La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

EL PACIENT OSTOMITZAT APARELL DIGESTIU.

Presentaciones similares


Presentación del tema: "EL PACIENT OSTOMITZAT APARELL DIGESTIU."— Transcripción de la presentación:

1 EL PACIENT OSTOMITZAT APARELL DIGESTIU

2 Introducció Estoma: obertura
Ostomia: Intervenció quirúrgica mitjançant la qual es comunica un òrgan buit amb l’exterior, a través d’un orifici artificial. Estomes d’eliminació: sortida artificial per la evacuació de la femta. - Ileostomia. Femta semilíquida i corrosiva. Pocs gasos. (2,4-4cm enfora) - Colostomia ascendent. Femta semilíquida i irritant. - Colostomia transversa. Femta semilíquida i poc irritant. - Colostomia descendent. Femta sòlida no irritant. - Colostomia sigmoïdal. Femta molt sòlida i no irritant.

3 - Les deposicions de l’estoma poden variar segons la quantitat i el
Ileostomia Colostomia - Les deposicions de l’estoma poden variar segons la quantitat i el tipus d’aliments ingerits - Les ostomies poden ser temporals o permanents. - Els estomes poden ser únics (una sortida) o dobles (dues sortides)

4 Dispositius Han de: - Tenir un diàmetre que correspongui a l’estoma
- Evitar la corrosió/irritació de la pell periostomal - Fàcil fixació i subjecció - Evitar fuites i males olors Una sola peça (bossa i adhesius junts) Sistema doble (Bossa + adhesiu) Bossa tancada. Per femta semisòlida. Millor dobles. Bossa oberta. Deposicions líquides, sobretot en ileostomies. Una o dues peces.

5

6 Cura del pacient ostomitzat
Recolzament psicològic IMPORTANT. Cura de l’auxiliar  cura pacient (facilita autonomia) Mantenir la zona periostomal (sempre neta i seca) - Rentar pell amb aigua, sabó neutre i esponja suau - Assecar suaument. - Si hi ha irregularitats en la zona periostomal, emplenar-lse amb pasta de farciment per evitar fuites. - Si hi ha indici de fuita, canviar el dipositiu. - Utilitzar el dispositiu adequat segons la pell, forma, mida i tipus d’estoma. Cal controlar l’olor, el diàmetre i l’aspecte de l’estoma. Ha de ser rosat. Canviar la bossa sempre quan sigui necessari

7 Actuacions de l’auxiliar en aspectes biològics
Problemes Actuació Males olors Excés de gasos Filtres desodorants. Canviar bossa. Disminuir aliments flatulents i begudes carbonatades Estrenyiment Increment de fibra i líquids Regular horaris àpats Administrar laxants, si cal Diarrea Aliments astringents. Ingerir líquids. Estenosi de la boca de l’estoma Dilatació de la boca de l’estoma Necrosi, prolapse... Avisar al metge Afectació de la sexualitat Determinar si és una seqüela postquirúrgica Facilitar informació, dialogar i derivar, si cal.

8 Actuacions de l’auxiliar en aspectes psicològics
Problemes Actuació Pèrdua d’autoestima Facilitar informació, transmetre tranquil·litat i seguretat. Angustia (olor i deposicions) Dialogar i fomentar l’acceptació. Buscar recolzament d’amics, familiars i de professionals, si és necessari Canvis en hàbits d’higiene, alimentació i estètica. Informar reiterativament sobre les cures que s’ha de realitzar. Dificultat en la integració social Fomentar el diàleg obert amb amics i familiars. Ocupació del temps lliure Reinserció laboral...

9 Protocol d’higiene ostomia abdominal
Material - Aigua tèbia i sabó neutre - Esponja natural - Tovallola suau o gases estèrils - Tisores - Guants i guants estèrils - Equip d’ostomia Procediment 1) Informar al pacient 2) Preparar el material, rentar-se les mans i posar-se els guants no estèrils 3) Retirar la bossa (desplegar-la de dalt cap a baix). Aguantar la pell amb les mans i retirar les restes amb oli d’oliva (no alcohol!!!). Mesurar el contingut de la bossa, si cal.

10 4) Canviar els guants per uns d’estèrils.
5) Rentar la zona amb aigua i sabó / sèrum fisiològic fent cercles de dins cap a fora. 6) Observar la coloració, el diàmetre i l’aspecte de l’estoma. 7) Assecar-lo bé amb tovallola o gasa estèril. 8) Tallar la mida apropiada del dispositiu perquè s’ajusti al diàmetre de l’estoma. 9) Retirar el paper protector del dispositiu i enganxar-lo a l’estoma (des baix cap a dalt) 10) Acomodar el pacient, recollir tot el material i endreçar l’habitació 11) Treure’s guants, rentar-se mans i anotar dades i incidències

11 Exercicis Pàg. 275 ex. 6 de Consolidació
Realitza un esquema amb les complicacions immediates i tardanes de l’ostomia amb els signes a observar i reconèixer. Tipus d’ostomies abdominals d’eliminació. Quines poden ser les causes de l’ostomia abdominal? Quins problemes pot ocasionar l’ostomia abdominal? Diferència entre dispositiu de recollida d’una peça i el de dues peces. Quin és el tipus de bossa més correcte per una ileostomia? Per què? Què és el prolapse de l’estoma?

12 http://www. youtube. com/user/MyPerfectColon
My perfect colon Enema evacuante Càncer de colon:


Descargar ppt "EL PACIENT OSTOMITZAT APARELL DIGESTIU."

Presentaciones similares


Anuncios Google