La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

CSMIJ Sarrià-Sant Gervasi

Presentaciones similares


Presentación del tema: "CSMIJ Sarrià-Sant Gervasi"— Transcripción de la presentación:

1 CSMIJ Sarrià-Sant Gervasi
PROGRAMA SALUT I ESCOLA Gemma Castells, psicòloga clínica Juan José Gil, diplomat en infermeria

2 PERQUÈ S’INCLOU LA SALUT MENTAL AL PROGRAMA SiE?
Diversos estudis realitzats en diferents països han demostrat que una intervenció precoç en la detecció de signes i símptomes d’una malaltia mental pot millorar la seva evolució i l’impacte sobre la vida de l'individu que la pateix. Treballar envers la disminució de l’estigma a la societat pot afavorir la utilització dels serveis especialitzats. Gairebé el 50% dels trastorns mentals apareixen durant l'adolescència. En el Pacte Europeu de Salut Mental i Benestar del 2008, es va incidir en la importància de: Assegurar plans d’intervenció precoç dintre del sistema educatiu. Proveir programes de promoció d’habilitats parentals. Promocionar la formació en temes de Salut Mental dels professionals que treballen en sanitat, educació, i d’altres que estan en contacte amb la població jove.

3 INICI PROGRAMA SiE AL DISTRICTE DE SARRIÀ-SANT GERVASI
El nostre CSMIJ va començar a participar en el Programa Salut i Escola a finals del 2007, amb l’encàrrec d’elaborar un pla de suport en temes de Salut Mental per als professionals de la Consulta Oberta. En aquest districte tenim: - 4 IES públics. - 28 Escoles de Secundària concertades o privades. De les 32 centres escolars al nostre districte, 19 han acceptat el Programa SiE.

4 DADES ESCOLARITZACIÓ DISTRICTE DEL 2007-2008*
POBLACIÓ 0-17 anys POBLACIÓ en edat E.S.O. (12-16 anys residents al districte) POBLACIÓ ESCOLARITZADA E.S.O (12-16 anys al districte) 25.987 5.626 9.636 *Dades extretes del Informe sobre l’Escolarització a Barcelona elaborat pel Consorci d’Educació referents a l’any

5 INTERVENCIÓ DEL CSMIJ EN EL MARC DEL PROGRAMA SiE
Demanda dels Consorcis d’Educació i de Salut: Accessibilitat per els casos derivats des de la C.O. en menys de 48 hores on es donin algun dels següents supòsits: - Possible Trastorn Mental Greu. - Ideació o risc de conducta suïcida. Assessorament als professionals d’infermeria de la C.O.

6 METODOLOGIA Presentació de l’Equip de SiE del CSMIJ amb visites a cada un dels Equipaments d’Atenció Primària de Salut del districte. Reunions mensuals amb infermeria, que están obertes a la participació de l’EAP d’Educació del districte. Via de comunicació directa per suport i orientació als professionals de la Consulta Oberta mitjançant el i el telèfon. Assistència clínica de les derivacions de la C.O.

7 PRESENTACIÓ DE L’EQUIP DE SiE DEL CSMIJ ALS EAPs DE SALUT
EQUIPS ATENCIÓ PRIMÀRIA DE SALUT: EAP Sarrià. CAP Adriano. EAP Vallcarca - Sant Gervasi OBJECTIUS: Presentació dels diferents professionals que participen al Programa SiE per afavorir la comunicació entre els equips de Salut. Recollir les demandes i necessitats dels professionals d’infermeria que treballaran a la C.O.

8 REUNIONS MENSUALS AMB INFERMERIA
Les reunions es realitzen al nostre servei amb una duració de 2 hores. CONTINGUTS: Criteris i protocols de derivació al CSMIJ. Treball de casos en temes de Salut Mental de la C.O. Assessorament sobre aspectes emocionals a l’adolescència. Detecció de senyals de risc i alarma en Salut Mental. Entrevista amb l’adolescent en el marc de la C.O.

9 VIA DE COMUNICACIÓ DIRECTA
Als professionals d’infermeria se’ls va proposar una via directe de consulta mitjançant l’ i el telèfon: Respostes a les consultes de manera inmediata. Assessorament i orientació sobre aspectes de Salut Mental a través d’aquesta via, per afavorir la comunicació fluïda entre el professional referent de la C.O. i l’equip de SiE del CSMIJ.

10 DERIVACIONS I CONSULTES
- Hem rebut 2 derivacions procedents del Programa SiE al nostre servei durant el curs CONSULTES. - Demanda d’assessorament en 12 situacions generades des de l’atenció de la C.O., en 8 de les quals s’ha mantingut el contacte per seguir l’evolució del cas fins a una resolució satisfactòria.

11 REFLEXIONS Considerem que en el nostre districte aquest programa s’està consolidant. Caldrà que tots els serveis i professionals implicats, continuem fent l’esforç en el treball conjunt dins l’especificitat de cada servei. El programa de SiE suposa una nova via per la promoció i la prevenció de la Salut en l’adolescència, gràcies a la millora de l’accessibilitat i la realització d’activitats d’educació per la salut dins el marc escolar. Queda pendent de portar a terme, tal com s’ha expressat amb anterioritat des del Consorci de Salut, un treball complementari amb la familia.

12 MOLTES GRÀCIES PER LA SEVA ATENCIÓ
Centre de Salut Mental Infantil I Juvenil de Les Corts i Sarrià-Sant Gervasi Numància, – Barcelona Telèfon * - Fax – E- mail:


Descargar ppt "CSMIJ Sarrià-Sant Gervasi"

Presentaciones similares


Anuncios Google