai.
Etapes de la vida idònies per aprendre. Aprendre comporta un temps. Mesura de l'aprenentatge en temps. Mesura de la intel·ligència en temps

5 Temps i alumnat (I) Ensenyament homogeneïtzador: el mateix imput, aplicació i avaluació. Ensenyament personalitzador: imput necessari amb el temps que cal per a cada alumne/a. No són sinònims: ritme lent/fracàs escolar. Diferents ritmes per a seqüències d'aprenentatge: captar/aplicar/procés global.

6 Temps i alumnat (2) Temps objectiu Temps percebut.Varia segons:
Interès Mitjà de transmissió del missatge. Situació en què s’aprèn. Temps psíquic

7 Temps i alumnat d’inclusió
Interessa esbrinar la vivència del temps d'aprenentatge que té l'alumnat de nee en: - La recepció dels mitjans de comunicació. - En les diverses situacions d’aprenentatge. Finalitat: Previsió del temps educatiu:Es realitza un aprenentatge significatiu. L’alumnat és conscient dels continguts que se li presenten, mostra iniciativa en assimilar-los i aplicar-los a situacions suggerides o espontànies.

8 Elements d'avaluació objectiva del temps educatiu (I)
Tipus de dèficit: Físic Psíquic Sensorial

9 Elements d'avaluació objectiva del temps educatiu (II)
Tipus de transmissió comunicació/treball: Oral: comprensió / expressió Escrita: comprensió – lectura -, expressió Manipulativa

10 Elements d'avaluació objectiva del temps educatiu (III)
Situacions d'aprenentatge: Individual Petit grup Grup classe

11 Indicadors de dificultats/necessitats educatives per a l'aprenentatge
Funció dels indicadors: Identificar les limitacions de l’alumnat de nee, que permetran quantificar el temps que han de dedicar a l'aprenentatge. Expressats en dificultats o necessitats educatives, segons s’entengui millor.

12 Previsió de temps d’aprenentatge segons tipus de dificultat
Tipus dèficit Comunicació oral Comunicació escrita Comunicació motriu Treball indivi-dual Treball petit grup Treball classe Càlcul temps Físic Intel·ligibilitat de la parla. Psicomotricitat fina Psicomotricitat grossa Autono-mia Interacció Desplaçaments Per facilitar la seva autonomia Psíquic Missatges abstractes i vocabulari específic Varietat de registres. / Abstracció i extensió. Construc-cions complexes Centrar-se en la tasca Coherèn-cia en la participa-ció Seguir el tòpic i aplicació Per a reforç individual i ajut en el grup i classe. Senso-rial Fragmentació del missatge Traducció fidel Autono-mia en els estris Adequació a la tasca Seguir la tasca Vincular-se a la tasca comuna

13 Càlcul temps global alumnat d’inclusió per un període
Situació de treball Treball autònom Suport alumnat Suport tutor/a Suport especialistes Individual Peti grup Grup classe

14 Avaluació/autoavaluació de la rendibilització del temps escolar
Àmbits: Mitjà comunicació: oral, escrita, manipulativa. Situacions d'aprenentatge: Individual, petit grup, classe. Indicadors del temps educatiu durant les activitats observades: Implicació activa: Tot el temps / Part del temps Receptivitat: Tot el temps / En començar / Puntualment Fora de context: Estar actiu en altres coses / Es distreu / Obstrueix l’activitat comuna. Es comparen i dialoga amb l’alumne/a ambdós resultats.

15 CONCLUSIONS L’alumnat d’inclusió necessita un temps educatiu adequat a les seves fases d’aprenentatge. Cal adaptar aquest temps educatiu al tipus de comunicació que se li presenta i a les diferents situacions d'aprenentatge. Cal combinar l’anàlisi del temps objectiu que necessita amb l’autopercepció que té de com l’aprofita. Encertar en el temps que necessita per a cada situació d'aprenentatge, tipus de suport i mitjà de comunicació ha de ser garantia d’eficiència educativa.


Descargar ppt "Miquel Navarro i Oriach."

Presentaciones similares


Anuncios Google