La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

Treballant de tot i treballant plegats

Presentaciones similares


Presentación del tema: "Treballant de tot i treballant plegats"— Transcripción de la presentación:

1 Treballant de tot i treballant plegats
Projecte d’innovació mediambiental CEIP Emili Carles-Tolrà - Castellar del Vallès -

2 Característiques de l’escola
Escola d’una línia. 250 infants aprox. 15 mestres el curs Bon dia a tothom, Som la Ma Rosa i el David, del CEIP Emili Carles-Tolrà de Castellar del Vallès. Abans de començar voldríem dir que ens agradaria que no ens consideréssiu “experts” en el tema. Som una escola més de les que està aquí que s’ha ofert per compartir allò que fa com segur que molts de vosaltres podríeu fer. Aquesta vegada, però, ens ha tocat a nosaltres i mirarem de fer-ho el millor possible. PASSA DIAPO El CEIP Emili Carles-Tolrà és a Castellar del Vallès. És una escola d’una línia, situada vora el centre de Castellar. Al centre hi ha uns 250 alumnes repartits en 10 grups, ja que tenim un curs doblat que en aquests moments és a infantil. Quan vam fer les activitats que us presentem, el curs passat, erem 15 mestres, dels quals la majoria (12) som definitius. El treball que us presentem s’enmarca en les activitats de desenvolupament d’un projecte d’innovació en educació ambiental corresponent a la convocatòria i corresponen, com toca, al cicle inicial.

3 Ecoauditoria al Cicle Inicial
L’aigua. Les piles. El vidre.

4 Ecoauditoria de l’aigua
Conte. Vídeo Xerrada d’un senyor de l’empresa de l’aigua Cicle de l’aigua Cicle d’aprofitament de l’aigua

5 Ecoauditoria de l’aigua
Tallers: 4 tallers. Alumnat de primer i segon barrejat. 4 mestres. L’alumnat passa per tots els tallers.

6 Ecoauditoria de l’aigua
Tallers: On hi ha aigua a l’escola? Recollida de dades. Situació en el plànol.

7 Ecoauditoria de l’aigua
Tallers: Com són les aixetes de l’escola? Recollida de dades. Mesurar i calcular l’aigua que gastem per beure.

8 Ecoauditoria de l’aigua
Tallers: Quanta aigua gastem quan anem al wàter? Recollida de dades. Mesura de l’aigua d’una cisterna. Gràfica de barres. Càlcul de l’aigua que gastem en un dia.

9 Ecoauditoria de l’aigua
Tallers: Quanta aigua gastem per retar-nos les mans? Mesura de l’aigua que gastem. Càlcul de l’aigua.

10 Ecoauditoria de l’aigua
Difusió a l’alumnat, a les famílies i al professorat. Paradetes: murals, jocs d’experimentació i explicacions orals. Presentació d’acords: rodolins.

11 Ecoauditoria de l’aigua
Difusió a l’alumnat, a les famílies i al professorat. Revista. Tríptic

12 I per concloure... Ha estat possible gràcies a...
Participació de l’alumnat: assemblees i consells d’alumnes. Treball en equip del professorat: claustre, cicles, comissió mediambiental... Participació de les famílies. Potser cal dir que tota l’escola va treballar de la mateixa manera, des d’infantil a Cicle Superior. Hi ha tot un seguit de característiques del centre que en bona part han contribuït al desenvolupament d’aquest treball. Per una banda tenim, com la majoria de les escoles, un model d’organització de l’alumnat que facilita la participació efectiva en la gestió del centre, a traves de les assemblees de classe i els consells d’alumnes. Aquests són òrgans de debat, elaboració de propostes i presa de decisions que afetcen al funcionament general del centre. Per altra banda partim d’un equip de mestres consolidat en el centre, amb un bon nivell de compromís i participant de manera activa en la planificació, organització i desenvolupament de les activitats, tant a nivell de claustre, de cicles com de comissions específiques. També tenim un bona resposta de les famílies quan fem activitats com la que presentem, participant com a actors, aportant els seus coneixement i les seves experiències, participant de les propostes que es poden elaborar o participant en les jornades de difusió que es fan.

13 I per concloure (II)... Què ens ha cridat l’atenció:
La motivació de l’alumnat quan partim d’una pregunta,una investigació,... L’aprenentatge té més sentit quan es treballen globalment les àrees. La implicació de l’alumnat quan se sent protagonista dels seus aprenentatges Els avantatges de barrejar l’alumnat de diferents edats: aprenentatge entre iguals. ... Voldríem acabar destacant alguns aspectes que, treballant d’aquesta manera, ens han cridat l’atenció: Els infants estant molt més motivats quan se’ls planteja l’aprenentatge de manera oberta i que els permeti fer una construcció personal, sigui a partir d’una pregunta, d’una proposta de recerca,... Molt més motivats que quan se’ls proposa treballar a partir dels llibres de text. L’aprenentatge té més sentit quan ajuda a entendre la realitat de manera global, sense parcialitzar, establint relacions múltiples amb àmbits diversos i ajudant integrant aprenentages corresponents a diferents àrees. L’alumnat s’implica molt més quan participa activament el procés d’aprenentatge, aportant allò que sap, escoltant el que altres aporten, sentint-se escoltat, ... Finalment, Una de les activitats que hem fet de difusió ha estat explicar-nos els uns als altres el que hem treballat, tant grans a petits com petits a grans. Davant d’això l’alumnat mostra un alt grau de responsabilitat tant quan ha d’explicar com quan ha d’escoltar.


Descargar ppt "Treballant de tot i treballant plegats"

Presentaciones similares


Anuncios Google