L’ANABOLISME HETERÒTROF

Slides:



Advertisements
Presentaciones similares
CATABOLISME DE GLÚCIDS
Advertisements

PANORÁMICA GENERAL DEL METABOLISMO
Catabolismo IES Bañaderos.
INTRODUCCIÓN AL ESTUDIO DE LAS REACCIONES QUÍMICAS QUE OCURREN EN EL ORGANISMO METABOLISMO 5º Química 2010 Escuela Técnica ORT.
6. AnabolismoAnabolismo 7. FotosíntesisFotosíntesis 7.1. Fases y localización Fase luminosa o Fotofosforilación a. El proceso se desarrolla del.
Biología 2º Bachillerato - Salesianos Atocha Luis Heras.
LA RESPIRACIÓN CELULAR. El catabolismo aerobio Utilizada por la mayor parte de eucariontes y procariontes Se realiza en 4 fases: 1.- Glucólisis en citoplasma.
EL METABOLISMO CELULAR célulamáquina trabajos La célula es una máquina que necesita energía para realizar sus trabajos.
FUNCION DE NUTRICION EN LA CELULA
INTRODUCCIÓN AL ESTUDIO DE
METABOLISMO DE LOS MICROORGANISMOS.
INTRODUCCIÓN AL ESTUDIO DE
METABOLISMO a b A A B C a' c G D ATP d g H E e h I F F LUIS ROSSI.
RESPIRACIÓN CELULAR DEFINICIÓN CARACTERÍSTICAS TIPOS ETAPAS.
TEMA 12 METABOLISMO CELULAR.
LA RESPIRACIÓN CELULAR
LA RESPIRACIÓN CELULAR
Transformación de biomoléculas y regulación metabólica
Laboratorio 8 Respiración Celular.
METABOLISME i BALANÇ ENERGÈTIC
Els virus, com a organismes acel·lulars, no tenen metabolisme
El metabolisme.
Anabolisme Emma Reina Jornet.
REACCIONS DE TRANSFERÈNCIA DE PROTONS
Anabolismo y Catabolismo
Repaso Metabolismo..
TEMA 9 ENLLAÇ QUÍMIC Tema 9:Enllaç Químic.
METABOLISMO Biología X Nivel (10-4), 2016
NUTRICIÓ CEL·LULAR Conjunt de processos mitjançant els quals les cèl·lules obtenen la matèria i l’energia necessàries per fer les funcions vitals.
Tema 1: La Química Biológica 2017
Biologia i geologia 4t ESO
La Recepta de la Vida Els elements químics que constitueixen majoritàriament als éssers vius són el C , H , O i N. Altres elements hi són en quantitats.
El manteniment de la vida
Polifenols.
Quimiosíntesis Quimiosíntesis: al igual que la fotosíntesis, la quimiosíntesis es un proceso anabólico autótrofo, mediante el cual se sintetizan compuestos.
Transformación de biomoléculas y regulación metabólica
BIOTECNOLOGIA BACTERIANA
La cèl·lula eucariota.
Nutrició i Dieta Els principis immediats font de matèria i energia.
Tema 3 ELS ÉSSERS VIUS.
La cèl·lula eucariota La cèl·lula eucariota representa un nivell més elevat d’organització. Com que és més gran que la cèl·lula procariota, ha arribat.
Mi nombre es Bond.
Els éssers vius formats per cèl·lules
CONCEPTES BÀSICS DE GENÈTICA.
L’aparell excretor Excreció: Procés mitjançant el qual l’organisme elimina les substàncies de rebuig procedents de les reaccions químiques cel·lulars.
NIVELLS D’0RGANITZACIÓ
11 El anabolismo NOTICIA INICIAL ESQUEMA RECURSOS.
QUÍMICA 2 BATXILLERAT Unitat 9 APLICACIONS DE LES REACCIONS REDOX.
PROPIETATS PERIÒDIQUES DELS ELEMENTS
L’ecosistema és el nivell d’integració dels organismes amb el medi
Metabolismo Episodio N° 5: TODO POR LA ENERGÍA
UD2: La cèl·lula.
Concepte introduït per Ernst Haeckel al 1868
ESTRUCTURA D’UNA CÈL·LULA ANIMAL
UNITAT 6 MALALTIA I SALUT. IMMUNOLOGIA.
Presentació de la proposta curricular de Biologia per al batxillerat
REACCIONS REDOX Reaccions de tranferència d’electrons
Necessitat d’eliminació
L’APARELL REPRODUCTOR
L’Aparell Circulatori
LA NUTRICIÓ I LA SALUT.
Orgànuls energètics.
Repaso Metabolismo..
TEMA 6.3 EL METABOLISMO.
CURS METABOLISME CONCEPTE DE METABOLISME I DIVERSITAT METABÒLICA.
LA NUTRICIÓ I LA SALUT.
EL METABOLISMO CELULAR
TEMA 2 ELS GLÚCIDS.
TEMA 6.3 EL METABOLISMO.
ESTRUCTURA D’UNA CÈL·LULA VEGETAL
Transcripción de la presentación:

L’ANABOLISME HETERÒTROF

Anabolisme dels glúcids És un tipus d'anabolisme heteròtrof on l'energia necessària s'obté de la defosforilació de la molècula d'ATP, procedents del catabolisme, i en els organismes fotosintètics i quimiosintètics, de la fotosíntesi o quimiosíntesi. En l'anabolisme dels glúcids poden distingir-se dues fases Síntesi de glucosa (Gliconeogènesi) a partir de l’una molècula no glucídica (àcid pirúvic) resultant del catabolisme. A les cèl·lules autòtrofes la glucosa també es pot obtenir a partir del cicle de Calvin. Síntesi de polímers de glucosa o altres hexoses (amilogènesi, glicogenogènesi). Així, en cèl·lules animals s'obté glucogen (glicogenogènesi) i en cèl·lules vegetals s'obté midó (amilogènesi).

Gliconeogènesi La gliconeogènesi es defineix com la síntesi de glucosa a partir de molècules precursores no glucídiques. La glucosa s'allibera a la sang per intentar restablir els valors normals de glucèmia. En dejú o quan es realitza un exercici prolongat les reserva de glucosa s'esgota i, per mantenir activitat de les cèl·lules, l'organisme necessita sintetizar-la. En cèl·lules animals s'obté a partir de: l'àcid pirúvic (glicòlisi) catabolisme dels aminoàcids Transformació de l’àcid làctic produït per reaccions de fermentació als músculs (l’àcid làctic arriba al fetge a través de la sang) **En els animals la gliconeogènesi es dóna preferentment al fetge i al ronyó. En cèl·lules vegetals i els microorganismes també es pot obtenir a partir dels AG (glicerol). La gliconeogènesi al igual que la glucòlisi té lloc al citoplasma de la cèl·lula. Aquest procés transcorre de manera inversa a com ho fa la glucòlisi, tot i que no es exactament el procés invers: coincidixen sis reaccions però hi ha tres reaccions irreversibles que canvien.

Anabolisme dels lípids Els lípids de reserva més importants són els greixos o triglicèrids. Per a la seva biosíntesi necessita de tres etapes: Obtenció d'AG Obtenció de glicerina Síntesi de triacilglicèrids Obtenció d'AG: la font principal d'AG en els animals són els greixos dels aliments. Aquest no és exactament el procés contrari de la beta-oxidació (que té lloc al mitocondri), sinó que presenta una sèrie de diferències: Té lloc al citoplasma Els transportadors de H+ és el NADPH i no el NADH Obtenció de glicerina, pot obtenir-se de dues maneres: A patir de dihidroxiactenoa-3P de la glucòlisis A patir de la glicerina de la hidròlisi dels greixos dels aliments

Anabolisme dels lípids Formació de triacilglicèrids Aquesta reacció té lloc al citoplasma de cèl·lules hepàtiques i adipòcits

Anabolisme dels aminoàcids Per aquesta ruta metabòlica es sintetitzen els 10 aminoàcids no essencials en els humans. Les plantes poden sintetitzar els 20 aminoàcids primaris, mentre que en el cas dels microorganismes hi ha certa varietat. Cada aminoàcid presenta una ruta de síntesi pròpia, que pot variar inclús depenent del tipus cel·lular Els aminoàcids es sintetitzen a partir d’un àcid orgànic (de 3 a 5 àtoms de C) al qual s’afegeix un grup amino. Origen del grup amino: Procedent d’un altre aminoàcid: TRANSAMINACIÓ Ió amoni lliure (NH4+) provenent d’un aa que ha perdut el grup amino: DESAMINACIÓ A les plantes poden obtenir-lo a partir de l’amoníac inorgànic (NH3) i de l’ió nitrat (NO3-) presents al sòl. Alguns bacteris el poden obtenir a partir del nitrogen atmosfèric (N2)

Anabolisme dels aminoàcids Els aminoàcids es sintetitzen a partir d’un àcid orgànic (de 3 a 5 àtoms de C) al qual s’afegeix un grup amino. Origen del grup amino: Procedent d’un altre aminoàcid: TRANSAMINACIÓ Ió amoni lliure (NH4+) provenent d’un aa que ha perdut el grup amino: DESAMINACIÓ A les plantes poden obtenir-lo a partir de l’amoníac inorgànic (NH3) i de l’ió nitrat (NO3-) presents al sòl. Alguns bacteris el poden obtenir a partir del nitrogen atmosfèric (N2) Per a la síntesi d’aa és imprescindible l’àcid cetoglutàric (cicle de Krebs). Perque s’uneixi a un grup amino intervé un enzim de la matriu mitocondrial i s’obté l’aa àcid glutàmic, que serveix també com a donador de grups amino per a la síntesi d’altres aa no essencials per TRANSAMINACIÓ.

Anabolisme dels aminoàcids Formació de triacilglicèrids Aquesta reacció té lloc al citoplasma de cèl·lules hepàtiques i adipòcits

Anabolisme dels àcids nucleics Formació de triacilglicèrids Aquesta reacció té lloc al citoplasma de cèl·lules hepàtiques i adipòcits