INDEX 1. Introducció. El Moianès. El consorci del Moianès INDEX 1. Introducció * El Moianès * El consorci del Moianès * Associació empresarial per l’agricultura ecològica (ae2) 2. El Moianès, comarca de producció ecològica 2.1 La producció ecològica al Moianès 2.2 Línies estratègiques desenvolupament sector ecològic- EL MOIANÈS VE DE GUST 3. Selecció de resultats obtinguts 2007-2008 *Formació * Menjadors escolars * Dissabtes al camp * Ulda
Ens addicionals que formen el Consorci: Territori: El Moianès Municipis: Calders, Castellcir, Castellterçol, Collsuspina, Granera, L'Estany, Moià, Monistrol de Calders, Sant Quirze Safaja i Santa Maria d'Oló Ens addicionals que formen el Consorci: Consell comarcal del Bages i Consell comarcal del Vallès Oriental, Diputació de Barcelona, Associació de serveis turístics del Moianès Població censada Moianès a 1 de gener de 2008: Calders: 874 Castellcir: 594 Castellterçol: 2258 Collsuspina: 330 L’Estany: 381 Granera: 77 Moià: 5540 Monistrol de Calders: 706 St. Quirze Safaja: 646 Sta. Maria d’Oló: 1096 Total Moianès: 12.828 Població indirecta del Moianès: Població 2ª residència (10.040 HABITANTS ) Visitants anuals estimats Moianès: 250.000 Superfície: 335,19 km2 Densitat població: 38,27 km2 Nº empreses estimades Moianès: 1.071 Nº llocs treball estimats Moianès: 3.326 (estables) + 343 (eventuals) Distribució sectors activitat Moianès: Sectors agrupats % Nº empreses % Nº treballadors Primari 13,55% 8,7% Secundari 13,44% 30% Terciari 51,44% 48% Construcció 21,57% 13,3%
El Consorci del Moianès El Consorci del Moianès està format pels 10 ajuntaments del Moianès, la Diputació de Barcelona, els consells Comarcals del Bages i del Vallès Oriental i l’Associació de serveis turístics. L’objectiu principal del Consorci és Dinamitzar econòmicament el Moianès i promocionar el territori com un lloc atractiu per visitar i residir, generant noves iniciatives empresarials i nous llocs de treball, un creixement econòmic sostenible, respectant el medi natural, refermant la identitat col.lectiva dels seus habitants i la seva qualitat de vida.
Àrees de treball del Consorci del Moianès - SOM-Servei d’Ocupació del Moianès - Promocionar l’ocupació i la intermediació del mercat laboral - Àrea d’Empreses - Fomentar l’autoocupació, la cultura emprenedora i les iniciatives de desenvolupament local - Facilitar la informació i l’assessorament necessaris a les empreses existents per tal que es consolidin - Àrea de Formació - Millorar la qualificació dels recursos humans del Moianès - Promoció Turística - Difondre el Moianès com una zona atractiva per visitar i residir - Desenvolupament Local - Conèixer a fons la realitat del territori i analitzar la potencialitat dels diferents sectors econòmics
- "L'Ecomuseu del Moianès“ És un projecte territorial i transversal que té com a objectiu bàsic revaloritzar el patrimoni preindustria l existents al Moianès i convertir-lo en un producte turístic cultural, mediambiental, social i econòmic per tal de generar activitat econòmica i nous llocs de treball en els deu municipis del Moianès. - Benestar Social Facilitar eines i instruments a determinats col.lectius per millorar la seva qualitat de vida i el seu Benestar - Diversitat i ciutadana Fomentar la convivència i la cohesió social en el territori entre la població autòctona i la població nouvinguda. - Suport als municipis Donar suport tècnic als municipis en els àmbits necessaris - Oficina local d’Habitatge del Moianès
L’Associació empresarial per l’agricultura ecològica L’associació és una organització d’àmbit català, sense ànim de lucre L’associació vol integrar a tots aquells elaboradors i comercialitzadors que estiguin inscrits al Consell Català de la Producció Agrària Ecològica que és a dia d’avui l’autoritat certificadora a Catalunya Objectius Col.laborar, junt amb els altres actors del sector, en la vertebració de la producció ecològica. Treballar per assolir un estatus de normalitat per a la producció ecològica. Treballar amb l’administració per aconseguir que tant les produccions agrícola i ramadera com la indústria i el comerç tradicional siguin l’eix per aconseguir un pañis sostenibe¡le amb equilibri territorial i justícia social. Aconseguir que Catalunya sigui declarada lliure de trangènics. Fomentar el coneixement i el consum de la producció ecològica a les noves generacions Impulsar la creació i aplicació d’un pla estratègic pel sector. Impulsar la realitzacií d’un segon congrés català de producció agrària ecològica Donar suport, als productors ecològics i a aquells que es volen reconvertir, a través d’un portal virtual. Creació d’una borsa virtual per posar en contacte productes i productors amb la indústria i els comercialitzadors. Exercir de “lobby” deavant de l’administració Col.laborar en la millora i actualtizació del CCPAE Impulsar la creació d’un institut català de la producció ecològica Impulsar una normativa específica sobre producció artesanal dins l’explotació agrícola Esdevenir un canal d’informació del sector pels nostres associats. Desenvolupar projectes d’assessorament i formació Ser presents en els mitjans de comunicació i en les activitats, fires, fòrums i missions comercials més importants del sector a nivell nacional i internacional.
Antecedents Distribució del sòl Terreny forestal 72% Terres llaurades 17% Prats i pastures 6% El 7% de la SAU és PAE Pes important de la indústria agoalimentària Pes important de la indústria alimentària ecològica Explotacions agrícoles i ramaderes que han diversificat la seva activitat a partir de l’elaboració de productes artesans d’alimentació Gran tradició de xarcuters, cansaladers, forners, pastissers, de restaurants La creació de la marca El Moianès ve de gust, ha afavorit que, en els darrers anys, els productes del Moianès i els plats que d’ells se’n deriven s’hagin posicionat com un reclam pel turisme i hagin significat un dinamitzador econòmic per molts municipis del Moianès.
2. El Moianès, comarca de producció ecològica 2.1 La producció ecològica al Moianès Al Moianès, el sector primari representa un 14% del total de la distribució de les empreses i ocupa un 9% dels treballadors de la zona. La producció ecològica al Moianès s’ha identificat els últims anys com un sector emergent i, en alguns casos_ com la producció alimentària_ ja consolidat.
2. El Moianès, comarca de producció ecològica 2.1 La producció ecològica al Moianès Taula Nombre i tipologia d’inscrits com a operadors ecològics al Moianès.2007 Municipi Total inscrits Tipus Calders 2 productors ramaders Castellcir 1 productors elaborador Castellterçol 3 un elaborador importador; un productor ramader i un elaborador comercialitzador Sant Quirze Safaja 1 elaborador Monistrol de Calders 0 Moià 11 quatre productors ramaders; dos productors elaboradors; tres elaboradors; un elaborador comercialitzador i un comercialitzador. Granera 0 L'Estany 0 Collsuspina 1 productor ramader Santa Maria d'Oló 1 productor ramader Font: CCPAE
2.2 LÍNIES ESTRATÈGIQUES DESENVOLUPAMENT SECTOR ECOLÒGIC- EL MOIANÈS VE DE GUST Línia 1. Informació i sensibilització Dissenyar accions d’informació i sensiblització adreçat als diferents col.lectius: Centres escolars, centres geriàtrics, població en genral.. Crear un espai web dels productes de la terra Organitzar Tastos de productes amb gust de Moianès Incorporar els productes del moianès a tots els àpats i actes institucionals que s’organitzin Línia 2. Assessorament i formació al sector Planificar accions de sensibilització i difusió de l’alternativa de la producció ecològica enfront de la producció tradicional- Els Dissabtes al camp Dissenyar accions formatives pel sector Crear un Punt d’assessorament i recolzament tècnic al sector ecològic Fomentar l’intercanvi d’experiències amb altres territoris on l’agricultura ecològica està més implantada Dissenyar i realitzar accions I+D de la producció ecològica Establir convenis de col.laboració amb altres territoris
Línia 3. Promoció i comercialització Realitzar campanyes de promoció dels productes de la terra El Mvdg a les Fires Disseny del projecte De l’hort a la plaça Participació a fires Creació de la marca de qualitat territorial Turisme bioecològic/itinerari ecològic en el marc del projecte Ecomuseu Línia 4. Planificació Establir indicadors de producció i consum de productes ecològics al Moianès Anàlisi del perfil dels consumidors de productes ecològics Promoure la realització d’actuacions conjuntes amb altres territoris Creacio del Consell de la Pagesia/sector ecològic Impulsar trobades entre els pagesos Enfortir els vincles entre la producció agrària i la indústria agroalimentària local
3. Mostra dels resultats obtinguts Formació Cicle de formació i innovació amb gust de Moianès. Adreçat a persones del sector 1 conferència 1 tast tancat 1 tast obert Cloenda-anàlisi Total participants: 72 assistents Total productes: 51 productes
3. Mostra dels resultats obtinguts Difusió/sensibilització/execució Projecte menjadors escolars Ampas’s, centres escolars, ajuntaments, consorci del Moianès, ae2
Dissabtes al camp L’objectiu és difondre i donar a conèixer la producció ecològica com a possible via de sortida per donar un valor afegit als productes de la terra que amb l’agricultura convencional està en crisi. Aquesta acció consisteix en realitzar unes sessions al camp, el dissabte al matí, on els pagesos i ramaders hi puguin participar d’una forma activa, veient a la pràctica el què representa el canvi de convencional a ecològic. La primera sessió es va realitzar a oló. 36 participants
Projecte ULDA Com tancar el cicle de la producció – transformació - distribució
jijiji Moltes gràcies! Per més informació: Consorci del Moianès- Teresa Soler solerft@diba.cat Ae2- Dionís Guiteras- info@ae2.cat
jijiji
Del Bosc al Rebost- la conservació dels aliments Del Bosc al Rebost- la conservació dels aliments *Taller de confitures i melmelades *Taller de conserves de peix *Taller de conserva de bolets De la cort al Rebost *La matança: oficis, pràctiques i sabers tradicionals * El porc, el foc i la perola *El porc, vestit, passa pels fogons
2ona exposició itinerant de l’Ecomuseu del Moianès Del Bosc al Rebost- la conservació dels aliments
jijiji